Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.08.2023

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття виставкового проєкту

 
22 серпня 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття виставкового проєкту, що тематично охопив серпневу декаду державних святкувань: День Державного Прапора України, День Незалежності України та День пам’яті полеглих захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
 
Патріотичний захід зібрав представників влади та духовенства, ветеранів визвольних змагань 1940-60-х років та російсько-української війни, також гостями були колеги із Музею національно-визвольної боротьби Тернопільщини.
 
Вшанувати молитвою пам'ять героїв, які полягли за свободу, був запрошений отець-капелан Микола Квич. Звертаючись до шанованої аудиторії, його промова доносила віковічні «цінності» української держави та кожного її громадянина.
 
Привітала із державними святами, які сьогодні перегукуються із скорботними датами, директор департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Світлана Байталюк. Її слова були про воїнів Світла, які стали на захист України, про наш синьо-жовтий стяг, що оберегом-любов’ю огортає воїна плечі, про святині культури, на котрі зазіхає ворог…
 
Ігор Олещук, старший науковий працівник музею Політв’язнів та репресованих, ветеран визвольних змагань, багатолітній політв’язень сталінських таборів, вітав від імені борців за волю України та доносив цікаві історичні моменти українського державотворення як учасник та свідок даних подій.
 
Про нерозривний зв'язок поколінь українців ХХ-ХХІ століть щодо волевиявлення, державності, незалежності та захисту своїх кордонів зворушливо розповів ветеран бойових дій російсько-української війни, архівіст, військовий історик, волонтер, офіцер розвідки ЗСУ у відставці Ігор Крочак. «НЕ ГНЕМОСЬ!» — переконливо доводив своїм образом, аргументами, і навіть власною поезією, п. Ігор.
Пізнавальний екскурс виставковим проектом провела завідувач сектора відділу нової та новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею Любов Катеринюк. Розповідь детально торкалася кожного важливого експонату з виставки, що доносить вагому роль краян-патріотів у період українського державного відновлення 1990-х рр. та краян-Героїв, які сьогодні захищають територіальну цілісність від ворога.
 
Філателістичну та філокартичну музейну колекцію представила завідувач сектора відділу фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею Лариса Лучків. Понад 40 маркованих аркушів й поштових конвертів тематично об’єдналися змістовною назвою «Ми — Вільні. Незламні. Непереможні».
 
Ярема Шатарський, директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею, побажав усім «Перемоги!», «Миру!» і запросив оглянути виставкову експозицію.
 
Програму заходу підготував і вів Володимир Пукач, завідувач відділу нової та новітньої історії Тернопільського обласного краєзнавчого музею.
 
 
Оленка Крупніцька,
старший науковий співробітник художньо-рекламного відділу ТОКМ