Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

17.10.2023

Відбулася презентація проєкту «Віртуальні 3-D тури унікальними оборонними пам'ятками Тернопільщини»

 
Проєкт реалізовано Тернопільським обласним центром охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини у співпраці з Тернопільським обласним комунальним підприємством «Кінодністер» та завдяки ґрантовій підтримці Українського культурного фонду. Партнерами проєкту виступили Національний заповідник «Замки Тернопілля» та Тернопільська обласна організація Українського товариства охорони пам'яток історії та культури.
 
Представила проєкт директорка Тернопільського обласного центру охорони та наукових досліджень пам'яток культурної спадщини Марина Ягодинська. Керівник проєкту Сергій Грабовий поділився враженнями від процесу підготовки та реалізації ґранту. Про маловідомі об’єкти, що були вибрані для зйомок, і їх історію розповів співучасник проекту Володимир Салук.
 
У рамках проєкту створено 20 віртуальних турів у форматі відео 360° маловідомими пам'ятками оборонного типу Тернопільщини, а саме:
– замки у населених пунктах Кривче, Скала-Подільська, Золотий Потік, Язловець, Підзамочок, Сидорів, Микулинці, Чортків;
– церкви у Підвисокому, Збручанському, Язлівці, Кошилівцях, Залужжі, Стіжку, монастир у с. Підгора;
– костели у Сидорові, Залізцях, Язлівці, Лосячі, Біщі.
 
Вказані віртуальні тури озвучені трьома мовами: українською, англійською та польською. Усі бажаючі у вільному доступі зможуть переглянути їх на ютуб-каналі «Тернопільський Центр досліджень пам'яток». При перегляді відеоролика глядач самостійно обиратиме точку огляду об’єкта під будь-яким кутом.
 
В умовах війни та непередбачуваних руйнувань об'єктів цивільної інфраструктури та пам'яток архітектурної спадщини, вкрай важливим є завчасне обстеження, оцифрування та викладення у публічний цифровий простір (інтернет-мережу) численних копій продукту, яким зможуть користуватися не лише науковці, але пересічні громадяни України й іноземні туристи.
 
В проєкті зосереджена увага на пам'ятках оборонного типу, як найбільш давніх і таких, що характеризують нашу область, як землю воїнів-борців, які споконвіку стояли на сторожі добра, боронили західний світ від ворогів зі сходу. Тому у нас збереглося багато оборонних замків, церков, костелів, монастирів оборонного типу, стіни яких ставали захистом у часи небезпеки.
 
Проєкт допоможе введенню у науковий обіг нових пам'яток, їх дослідженню, зацікавленості історичною минувшиною краю та у перспективі розвитку туристичної інфраструктури місцевих громад. Він буде корисним для науковців, краєзнавців, студентів, учнів, людей з обмеженими можливостями.