Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.04.2024

У Заліщиках погасили унікальну марку, присвячену Богдану Бандері

Спецпогашення унікальної поштової марки та презентація значка, приурочених до 105-ї річниці від дня народження учасника національно-визвольних змагань, члена ОУН, брата Степана Бандери Богдана, відбулося в Заліщицькому обласному госпіталі війни та реабілітованих Тернопільської обласної ради.

Здійснили їх керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, заступник начальника відділення поштового зв'язку Заліщики-1 Галина Місько, директор КНП «Заліщицький обласний госпіталь війни та реабілітованих» ТОР Анатолій Кноль, депутат Заліщицької міської ради Тарас Амбрик.

«Богдан Бандера – найзагадковіший брат Провідника ОУН, – акцентував Олег Сиротюк. – Про нього, його долю майже немає інформації. Збереглися всього кілька світлин. Знаємо, що в 20 років вступив до ОУН, у 24 – керував молодіжною мережею Херсонської округи ОУН(б), у 25 – підпіллям у Баштанському районі. Досі достеменно невідомо де, коли та як саме молодший Бандера загинув. Існує кілька версій. За однією з них – до 1963-го проживав у Австрії, за другою – поліг у бою з енкаведистами в 40-х, за третьою – був зраджений, і спільно з дружиною та ще кількома повстанцями загинув 19 грудня 1949-го в Старичеві, що на Івано-Франківщині. Більшість же дослідник переконані, що «Богданчика» до смерті 80 років тому, 11 березня 1944-го, забили червоноармійці в Пісках на Миколаївщині. За свідченнями очевидців, вони прийняли його за німецького шпигуна, бо розмовляв німецькою та польською, але відмовився говорити з ними російською. Невідомо, якими були погляди «Митаря», де його поховали. Нам належить віднайти, дослідити, дізнатися про молодшого Бандеру ще дуже багато. І ця марка – тільки перший крок до пізнання величі його особистості».

Нагадаємо, що 2024-ий на Тернопільщині, згідно з рішенням сесії обласної ради, оголошений Роком родини Степана Бандери. У його рамках запланували презентувати 12 марок, присвячених родині Провідника ОУН.

Марка, приурочена Богдану Бандері, – четверта зі серії. На ній – зображення найменшого брата Степана Бандери на фоні червоно-чорного стяга.

На колажі: фото Богдана Бандери та світлина 1933-го родини Бандер в селі Воля-Задеревацька.

На зворотньому боці конверта – коротка біографія Богдана Бандери та пам’ятник Степану Бандері, встановлений у Заліщиках у 2006-му.

В оформленні конверта також використано екслібрис залуженого художника України  Ярослава Стецька.