Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

07.08.2023

«Бібліотечне краєзнавство в системі формування духовності та збереження культурної ідентичності»: на базі Тернопільської ОУНБ відбувся семінар

На базі Тернопільської ОУНБ в онлайн-форматі відбувся семінар для працівників публічних бібліотек «Бібліотечне краєзнавство в системі формування духовності та збереження культурної ідентичності», до якого долучилося понад 60 учасників.

Бібліотечне краєзнавство сформувалося як один з основних напрямів діяльності бібліотек регіонального та місцевого рівнів й поступово перетворилося на особливу сферу діяльності книгозбірень, і на сьогодні є одним із провідних напрямів, який потребує регулярного оновлення та розвитку.

У роботі семінару взяла участь директорка департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк.

Бібліотечне та історичне краєзнавство тісно переплелися й взаємодоповнюють одне одного в діяльності бібліотек. Адже відродження історичної пам’яті, духовності й національної гідності, виховання патріотизму, любові до рідного краю неможливе без удосконалення науково-методичної бази краєзнавства, цілеспрямованого та науково-обґрунтованого формування бібліотечних краєзнавчих фондів, удосконалення довідково-бібліографічного апарату з питань краєзнавства, популяризації краєзнавчих видань, поглиблення та розвитку координаційної роботи з науковими та навчальними закладами. Про те, як бібліотечне краєзнавство допоможе пізнати себе й розповісти Світу про Україну говорила Ольга Михайлова, ― завідувачка науково-методичного відділу Національної історичної бібліотеки України. Ця бібліотека є всеукраїнським депозитарієм історичної літератури та методичним центром у галузі історико-краєзнавчої бібліотечної діяльності й наукової бібліографії з історії України.

Розвиткові бібліотечного краєзнавства сприяє державна підтримка збереження, вивчення та популяризації історико-краєзнавчої спадщини. Краєзнавча робота книгозбірень України регламентується Законом «Про бібліотеки і бібліотечну справу», «Положенням про краєзнавчу роботу бібліотек системи Міністерства культури і мистецтв України» (наказ №314 від 11.06.96 р.).

Документальна скарбниця історичної пам’яті краю (з досвіду роботи відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської ОУНБ) ― тема виступу Марії Пайонк, завідувачки відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Україна багата своєю історією, й кожен регіон має свою ідентичність, свою історію, культуру, народні звичаї й традиції, ремесла, обряди… У роботі семінару взяла участь колега з Буковини, головна методистка науково-методичного відділу Чернівецької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. М. Івасюка Алла Лупан, яка поділилася з нами цікавими ідеями та проєктами краєзнавчого спрямування, реалізованими бібліотеками Чернівецької області.

Предметом особливої уваги та відповідальності публічних бібліотек є її краєзнавчі ресурси. Збирання, зберігання, надання в користування краєзнавчих та місцевих документів, інформації про них є значним внеском бібліотек у збереження вітчизняної історичної, культурної спадщини, сприяння економічному, соціальному та культурному розвиткові краю. Про організацію та використання краєзнавчих ресурсів публічних книгозбірень розповіла Марія Іванків, ― головна бібліотекарка відділу краєзнавчої літератури та бібліографії Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Краєзнавство ― це безцінна скарбниця історичного досвіду багатьох поколінь. Воно є своєрідним містком, який поєднує покоління минулі з поколіннями сьогоднішніми і прийдешніми. Збереження історичного надбання ― важливе завдання для галузі. Вікторія Кривоніс, провідний методист Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, зупинилася на темі «Реєстрація елементів нематеріальної спадщини Тернопільщини».

У рамках семінару відбулася репрезентація книжки «Боротьба за Українську державність 1917―1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті», приуроченої до 100-річчя Української революції (1917―1921 рр.). Упорядник ― Володимир Салук, старший науковий співробітник Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини.

Сучасні тенденції розвитку бібліотечно-інформаційних технологій у напрямі створення та організації електронних ресурсів та впровадження їх у робочі бібліотечні процеси дозволяють сьогодні розширювати спектр бібліотечних послуг та впроваджувати нові сервіси в обслуговування користувачів. Постійно зростає попит на різні електронні сервіси та оцифровані копії документів. Про організацію та використання цифрових краєзнавчих ресурсів у діяльності публічних бібліотек Тернопільщини говорила Світлана Воробель, завідувачка відділу інформації Тернопільської обласної універсальної наукової бібліотеки

Вивчення історії рідного краю, популяризація його традицій, культурних цінностей, надбаних народом упродовж століть, у наш час є одним із найголовніших завдань, що стоять перед бібліотеками. Про краєзнавчу діяльність публічних бібліотек області йшлося у виступах Любові Малярської, директорки Центральної публічної бібліотеки м. Монастириська («Краєзнавча робота бібліотек Монастирищини у контексті розвитку духовності та збереження культурної спадщини»), Наталі Сенчишин, провідного бібліографа відділу інформації, реклами та удосконалення методики та практики бібліотечної роботи КУ «Публічна бібліотека Збаразької міської ради» («Бібліотечне краєзнавство як один із основних напрямків інформаційної діяльності бібліотек Збаражчини»), Тетяни Глови, завідувачки Лановецької сільської бібліотеки Борщівської міської центральної бібліотеки Борщівської міської ради («Краєзнавчий аспект в діяльності Лановецької сільської бібліотеки»).

Знання історії, культури, традицій є запорукою стійкості народу і майбутньої Перемоги України. Війна змушує переосмислювати історичні події. Ми відчуваємо особливу важливість фіксації усних історій. Провідна роль бібліотеки у фіксації історії громади. Збереження пам’яті про події сьогодення для майбутнього підкреслює важливість публічної бібліотеки.