Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

20.03.2024

«Борщівська народна вишивка: зв'язок поколінь»: у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася науково-краєзнавча конференція

19 березня у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відбулася науково-краєзнавча конференція з міжнародною участю «Борщівська народна вишивка: зв'язок поколінь».

Провідні науковці, митці, та діячі культури виступили з доповідями, що підтверджують унікальність борщівської вишивки, яка є справжнім надбанням нашого народу, і заслуговує на належну увагу та шанування.

Привітав учасників конференції депутат Тернопільської обласної ради, директор Тернопільського обласного методичного центру народної творчості, заслужений артист України Володимир Вермінський.

«Борщівська народна вишивка – це елемент нематеріальної культурної спадщини України, яка прославила Борщівщину далеко за її межами. Найвідомішою є чорна борщівська вишиванка, яка вражає кольорами і давніми техніками виконання, адже навіть кожен рукав сорочки мав свою специфіку розташування. Унікальність таких сорочок ще й в тому, що практично неможливо знайти дві однакові. Кожна жінка вкладала у вишивання свої власні думки, ідеї, побажання, аби такий виріб служив оберегом, – зазначив Володимир Вермінський. – Вишиванка – наша національна святиня, яка символізує і несе в собі духовне багатство, високу мудрість і традиційний зв'язок поколінь. Ми ж маємо робити все можливе, аби зберегти той скарб і передати його нащадкам».

Борщівська вишивка пошанована на досить високому рівні в нашій області, в цілій Україні та й за межами нашої держави. Важливе завдання на сьогодні – аби вона стала об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.

Під час заходу присутні мали змогу насолодитися літературними композиціями, тематичними виставками, відеопрезентаціями, представленням авторських книжок, присвячених вишивці, дефіле в ґорсиках та сучасних вишиванках.

Поціновувачів автентичності ознайомилися з колекціями борщівської народної вишивки з фондових збірок Тернопільського обласного краєзнавчого музею, Борщівського обласного комунального краєзнавчого музею, приватної колекції Віри Матковської та етногалереї «Спадок» родини Демкур.

Майстрині народних художніх промислів провели майстер-класи з різних технік борщівської вишивки: «колодочки» (Надія Мороз); «верхоплут» (Олександра Ситник); «ретязь» (Тетяна Сеник); «низинка» (Ірина Сампара).