Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

01.03.2024

У Тернополі презентували унікальну монографію «Тернопільська фалеристика XX – початку XXI століття…»

У четвер, 29 лютого, у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація монографії фалериста, краєзнавця, просвітянина, депутата Тернопільської обласної ради Михайла Тимошика та  доктора історичних наук, професора ТНПУ ім. Володимира Гнатюка Миколи Москалюка «Тернопільська фалеристика XX – початку XXI століття: історія становлення, виробники продукції, різновиди, особистості».

Із виходом у світ унікальної наукової праці авторів прийшли привітати науковці, краєзнавці, митці, просвітяни, представники різних рівнів влади, депутати обласної ради Олег Сиротюк, Олег Любінський, Вікторія Кривоніс, Ірина Шумада, Василь Кобель.

Перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук у вітальному слові, наголосив на цінності монографії для істориків, колекціонерів і важливості збереження національної пам’яті.

«Коли прийшли окупанти, вони, найперше, почали спалювати книжки та знищувати все українське, аби не залишити на цій землі нічого, що нагадувало б про нашу національну ідентичність, – зазначив. – Тому сьогодні важливо не просто цінувати українське, а й робити все, щоб ще глибше дослідити й популяризувати його. Потрібно видавати книжки, знімати фільми, особливо про наших Героїв, називати вулиці їхніми іменами, збирати все, що пов’язане з Україною. Дякую вам за таке глибоке, актуальне й масштабне фалеристичне дослідження минувшини Тернополя й Тернопілля».

Кількатисячну колекцію фалерів Михайла Тимошика, Володимир Болєщук пообіцяв доповнити унікальною медаллю батальйону «Тернопіль», який цього травня відзначатиме 10-ліття з часу створення.

«Військова фалеристика посідає особливе місце в моїй колекції, – зауважив Михайло Тимошик. – Перший військовий легіонерський значок, який потрапив до неї, присвячений битві під Зборовом. Біло-чехи, які тоді воювали на боці росіян, через Тернопільщину з боями пробивалися до дому. Вони виграла тільки одну битву з багатьох, але оту єдину свою перемогу  увіковічнили у значках, медалях, поштових марках. В України  набагато більше перемог, і значно вагоміших, але ми чомусь скоромно про них мовчимо. Важливо змінити це, навчитися поважати себе, цінувати й пишатися своїми здобутками, увіковічнювати їх у фалерах. Адже значки та медалі – це не тільки не матеріальна спадщина нації, а й унікальний літопис країни у металі».

«Історія писатиметься й переписуватися, а закарбоване у фалерах – незмінне, – підкреслив професор Микола Москалюк. – Ця монографія для тих, хто цікавиться правдивою історією України».

На думку науковців «Тернопільська фалеристика XX – початку XXI століття: історія становлення, виробники продукції, різновиди, особистості»  одне з найгрунтовніших досліджень фалеристики в Україні. Книга  продовженням двох попередніх видань: «Медалі Тернопільщини» 2016-го і «Значки та медалі Тернопілля» 2018-го.

За вагомий особистий внесок у справу українського національного  відродження, розбудову та зміцнення української держави Михайла Тимошика нагородили найвищою громадською відзнакою Всеукраїнського товариства «Просвіта»  медаллю «Будівничий України».

Під час презентації видання, присутні також мали змогу оглянути унікальну приватну колекцію фалеристики Михайла Тимошика «Значки та медалі Тернопілля».

До слова,  електронний варіант монографії доступний за покликанням http://elartu.tntu.edu.ua/handle/lib/44618