Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

13.06.2023

Не дати зруйнувати: постійна комісія з питань законності слухала питання перинатального центру

У понеділок, 12 червня, відбулося засідання постійної комісії Тернопільської обласної ради з питань законності, запобігання корупції, регламенту, депутатської діяльності та здійснення демократичного цивільного контролю за сектором безпеки, оборони і правоохоронними органами.

На порядку денному стояло два питання:

- розгляд колективного звернення працівників комунального некормеційного підприємства Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» Тернопільської обласної ради;

- розгляд звернення народного депутата України Миколи Стефанчука від 11 травня щодо збереження комунального некормеційного підприємства Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр «Мати і дитина» Тернопільської обласної ради як надкластерного закладу охорони здоров’я в Тернопільському госпітальному окрузі.

Найперше постійна комісія заслухала представників колективу перинатального центру.

Так, лікар гінекологічного відділу Богдан Ониськів зазначив, що під час зустрічі з колективом начальник департаменту охорони здоров’я ОВА Ольга Ярмоленко акцентувала на спроможності перинатального центру. Іншими словами, пояснив, заклад сам на себе заробляє й жодної реорганізації не потребує.

Детальніше медик зупинився на ряді юридичних питань, що виникнуть в зв’язку з об’єднанням із обласною дитячою лікарнею. Мова, зокрема, про договір з Тернопільською міською радою, згідно з яким перинатальному центру до 2036-го надають в безоплатне користування землю й споруди.

«Якщо буде реорганізація, приєднання чи з’єднання, то така юридична особа як перинатальний центр припинить своє існування, – наголосив. – Установа, що буде створена на базі обласної дитячої лікарні –перинатального центру, є правонаступником майнових прав. Тобто вона відповідатиме за те, щоб ми в десятиденний термін звільнили це приміщення».

У разі укладення новоствореною установою нового договору з міською радою безоплатне користування землею та приміщеннями, зважаючи на нове законодавство, неможливе.

Богдан Ониськів також підкреслив, що від 2008-го в реконструкцію перинатального центру вклали близько 50 мільйонів гривень. Створені відповідні умови для породіль, вагітних, введено в дію лабораторію, працює мамограф, готують сучасні реанімації для дітей і дорослих.

«Розвиваються гінекологія, акушерство, відділення анестезіології, – підкреслив і завідувач відділом реанімації Микола Муляр. – За кількістю пологів за останній період ми зайняли шосте місце по Україні».

Професійний колектив закладу довів, що здатен ефективно, оперативно й злагоджено працювати в стресових умовах. За плечима – безцінний досвід роботи під час пандемії коронавірусу та війни, що триває.

«У перинатальному центрі концентруються найбільш важкі жінки, а відповідно проходять лікування найбільш складні та вразливі діти, – наголосила завідувач реанімації новонароджених відділення інтенсивної терапії, що функціонує вже 15 років на базі центру, Неля Скубенко. – Це передчасно народжені діти з екстримально низькою масою тіла, тобто до 1 кілограма, і дуже малою масою тіла – від 1 до півтора кілограма. За останній рік в області народилося 18 дітей до кілограма. Усі – в перинатальному центрі. Із 45 народжених на Тернопіллі з вагою від кілограма до півтора, 37 – у перинатальному центрі. За останній рік ми досягли 65% виживаності дітей до кілограма та 100% – від кілограма до півтора».

Медик підкреслила, що перинатальний центр створювали для повного забезпечення циклу надання допомоги вагітній жінці-роділі-породілі та новонародженій дитині уже з випискою додому. На її думку, перевезення новонародженого до обласної лікарні, як це, наголосила, задекларувала під час зустрічі з колективом начальник Департаменту охорони здоров’я ОВА Ольга Ярмоленко, може поставити під загрозу здоров’я і навіть життя немовляти. Адже відстань між закладами понад 5 кілометрів.

«Я би дуже хотіла, щоб хтось з адміністрації колись сів з нами в нашу машину, з балоном кисню з мінусовою температура, і проїхав з центру міста в обласну дитячу лікарню, – зазначила. – Цих 20 хвилин можуть поставити хрест на всьому нашому лікуванні впродовж місяць, пітора, два». Лікар додала, що перинатальний центр – бренд Тернополя, який мами називають «мій перший рідний дім на Замковій», та закликала постійну комісію не дати зруйнувати його.

Своєрідним «подарунком» від влади до 75-річчя закладу назвав задум щодо його реорганізації головний лікар перинатального центру Віктор Овчарук. Він зауважив, що ситуація викликає занепокоєння не тільки в колективу, а й у вагітних, які запланували народжувати у центрі. А це не тільки мешканки Тернопільщини, а й інших регіонів, які спеціально їдуть народжувати до Тернопільського перинатального центру, бо  довіряють його фахівцям. Вони не знають, як тепер бути, закриють - не закриють… А в час, коли триває боротьба за кожного пацієнта, це значний удар для закладу.

