Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

15.11.2023

«Радість людям проросте»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася літературно-музична імпреза

 
14 листопада 2023 року у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася літературно-музична імпреза «Радість людям проросте», приурочена 90-річчю від народження видатного поета, вчителя, журналіста Степана Будного.
 
У заході взяли участь внутрішньо переміщені особи, бібліографи та діячів мистецтва обласного центру, науковців, поціновувачів поетичного таланту Степана Будного.
 
Задум імпровізованого творчого зібрання належить завідувачу науково-методичного відділу ТОКМ Степану Костюку. Директор музею Ярема Шатарський запросив шанованих гостей у світ поетичного слова.
 
Сприйняття творчого доробку непересічного струсівчанина виповіли:
- кандидатка філологічних наук Марія Данилевич;
- голова обласної організації Національної спілки письменників України Валентина Семеняк;
- літературна критикиня Тетяна Дігай.
 
Декламували поезію:
- професор Тернопільського національного педагогічного університету, доктор мистецтвознавства Олег Смоляк («Син землі», «Сад», «Друзям», «Трудодні», «Прощання»);
- членкиня Національної спілки письменників України Василина Вовчанська («Назови моїм іменем сина», «Купаюсь у травах пахучих», «Розцвів бузок»).
 
Детальніше – за посиланням.
 
Довідково: Народився Степан Будний 23 серпня 1933 р. в с. Струсів, нині – Теребовлянського району. Рано залишився без батька. Закінчивши середню школу, Степан вступив до Чернівецького університету, навчався на філологічному факультеті. У студентські роки брав активну участь у літературних вечорах, публікував свої поетичні та прозові твори в університетській багатотиражці, обласній газеті “Радянська Буковина”. Неодноразово його поезії друкували у Тернопільському “Вільному житті”.

Після закінчення навчання С. Будного хотіли залишити в Чернівцях – пропонували роботу в одній із шкіл та редакції обласної газети. Але Степан відмовився. Удома його чекала самотня мати. Повернувся у рідний Струсів. Спочатку вчителював у Кровинківській семирічці. А згодом перейшов працювати у редакцію струсівської районної газети “Червоні зорі”. Одночасно викладав українську мову і літературу у вечірній школі.

У березні 1958 р. в Тернополі відбувся вечір-зустріч з П. Тичиною. Тут Степан прочитав свій вірш “Звертання до Марічки” й отримав благословення від Поета.

Та жорстока доля надто мало виділила С. Будному часу для життя, для радості й праці. Невиліковна хвороба прийшла несподівано. Степан потрапив у Тернопільську обласну лікарню. Там, в онкодиспансері, він вступив у нерівний бій із страшною недугою. В безсонні ночі, у перервах між операціями створив більшу частину свого творчого доробку.

У часи тяжкої недуги поет звертався до Лесі Українки, вчився у неї мужності, нескореності, називав її своєю незрадливою учителькою.

Степан Будний помер 22 червня 1958 р. Похований у Струсові.

Посмертно видано книги С. Будного “Людина до сонця йде” (1961), “Поезії” (1972), “Син землі” (1997).

У Тернополі його іменем названа обласна літературно-мистецька премія. Посмертно, у 1991 р. С. Будний був прийнятий у члени Спілки письменників України. У Струсові, на батьківщині поета, в середній школі, яка носить його ім’я, 26 жовтня 1991 р. відкрито музей.

Поетичний доробок Степана Будного не такий уже й великий, але без нього не можна уявити своєрідність української поезії кінця 50-х – початку 60-х років XX століття. Він збагатив нашу лірику новою тематикою, новими жанрами й інтонаціями. Поет створив неповторний тип ліричного героя, яскраво виразив дух гуманізму, свободи, волі до життя, і в цьому сила його поезії. Виступав також з перекладами віршів, прозових творів, літературно-критичними статтями. Його твори перекладали білоруською, молдавською, польською, російською та іншими мовами.