Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

06.03.2024

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбувся флеш-семінар

Флеш-семінар «Інклюзивний та гендерно-чутливий підхід до розвитку музею» пройшов у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Спрямування заходу — обговорення проблем бар’єрності, здійснення необхідних адаптацій та модифікацій.

Мета заходу — підвищити обізнаність учасників з кращими практиками впровадження інклюзивного та гендерно-чутливого підходу у музейній сфері; створення безбар’єрного предметно-просторового середовища Тернопільського обласного краєзнавчого музею для надання якісних музейних послуг усім категоріям відвідувачів.
 
Застосування отриманих знань стане у нагоді для:
- підвищення ефективності та результативності практичної роботи музейників;
- планування заходів у музеї;
- реалізації гендерно-інклюзивних підходів у своїй діяльності;
- набуття статусу інклюзивного музею.
 
Тернопільський обласний краєзнавчий музей у своїй комунікації експозиційної та виставкової діяльності систематично співпрацює із людьми з інвалідністю та іншими вразливими групами й організаціями, що представляють їхні інтереси.
 
Сталість інклюзивних процесів у музейному просторі передбачає безперервність та спадкоємність діяльності: упровадження інклюзії в інформаційній, просвітницькій діяльності, ведення системної роботи з вивчення потреб потенційного відвідувача музею на основі зворотного зв’язку.
 
Ми намагаємося розкривати ціннісний та практичний зміст інклюзії, показувати наявні виклики та знаходити успішні практики, створювати майданчики для обговорення й спільно вирішувати проблеми.
 
Розглядаючи інклюзію в широкому сенсі й визнаючи потребу в ній різних цільових груп, ми часто робимо акцент саме на людях з інвалідністю. Це дозволяє долати бар’єри доступу людей з інвалідністю та інших уразливих груп до культури, відкривати нові можливості спілкування та взаємодії, розвивати культурні інституції як простори діалогу й просвітництва. Адже інклюзія — це процес реального включення будь-якої людини та забезпечення можливостей рівноправно брати участь у суспільному житті, власне, без жодних бар’єрів.
 
Гендерна рівність — це можливість для людей вільно обирати спосіб життя. При цьому, помилковою є думка, що гендерна рівність — це однакове ставлення до всіх. Ні, кожна людина має свої індивідуальні якості та навички. Саме їх, а не стать та пов’язані з нею стереотипи, мають враховуватися в суспільстві по відношенню до людини. Глобально ця концепція передбачає усунення всіх соціальних бар'єрів, які заважають проявитися людині як особистості. Все це одним словом — ТОЛЕРАНТНІСТЬ.
 
Впровадження гендерно-інклюзивного підходу у своїй роботі сприятиме реалізації вагомих завдань музею, в тому числі підвищення якості надання музейних послуг, запровадження інноваційних та інтерактивних заходів, які сприяють популяризації культурної спадщини України та збереженню національного надбання.