«Закон говорить, що перинатальний центр може бути надкластерним закладом, – зауважив член постійної комісії з питань законності, депутат обласної ради Михайло Пінь. – Чому ж Департамент охорони здоров’я виступає проти закону? Знову питання в приміщеннях та землі?»

Не логічним й таким, що суперечить і лютневій Постанові Кабміну №174, й інтересам мешканців Тернопільщини, і здоровому глузду вважає об’єднання перинатального цетру та обласної дитячої лікарні й голова постійної комісії з питань законності, депутат обласної ради Олег Сиротюк. Він нагадав, що у квітні вже було засідання постійної комісії з питань законності щодо питання формування плану спроможності закладів охорони здоров’я й Тернопільського госпітального округу. Комісія тоді надала перелік надкластерних закладів, наявність яких обов’язкова на території краю.

Це, зокрема, багатопрофільна лікарня для дорослих та багатопрофільна лікарня для дітей, а також 4 надкластерних типи закладів за напрямками: онкологічний, психіатричний, фтизіо-пульмологічний, перинатальний.

«У нас немає кардіологічного надкластерного закладу, – констатував Олег Сиротюк. – Можливо, владі варто задуматися над збільшенням лікувальних закладів, а не над зменшенням».

Окремим рішенням, за словами Олега Сиротюка, комісія запропонувала як надкластерний визначити комунальне некомерційне підприємство Тернопільська обласна лікарня «Хоспіс», оскільки в мінімальному переліку послуг, що мають надаватися на надкластерному рівні, визначено паліативну допомогу.

До 1 травня Тернопільська ОВА, відповідно до Постанови №174, мала надіслати до МОЗ пропозиції щодо перспективних планів. 15 червня кожна з областей представлятиме в Міністерстві свій перспективний план.

«На попередньому захисті в МОЗ були висловлені певні зауваження щодо цього плану й відправлено його на доопрацювання, – констатував Олег Сиротюк. – Станом на 12 червня в обласній раді жодного документу стосовно перспективного плану формування спроможної мережі закладів охорони здоров’я і Тернопільського госпітального округу немає. Тобто, ми не можемо на рівні постійних депутатських комісій говорити про кінцеву версію того, що планує Департамент охорони здоров’я ОВА. На жаль, така ситуація. Ми запрошували і на попереднє засідання нашої постійної комісії керівника Департаменту охорони здоров’я, і на це, але вона не з’явилася».

Олег Сиротюк також зауважив, що хоч на засіданні постійної комісії немає представників обласної дитячої лікарні, але вони, впевнений, також не менш стурбовані ініціативою об’єднання двох закладів.

«Переконаний, що будь-яка реформа, що не має діалогу, аргументів, пояснень та містить спробу приховати певні документи й плани – приречена на поразку, – зазначив. – Потрібен діалог, особливо в період війни, переконливі аргументи, пошуком яких Департамент охорони здоров’я тільки займається. Тобто, рішення вже є, але ні його логічного пояснення, ні аргументації немає».

Взявши до уваги позицію колективу перинатального центру, обговоривши ситуацію та керуючись законом, постійна комісія з питань законності 12 червня ухвалила:

-   сформулювали перелік пропозицій надкластерних заладів у вигляді двох багатопрофільних лікувальних закладів для дорослих і дітей та 5 надкластерних закладів за напрямками онкологічний, психіатричний, фтизіо-пульмологічний, перинатальний і паліативної допомоги;

-   скерувати рішення комісії головам Тернопільської обласної ради, ОВА, начальнику Департаменту охорони здоров’я ОВА та міністру охорони здоров’я;

-   рекомендувати голові Тернопільської обласної ради відрядити представників комісії чи обласної ради на засідання комісії, що відбудеться в Міністерстві охорони здоров’я України 15 червня, та ознайомити з її рішенням депутатські фракції та депутатів обласної ради.

«Ми залишаємося прихильниками існування окремих юридичних осіб: перинатального центру як надкластерного та обласної дитячої лікарні як багатопрофільного лікувального закладу для дітей, – резюмував Олег Сиротюк, висловлюючи думку всіх членів постійної комісії з питань законності й звертаючись до колективу перинатального центру. – Ми вас підтримуємо! Сподіваємося, що здоровий глузд в даному питанні переможе!»

Постійна комісія з питань законності також розглянула й взяла до уваги звернення народного депутата Миколи Стефанчука. У ньому він просить вжити заходів для залишення перинатального центру на території області на правах самостійного та не допустити його об’єднання з будь-яким іншим медичним закладом.

Комісія рекомендувала голові обласної ради ознайомити зі зверненням народного депутата депутатські фракції.