Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

11.04.2024

Тернопільський обласний краєзнавчий музей відзначив 111-річчя


У четвер, 11 квітня, Тернопільський обласний краєзнавчий музей відзначив 111-ту річницю від дня заснування. З цієї нагоди у комунальній установі відбулася мистецька імпреза «Музей без меж», присвячена історії становлення та розвитку закладу. Участь у ньому взяли представники духовенства, влади, військовослужбовці, волонтери, краєзнавці, митці.

«Музей – місце, де минуле й сьогодення переплітаються, проектуючи майбутнє. Скарбниця традицій, досвіду й знань нації, свідчення її унікальності. Саме тому ворог так люто нищить українські музеї. Нищить, не усвідомлюючи, що навіть зруйнувавши будівлі, спаливши експонати й книги, йому ніколи не стерти генетичної пам’яті, не змінити історії, як би не намагався, – акцентував керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, звертаючись до присутніх. – Музей – місток між поколіннями. А наш краєзнавчий музей – ще й своєрідний сучасний культурний центр Тернопілля. Багатогранний, комфортний, інтерактивний, гнучкий, безбар’єрний. Заклад постійно вдосконалюється, прагнучи бути ще ближчим і цікавішим для своїх відвідувачів. Його мова – зрозуміла, а кожна експозиція – унікальна. У ньому немає випадкових людей. Кожен – хранитель часу, відданий обраному шляху».

Від імені керівництва обласної ради, виконавчого апарату й депутатського корпусу Олег Сиротюк подякував музейникам за професіоналізм, патріотизм, збереження культурної спадщини й історії, привітав з 111-річчям закладу та відзначив грамотами Тернопільської обласної ради.

Довідково.

Тернопільський обласний краєзнавчий музей заснований у 1913 році. Офіційно відкритий 13 квітня 1913-го як Музей Подільський Товариства «Народної школи» (засновник — польський географ Станіслав Сроковський, який також уклав путівник по музею).

Від травня 1932-го в Тернополі почав діяти Подільський музей при Кружку «Рідної школи».
Обидва вищевказані музейні заклади проіснували в Тернополі до часу вступу у місто червоної армії 17 вересня 1939-го.

26 грудня 1939-го Подільський музей при Кружку «Рідної школи» реорганізували, всі його фонди передали в новостворений Тернопільський історико-краєзнавчий музей. Реорганізований музей діяв у приміщенні на вулиці Качали, 2. Фонди поповнювалися матеріалами з повітових музеїв Береажан, Чорткова, а також творами живопису, скульптури і графіки Західної Європи XVIII поч. XX ст. націоналізованих маєтків графів Потоцький і Козібродських, баронів фон Добчіце зі Заліщиків, Кудринецького і Поморянського замків, приватних колекцій.

У червні 1941-го музейні експонати та обладнання перевезли в триповерховий старий будинок колишньої реальної школи на вулиці Брюкнера, 17, нині – Валова.

У період нацистської окупації музей продовжував працювати. 19 серпня 1943-го гестапо вилучило з музею 49 найцінніших живописних полотен. Працівниці музею Стефанії Садовській дивом вдалося вберегти значну частину музейних колекцій від грабунку. Найцінніші з них (картини що залишились, рідкісну кераміку, дорогоцінні монети, документи, тощо) вона власноруч заховала у глибоких музейних підвалах. Ризикуючи при цьому життям.

У часі боїв за Тернопіль будинок музею дуже постраждав. Ремонтні роботи розпочались 20 вересня 1944-го, а 15 липня 1945-го Тернопільський краєзнавчий музей знову відчинив двері для відвідувачів.

Урочисте відкриття сучасної будівлі краєзнавчого музею відбулося 30 грудня 1982-го. Було створено нову, за останнім словом музейної науки, експозицію.