Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

19.02.2024

«Охорона праці в закладах освіти області»: відбувся семінар-нарада для керівників місцевих органів управління освітою

З метою профілактики травматизму серед здобувачів освіти та підвищення рівня знань з питань охорони праці й безпеки життєдіяльності, створення безпечних умов праці для учасників освітнього процесу в закладах освіти області, комунальна установа Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області» організувала семінар-нараду «Охорона праці в закладах освіти області» для керівників місцевих органів управління освітою, їхніх заступників та відповідальних осіб за організацію роботи з питань охорони праці і безпеки життєдіяльності в закладах освіти області.

Захід відбувся за участю фахівців управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці та заступника голови Тернопільської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Оксани Піхурко.

З вітальним словом до учасників семінар-наради звернулася Тетяна Четвертак, директорка КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області», яка наголосила на важливості виконання заходів щодо безпеки праці та збереження здоров’я всіх учасників освітнього процесу в закладах освіти області. Адже питання запобігання дитячому травматизму, безпеки дитини, її уміння захистити себе в навколишньому середовищі є вкрай актуальними сьогодні.

За інформацією місцевих органів управління освітою, закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів освіти обласного підпорядкування у 2023 році серед здобувачів освіти в Тернопільській області обліковано:

1) 73 випадки травматизму із здобувачами освіти під час освітнього процесу (71 – в закладах загальної середньої освіти, 2 – в закладах дошкільної освіти). З них під час:

–  занять з фізкультури, рухливих ігор – 36; перерв – 32; навчальних занять (уроків, лабораторних, практичних робіт тощо) – 5.

2) 9 нещасних випадків із смертельними наслідками, що трапилися із здобувачами освіти у побуті. З них:

–  транспортний нещасний випадок – 1; падіння – 1; випадкова дія неживих механічних сил – 1; утоплення – 2; ураження електричним струмом – 1; навмисне самоушкодження – 3.

У 2022 році було зафіксовано 46 випадків травматизму із здобувачами освіти під час освітнього процесу та 6 нещасних випадків із смертельними наслідками, що трапилися із здобувачами освіти у побуті. Загальна кількість нещасних випадків у 2023 році порівняно з 2022 роком збільшилася.

З початку 2024 року на Тернопільщині сталися 2 нещасних випадки із смертельними наслідками, причинами яких стало необережне поводження дітей при перебуванні на водоймах, що призвело до загибелі 4 здобувачів освіти.

Тетяна Четвертак окреслила важливість покращення роботи педагогічних колективів щодо запобігання дитячому травматизму. Наголосила, що необхідно змінити ставлення здобувачів освіти до особистої безпеки. Діти та батьки повинні усвідомити, що запорукою безпеки є неухильне дотримання встановлених правил поведінки, а незнання елементарних правил безпеки часто є першопричинами сумних та трагічних наслідків.

3 метою профілактики травматизму серед здобувачів освіти рекомендуємо:

– розробити заходи із запобігання травматизму, забезпечити дієвий контроль за дотриманням правил та заходів безпеки;

– здійснювати моніторинг стану травматизму серед здобувачів освіти під час освітнього процесу та в побуті, його причин та наслідків;

– включити в плани виховної роботи заходи з попередження травматизму серед здобувачів освіти, а також формування стійких здоров’язбережувальних компетентностей здобувачів освіти, навичок безпечної поведінки в приміщеннях закладу освіти, на вулиці, дорогах, біля водойм та вдома. У планах представити комплекс заходів з профілактики усіх видів травматизму;

– здійснювати постійний контроль за відповідністю умов навчання санітарно-епідеміологічним нормам;

– чітко визначити графіки чергування педагогічних працівників під час перерв в коридорах і рекреаціях закладів освіти;   

– проводити інструктажі з безпеки життєдіяльності із здобувачами освіти у терміни та у відповідності до законодавства України й нормативно-правових актів з питань охорони праці та безпеки життєдіяльності;

– регулярно проводити профілактичні бесіди з дітьми про необхідність дотримання правил поведінки як у закладі освіти, так і в побуті, заняття з педагогічними працівниками щодо ефективної організації роботи з питань безпеки життєдіяльності;

– на батьківських зборах систематично розглядати питання безпечного відпочинку дітей в позаурочний час, під час канікул, алгоритмів дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій та нещасних випадків із дітьми;

– залучати до проведення заходів з попередження дитячого травматизму  фахівців територіальних органів ДСНС, Національної поліції України та медичних працівників;

– розмістити на вебсайтах закладів освіти інформаційні матеріали, пам’ятки щодо правил безпеки життєдіяльності;

– вчителям фізичної культури включати елементи навчання дітей безпечній поведінці в план кожного уроку;

– негайно інформувати про всі випадки дитячого травматизму органи управління освітою територіальних громад, а про нещасні випадки із смертельним наслідком та групові – комунальну установу Тернопільської обласної ради «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області», не порушуючи встановлених термінів, відповідно до Табеля термінових та строкових донесень Міністерства освіти і науки України з питань цивільного захисту, охорони праці та безпеки життєдіяльності, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 11.08.2020 № 1037.

«Просимо вважати запобігання травматизму серед здобувачів освіти одним з першочергових завдань задля забезпечення прав дітей на безпечні та нешкідливі умови навчання, виховання і розвитку», – наголосила Тетяна Четвертак.

Віктор Андрійчук, заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, звернув увагу на вимоги безпеки під час експлуатації устаткування підвищеної небезпеки, порядок отримання дозвільних документів щодо виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації устаткування підвищеної небезпеки.

Про дотримання нормативно-правових актів з охорони праці в закладах освіти області розповіла Ірина Корнійчук, головний державний інспектор відділу з питань безпеки праці північного напрямку управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Олег Бандура,начальник відділу з питань гігієни праці та атестації робочих місць за умовами праці управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці, ознайомив учасників наради з порядком проведення медичних оглядів та атестації робочих місць в закладах освіти області.

Питання дотримання трудового законодавства в закладах освіти області під час дії воєнного стану висвітлив Роман Бица,заступник начальника відділу з питань праці північно-східного напрямку управління інспекційної діяльності у Тернопільській області Південно-Західного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці.

Запобігання травматизму серед здобувачів освіти є одним з першочергових завдань задля забезпечення прав дітей на безпечні та нешкідливі умови навчання, виховання і розвитку.

Презентаційні матеріали семінар-наради будуть розміщені додатково на сайті КУТОР «Центр аналітично-методичного та матеріально-технічного забезпечення розвитку освітніх закладів області».