Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

07.12.2023

7 грудня – Всесвітній День української хустки

Це свято доволі молоде, його у 2019 році зініціювали Людмила Станіславенко (депутат Вінницької обласної ради, президент Міжнародного Клубу Успішних Жінок України) та громадські діячі з міста Вінниця. Ця ідея отримала велику підтримку в українській діаспорі і свято одразу набуло статусу Всесвітнього.
 
Саме в День української хустки у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розповіли про цей головний убір, який з давніх-давен вважається оберегом та символом української жіночності.
Головні убори виразно передають:
- дух часу;
- традиції;
- уявлення й смаки людей;
- їхній соціальний стан.
 
Хустка – один із елементів традиційного одягу українців, що викликає чи не найбільше уваги, а заодно і суперечок. Спробуємо відповісти на кілька актуальних питань.
 
Яка ж вона справжня українська хустка?
 
Елементи народного вбрання, які були виготовлені з тканини ще у давні часи, матеріально не збереглися до наших днів. Сьогодні про давній український одяг, зокрема про головні убори, ми дізнаємося з східних, руських та візантійських рукописів і книг. А також для ознайомлення велике значення мають твори мистецтва: живопис, графіка, фрески та мозаїки – з детально виписаними зображеннями князів та близьких до них людей.
 
Так, у Псалтирі XI ст. представлено князя Ярополка Ізяславовича (1085 р.), його дружину та матір (Фото 1). На сторінках рукопису добре видно головний убір заміжніх жінок – НАМІТКУ («сестру» хустини). Також про даний головний убір згадується у староруській пам’ятці ХІ ст. «Ізборніку Святослава 1073 р.» (Фото 2).
 
Національна особливість давньої української хустки полягала у тому, що вона була білого кольору. Підтвердження цього знаходимо у працях Гійома Левессара де Боплана, Федора Вовка, а також в описі шведського посла, який у 1657 році відвідував Б. Хмельницького тощо.
 
Виготовлялися власноруч: від тканого полотна до вишивання. Колись хустки в Україні вишивалися вовняними, бавовняними та шовковими нитками. Здебільшого були червоні, сині, зелені, жовті та рожеві нитки. Орнамент на них був геометричний, а вже у ХVІІІ столітті увійшов у моду і рослинний. Вони були квадратної форми, різні за розмірами, часто із тороками. (Фото 3)
 
Чи правильно вважати хустину фабричного виробництва, яку привезли з Америки автентичною українською? 
 
Український етнолог Микола Шкрібляк зазначає, що перші хустки з рослинним орнаментом, були до нас завезені із Швейцарії (кінець ХІХ – початок ХХ ст.). Вчений припускає, що квіткові композиції, які представлені на хустках того часу, розроблялися художниками та майстрами з професійною європейською освітою. Цю швейцарську технологію виробництва копіювали багато країн, зокрема Польща, Румунія, Японія. Через високий попит на хустки у Японії відкривається бізнес по їх виготовленню.
 
Ми і до сьогодні чуємо вислів «американська хустка», але насправді вони до Америки не мають жодного відношення. То чому ж вони називаються «американським»? Бо їх передавали, відсилали в посилках, привозили із собою українці з діаспори як подарунок родичам в Україні. Висновки робіть самі…
 
Детальніше – за посиланням.