Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

23.01.2024

«День великого єднання»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє виставка

З нагоди 105-ї річниці проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї підготували виставку «День великого єднання». Вона створена на основі фондових збірок музею з використанням нових науково-історичних джерел.

Фотодокументальні матеріали виставки розповідають про те, як ідея соборності втілювалася в реальність, як ішов процес підготовки до величної події – проголошення Акту Злуки (передвступний договір про Злуку, підписаний представниками Директорії УНР та Української Національної Ради ЗУНР в м.Фастові 1 грудня 1918 року; Ухвала про підтримку Злуки, прийнята на засіданні Української Національної Ради ЗУНР в м.Станіславові 3 січня 1919 року та ін.).

На світлинах можна побачити святкові заходи та урочистості в м. Києві на Софіївському майдані 22 січня 1919 р. Вражають фотографії святкувань в містах Галичини з нагоди прийняття Ухвали про Злуку УНР і ЗУНР.

На урочисте зібрання до Києва відбула делегація від ЗУНР у складі 36 чоловік. До неї входили представники від влади, політичних партій, відомі громадські і політичні діячі. Члени делегації були одночасно делеговані і на Трудовий Конгрес України, який мав розпочати свою роботу 19.01.1919 р.

У 20-30-х роках ХХ ст. цей історичний День Злуки відзначався на території нашого краю, який тоді входив до складу Польщі. На виставці можна побачити запрошення на урочистості з нагоди 20-річчя Злуки УНР і ЗУНР в м. Тернополі 1939 р.

З початку 90-х років ХХ ст. цю дату стали відзначати щорічно по всій Україні як день Соборності. Серед експонатів виставки привертають увагу унікальні фотоматеріали і синьо-жовтий прапорець учасників живого ланцюга Злуки між Києвом і Львовом 21 січня 1990 р. з нагоди 71-ї річниці проголошення Акту Злуки УНР і ЗУНР.

На виставці також представлені фото Тимотея Старуха (27.02.1860 – 21.04.1923) – державного і політичного діяча, незламного і безкомпромісного борця за волю України, нашого славного краянина.

Він вражав всіх своїм глибоким природним розумом і аналітичними здібностями. Цей невтомний трудівник на українському політичному полі був одним з організаторів Українського Січового стрілецтва. З початком Першої світової війни Старух з родиною переїхав у своє рідне село, а згодом переселився до Бережан.

Тимотей Старух був членом всіх українських інституцій і товариств. Під час існування ЗУНР входив до складу Української Національної Ради. В листопаді 1918 року перебував на посаді комісара м. Бережани. Був редактором газети «Бережанський вісник» (примірник газети знаходиться на виставці).

Матеріали даної виставки не залишать байдужими відвідувачів музею, оскільки ці експонати особливо актуальні зараз, коли нам потрібні єдність і згуртованість в боротьбі за незалежність і територіальну цілісність України.

Детальніше про експонати виставки та Тимотея Старуха – за посиланням.

Виставка діятиме до 4 лютого 2024 року.