Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

08.03.2024

«Князівни та княгині України»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї діє захоплююча виставка

У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї представлена виставка «Князівни та княгині України», яка організована співзасновницею Міжнародного мистецького проєкту «Ляльки мандрують світом» – Ніною Хаген, м. Осло (Норвегія). Феномен образного лялькового світу занурює глядача у таємничу добу Київської Русі, демонструє тисячолітні родинні зв’язки України з Європою.
 
В історії Європи велику роль відіграли власне доньки київських князів, які у свій час стали королевами багатьох європейських країн: Франції, Польщі, Угорщини, Данії, Візантії, Норвегії і засновницями відомих монарших династій. Це виставка про великих руських княгинь і князівень, про те, яку насправді силу таїть у собі українська жінка…
 
У виставковому проєкті свої роботи представили найкращі лялькарки з усієї України та світу. Опираючись на власні дослідження, майстрині використали давню традиційну вузлову техніку (на екскурсії можна детально про неї дізнатись) та одягнули свої ляльки в пишне вбрання княгинь Київської Русі, скандинавських, німецьких принцес та королев.
 
Експонується більше вісімдесят авторських ляльок від сорока майстринь. Горді тим, що учасницею проєкту стала і майстриня з Тернополя – Алла Шушкевич. Серед виставлених робіт можна зустріти образи княгині Ольги, доньок Ярослава Мудрого: королеви Франції – Анни, королеви Угорщини – Анастасії, королеви Норвегії – Єлизавети, а також княжу родину Острозьких, зокрема Гальшку Острозьку, та багато інших княгинь.
 
«Любі друзі, єднаємось навколо народного мистецтва, навколо народних традицій! Ми раді бачити Вас на виставці. Це можливість зануритися в минуле, в часи наших пращурів, – запрошують у музеї. – Перегляд виставки може бути значно цікавішим – якщо замовити екскурсійну оповідь про історичні постаті, які несуть образи-ляльки, та пізнавально-розважальним – якщо спробувати себе у майстер-класі по виготовленню текстильної ляльки. Процес роботи з лялькою із використанням різних техніки стане справжньою творчою пригодою, де Ви не лише будете втілювати свої емоції у витворах мистецтва та уміння виражати себе через творчість, але й вивчати історію нашої держави та Європи, яку творили українські жінки…»
 
Великий і вічний народ той, який пам’ятає своє минуле, шанує своїх предків. Якщо ми будемо цінувати наше минуле та культуру, то подолаємо всі негаразди і будемо найміцнішою нацією.
 
Виставка діятиме до кінця березня.