Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

03.07.2023

«Ювіляри місяця — наші сучасники»: у ТОУНБ діє книжкова виставка-календар

Постійно діюча книжкова виставка-календар «Ювіляри місяця — наші сучасники», що діє у відділі краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки, продовжує знайомити користувачів із творчим доробком наших відомих краян, народжених у липні.

9 липня — 55 років від дня народження оперних і камерних співаків Павла Івановича і Петра Івановича Приймаків.

Народилися Павло та Петро Приймаки в селі Садки Товстенської селищної громади Чортківського району. Закінчили Чернівецьке музичне училище ім. С. Воробкевича (1988, нині — обласний фаховий коледж мистецтв ) та Київську державну консерваторію ім. П. Чайковського (1994, нині — національна музична академія України ). Від 1993 року — солісти Національної опери України.

Викладають вокал на музичному факультеті Київської муніципальної академія естрадного та циркового мистецтва.

Павло й Петро Приймаки плідно займаються концертною діяльністю, співаючи дуетом. У репертуарі братів — українські народні пісні, твори сучасних українських композиторів.

Приймаки співали на оперних сценах Франції (Марсель), Данії, Канади, Японії, Німеччини, Швейцарії, Угорщини, гастролювали в Англії, Німеччині, Данії, Монако, Польщі тощо.

Видали книгу колядок, щедрівок і віншувань із власного репертуару (2007). Знялися в музичних фільмах «Тра ля ля, або Як вам хочеться», «Пісня калинова». Мають записи на СD «Різдвяні пісні», випущені у Канаді, фондові записи на радіо та телебаченні.

Лавреати Першого міжнародного музичного конкурсу ім. М. Лисенка (1992), інших всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів.

Удостоєні звання «Заслужений артист України» (2005). 

18 липня — 65 років від дня народження художника, дизайнера Юрія Степановича Цуприка.

Народився Юрій Цуприк в селі Качанівка Підволочиської селищної громади Тернопільського району. Член Національної спілки художників України (1993). Голова правління Тернопільського обласного осередку Львівського регіонального відділення Спілки дизайнерів України.

Закінчив Львівське училище прикладного мистецтва (1977, нині — коледж декоративного та ужиткового мистецтва) та Львівський інститут декоративно-прикладного мистецтва (1985, нині — національна академія мистецтв). У 1985—1989 рр. працював у Тернопільському філіалі об’єднання «Львівторгреклама». Від 1989 р. — у Тернопільському художньо-виробничому комбінаті. Займається станковою та прикладною графікою, художнім оформленням інтер’єрів. Учасник обласних, зональних, всеукраїнських, міжнародних виставок. Твори зберігаються у музеях Тернополя, Львова, Кракова (Польща) та інших міст.

У 2016 році Указом Президента України Юрієві Цуприку присвоєно звання «Заслужений працівник культури України».

26 липня — 70 років від дня народження, поета, драматурга, автора-виконавця пісень, режисера Сергія Васильовича Лазо.

Народився Сергій Лазо в м. Житомир. У 1974 році закінчив філологічний факультет Житомирського педагогічного інституту ім. І. Франка (нині — державний університет). Викладав мову та літературу, працював у закладах культури Тернополя.

Знаний поет-пісняр, лавреат фестивалів «Шлягер» та «Пісенний вернісаж». Його перу належать такі відомі твори, як «Ні обіцянок, ні пробачень», «Ти подобаєшся мені», «Афіни — Київ — Істанбул», «Вперше», «Не йди» та багато  інших.

Сергій Лазо плідно співпрацює з театрами. За пропозиціями режисерів та акторів написав багато пісенних текстів, різних за формою та жанром, до п’єс «Таємниці південних морів» С. Кичигіна та Б. Харитонова, «Яничари» Б. Антківа (за романом Мальви» Р. Іваничука), «Василько — князь Теребовельський» Л. Крупи, «Шлюб за оголошенням» В. Канівця.

У 1988 році заявив себе як драматург — у Тернопільському обласному музично-драматичному театрі ім. Т. Шевченка (нині — академічний обласний український драматичний) відбулася прем’єра його п’єси «Вікторина».

Цікавим проєктом стали переклади поезій Бахита Кенжеєва (Нью-Йорк), Шоти Іаташвілі та Звіада Ратіані (Тбілісі), польського автора Болеслава, Лесьмяна. Переклади цих авторів, а також цикл нових віршів із музичним додатком склали основу книжки «Майстри часу та ще чогось» (2011). У 2012 році вийшло друге видання, і книжка отримала Міжнародну літературну премію ім. Г. Сковороди «Сад божественних пісень».

Книжка прози «Ми так любили The Beatles» (2012) за рейтингом «ВВС» увійшла у двадцятку найкращих книжок України.

У жовтні 2020 року Міжнародну премію ім. Ернеса  Хемінгуея присудили С. Лазо за літературний  переклад віршів українською мовою.

Сергій Лазо — член Національної спілки письменників України (2005). Заслужений діяч мистецтв України (2015).