Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

10.04.2024

На Тернопільщині обговорили підсумки Року патріарха Любомира Гузара

Духовно-просвітницький форум «Бути собою – це єдиний гідний шлях!» відбувся у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. Організатори – Тернопільсько-Зборівська архиєпархія УГКЦ і Тернопільське міське об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка.

Форум – умовний підсумок, проголошеного на Тернопільщині Року патріарха Любомира Гузара. Участь у ньому взяли представники духовенства та влади, просвітяни, науковці, краєзнавці, митці.

Модерувала захід – депутат обласної ради, член правління ТМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка Ірина Шумада.

Роботу розпочали з вшанування молитвою світлої пам’яті Героїв України. Відтак слово тримав єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ владика Теодор (Мартинюк). Він акцентував на початку баетифікаційного процесу кардинала Любомира Гузара та закликав мешканців краю ділитися свідченнями про знаки заступництва Блаженнішого, спілкування з ним.

Із Канади до форуму доєдналася племінниця, похресниця патріарха Марія Рипан. Увагу присутніх «сестрінка» зосередила на родинному корінні духовного батька України, його повазі до сім’ї, любові й листах до матері.

Про життя родини Гузарів у Завалові, що на Підгаєччині, оповів освітянин, краєзнавець Володимир Чистух.

Книги, присвячені кардиналу Любомиру Гузару, учасникам форуму презентував доктор літургійних наук, отець-митрат Андрій-Іван (Говера).

Директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею Ярема Шатарський наголосив на унікальності зібраного працівниками установи матеріалу про життя й діяльність Блаженнішого та попросив усіх небайдужих поповнювати експозицію.

Про заходи, що відбулися в області в рамках Року патріарха Любомира Гузара, поінформував заступник директора департаменту – начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій департаменту культури та туризму Тернопільської обласної військової адміністрації Ігор Кульчицький.

Опісля ж стартували обговорення ідей та пошук шляхів популяризації імені, настанов, глибокої мудрості Блаженнішого Любомира Гузара у 2024-му.

У спогади, думки, роздуми час від часу впліталися молитовні композиції та народні пісні від юних просвітянок: студентки Західноукраїнського національного університету Ірини Шегеди, студенток Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. С. Крушельницької.

Завершили форум молитвою «Боже великий єдиний…» у виконанні братів-семінаристів Тернопільської вищої духовної семінарії імені патріарха Йосифа Сліпого.

Нагадаємо, 2023-ий на Тернопільщині був оголошений Роком патріарха Любомира Гузара. Відповідне рішення за ініціативи ТМО ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка 22 березня 2023-го ухвалила сесія обласної ради.