Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.11.2023

Богдан Лепкий — літописець долі рідного народу

Богдан Лепкий (1872-1941) — письменник, учений, критик, видавець, публіцист, промовець, декламатор, педагог, художник, мистецтвознавець, культурно-освітній і громадсько-політичний діяч. 4 листопада 2023 року минув 151 рік з дня його народження. 

Народився Богдан Лепкий на Тернопільщині. Тут минули його дитинство та юність.

Письменник часто приїздив до Тернополя, Бережан; бував у Гусятині та Кременці.

За кількістю написаного Б. Лепкий поступається в українській літературі тільки І. Франкові.

Загалом творча спадщина Б. Лепкого складає понад 80 власних книг, у тому числі цикл романів “Мазепа”; повісті, оповідання, казки, спогади, збірки віршів та поем, а також переклади, літературознавчі розвідки, статті літературного та мистецького спрямування, опубліковані у численних газетах, журналах, альманахах, календарях, збірниках. Богдан Лепкий –  упорядник і видавець 62 томів творів української класики з ґрунтовними дослідженнями, примітками, коментарями.

Бібліографія творів Б. Лепкого становить до тисячі позицій.

На слова Б. Лепкого написали музику до солоспівів, хорових композицій Л. Лепкий, В. Барвінський, М. Гайворонський, В. Балтарович, О. Бобикевич, Н. Нижанківський, Д. Січинський, Б. Кудрик, Я. Ярославенко, Ф. Колесса, С. Людкевич, А. Рудницький, І. Соневицький, В. Подуфалий, Я. Мазурак та ін.

Окремі твори Б. Лепкого екранізовані, інсценізовані.

Тернопільська обласна бібліотека для молоді пропонує ряд інформаційних ресурсів, присвячених відомому краянину.

Детальніше про Б.Лепкого читайте на ресурсі «Вони прославили наш край»->

У 1995 р. відкрито музеї Б. Лепкого у Бережанах та в селі Крогулець, родини Лепких у селі Жуків.  Детальніше про експозицію Бережанського музею читайте за покликанням->

Інформацію про шляхетну українську родину Лепких знайдете у дайджесті ->

Глибше пізнати й зрозуміти творчість письменника, ім’я якого стало гордістю нашого краю, допоможуть книги з віртуальної виставки «Богдан Лепкий – літописець долі рідного народу».