Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

13.02.2024

У Тернопільській обласній раді обговорили професійну орієнтацію та психологічну підтримку учнів

Сьогодні, 13 лютого, відбулося урочисте відкриття Третьої психологічної школи та круглий стіл «Професійна орієнтація та психологічна підтримка учнів: виклики часу, тенденції, підходи». Організатор заходу – комунальна установа Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області».

Відповідно до статутних повноважень КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» активно налагоджує дієву співпрацю та реалізовує спільні освітні проєкти із закладами та установами освіти області. На виконання умов договору про науково-освітню співпрацю кафедри психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка і Центру аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів краю, вже третій рік поспіль у період з лютого по квітень, в області реалізовується освітній інноваційний проєкт «Психологічна школа «Пізнай себе» для учнів старших класів.

Мета даного проєкту – підвищити психологічну грамотність в учнівських колективах та реалізувати програми профорієнтаційної роботи. Разом з тим, психологічна школа передбачає вісім занять психологічного спрямування, котрі будуть проведені один раз на тиждень провідними науковцями кафедри психології ТНПУ імені Володимира Гнатюка. За результатами навчання учні отримають сертифікати участі факультету педагогіки і психології Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, практичні психологи – сертифікати про підвищення кваліфікації в обсязі 15 годин (0,5 кредит ЄКТС).

«З огляду на актуальність забезпечення ефективної підготовки старшокласників до професійного самовизначення, налагодження співпраці та обміну досвідом між науковцями і працівниками психологічної служби області, вважаємо за необхідне обговорити нові виклики сучасності у вирішенні питань, пов’язаних з профорієнтацією учнівської молоді, в тому числі і зумовлених актуальними змінами в житті країни», зазначила відкриваючи захід керівниця КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» Тетяна Четвертак.

В урочистому відкритті Третьої психологічної школи та круглому столі «Професійна орієнтація та психологічна підтримка учнів: виклики часу, тенденції, підходи» взяли участь практичні психологи та координатори психологічної школи на місцях, науковці університету, представники місцевого самоврядування.

Депутатка Тернопільської обласної ради Ірина Шумада зазначила, що вибір професії в житті кожної людини – важливе і відповідальне рішення, яке багато в чому визначає її подальший життєвий шлях. А вдалий вибір професії – це запорука впевненості, одна з головних складових і умов людського щастя, усвідомлення власної цінності в соціумі.

«Війна, яку російська федерація розпочала та веде проти України, кардинально змінила ринок праці – інтелектуальні професії поступаються робітничим, в пріоритеті затребуваності стають ті професії, які працюватимуть на відбудову зруйнованої інфраструктури, відновлення економіки. З вірою у Перемогу дивимося в майбутнє України, а тому профорієнтаційну роботу маємо організувати з врахуванням викликів нашого сьогодення та умов воєнного часу, коли переважає режим роботи у форматі онлайн. Докорінна модернізація українського суспільства відбувається в умовах окупації росією значної частини нашої території, соціально-економічною невизначеністю, появою низки нових і зникненням звичних професій, що утруднює реалізацію життєвих планів молоді, – сказала Ірина Василівна. – У цей тривожний час на нас лягає місія збереження української освіти і науки, підготовки майбутньої хліборобської еліти, працівників соціальної, гуманітарної сфери, тих, хто має вирішальний вплив на продовольчу, а отже і національну безпеку України».

Сьогодні важливим є не тільки якість і обсяг засвоєних професійних компетентностей, а головним чином – пошук здібностей, талантів у дітей та молоді, розвиток їх сильних сторін, реалізація унікальних людських можливостей, формування особистості, здатної до реалізації своїх можливостей, морально і фізично сильної, соціально-стійкої й одночасно мобільної, здатної адаптуватись, контролювати і змінювати власну поведінку в мінливих життєвих обставинах.