Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

19.01.2024

Ярослав Стецько – Великий Українець з Тернопільщини

Сьогодні минає 112 років з дня народження нашого видатного земляка, славетного українця, провідника ОУН, соратника Степана Бандери, президента Антибільшовицького блоку народів, ідеолога націоналістичного руху – Ярослава Стецька.

«Смислом мого цілого життя було, є і буде: Україна вільна, Україна соборна, Україна без холопа і без пана. Я вірю в перемогу, я вірю так сильно, що можна вмерти. З цього шляху мене не заверне ніщо: ані тортури, ані пекло тюрем, ані смерть», – таким було життєве кредо великого патріота. 

Народився Ярослав Стецько 19 січня 1912 року в Тернополі. Походив із родини священника. Закінчив Краківський та Львівський університети.

Ще юнаком включився у національно-визвольну боротьбу, з 1932-го був членом Крайової екзекутиви ОУН, ідеологічним референтом і редактором підпільних видань. У 1936-му засуджений польським судом до п’яти років ув’язнення. Під час слідства провів понад 200 годин (майже дев’ять діб) без сну, сидячи на табуреті, але компрометуючих свідчень так і не дав.

Один із ініціаторів створення Революційного проводу ОУН-б (1940), з квітня 1941-го – заступник провідника ОУН-б Степана Бандери. На Українських національних зборах у Львові 30 червня 1941-го проголосив Акт відновлення Української держави і був обраний прем’єром Українського Державного Правління.

Заарештований нацистами 4 липня 1941-го, понад три роки перебував у концтаборі Заксенхаузен, зокрема в бункері смерті «Целленбау». В 1944-му переведений на режим домашнього арешту. Пізніше втік із лікарні в чеському місті Штайнгофф до американської зони окупації, отримавши важке поранення в руку. В групі, яка допомогла організувати втечу, була і підпільниця «Муха», майбутня дружина Ярослава Стецька – Ганна Музика (Ярослава Стецько). Вони уклали шлюб у 1946-му і прожили разом 40 років.

Ярослава Стецько – жінка, якою вартозахоплюватися не менше ніж її чоловіком. Уродженка села Романівка (нині – Теребовлянська громада) у 24 роки опинилася у вимушеній еміграції. Дівчина, яка закінчила Теребовлянську українську гімназію, навчалась у Львівській політехніці, була членкинею ОУН змушена була покинути Україну. Тоді ж вона вперше зустрілась із Ярославом Стецьком, це було кохання з першого погляду. Подружжя часто змінювало місце проживання за кордоном з метою конспірації. Але це не завадило Ярославі закінчити правничий факультет Мюнхенського університету, стати магістром політичних наук зі знанням англійської, німецької, французької, польської, іспанської, італійської, словацької, білоруської, хорватської мов.

В еміграції вона вела постійну боротьбу за незалежність України і розвал срср. У 1991 році, при першій нагоді, Ярослава Стецько повернулася із Німеччини на батьківщину і очолила Організацію українських націоналістів (бандерівське крило, 1991–2001р.р). Депутатка Верховної Ради України другого, третього та четвертого скликань – такою була дружина Великого Українця.

З 1946-го і до кінця життя Ярослав Стецько очолював Антибільшовицький блок народів. За його ініціативи постала Європейська Рада Свободи. У 1968-му обраний головою Проводу ОУН-б. Вважається, що саме під впливом особистості Ярослава Стецька генеральний секретар НАТО Джон Гакет у книзі «Третя світова війна» змоделював ситуацію, коли українські націоналісти опанували кдб, здійснили переворот і розвалили срср.

Помер 5 липня 1986-го в Мюнхені (Німеччина).

Ярослав Стецько залишив нам велику ідейно-теоретичну спадщину, а його вчення актуальне сьогодні, як ніколи. «Найвищою цінністю для українського націоналіста є ідея нації, інтерес нації. Безкомпромісна боротьба та жертовна праця задля добра і величі рідного народу є обов’язком кожного українця. Передумовою збереження і розвитку всіх духовних і фізичних сил української нації, запорукою миру та стабільності в регіоні є Українська Самостійна Соборна Держава», – такі священні заповіти залишив нам вірний син свого народу.

Основні його твори опубліковані в двотомнику «Українська визвольна концепція», збірці «Київ проти Москви», також є надзвичайно цінною його праця «30 червня 1941 року».

 

Довідково:

Тернопільська обласна рада заснувала Почесну відзнаку Тернопільської обласної ради нагрудний знак «За заслуги перед Тернопільщиною» імені Ярослава Стецька для нагородження за визначні заслуги у розбудові Тернопільської області, розвитку її економічного, науково-технічного, військового, гуманітарного, соціально-культурного потенціалу, вихованні дітей, захисті державних і регіональних інтересів, піднесенні міжнародного авторитету Тернопільської області, благодійну, милосердну, громадську діяльність на благо Тернопільщини, вагомий особистий внесок в утвердження суверенітету Української держави.

Такою відзнакою можуть бути нагороджені мешканці Тернопільської області, громадяни України або іноземці, які особистою участю здійснили значний внесок у розвиток Тернопільської області, її районів, сіл, селищ, міст.

У селі Великий Глибочок поблизу Тернополя діє Історико-меморіальний музей Ярослава та Слави Стецьків. Засновник музею  Мирон Сагайдак. Музей розташований у колишньому парафіяльному будинку, якому понад двісті п’ятдесят років, там представлені більше сотні експонатів.

Вони вимальовують детальну картину дитинства Ярослава Стецька. Фотографії родинного будинку Стецьків, батька-священника та матері, першої няні, брата та сестри, гімназійних товаришів. Дружина керівника ОУН пані Слава Стецько передала в музей його особисті речі. Головним експонатом музею є його улюблена сорочка, яку вишила його дружина Слава Стецько у 1944 році в Мюнхені. Візерунок – символіка України, блакитний з жовтим.