Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ГОЛОВНА
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ДІЯЛЬНІСТЬ
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

Звіт за 2023 рік депутатки Тернопільськоїобласної ради VII скликання ШУМАДИ ІРИНИ ВАСИЛІВНИ

Депутатська фракція Політичної партії «Європейська Солідарність» у Тернопільській обласній раді

 

ДЕПУТАТСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ

Другий рік повномасштабного вторгнення рф на нашу землю. Війна триває. Ще один надскладний 2023 рік.

З моменту повномасштабного вторгнення московського агресора, моя депутатська діяльність здебільшого була орієнтована наволонтерську діяльність, допомогу військовим, внутрішньо переміщеним особам, на допомогу Збройним Силам України, родинам військовослужбовців, сім’ям загиблих Героїв, питань допомоги в організації гідного вшанування пам’яті наших захисників, пошанування їхньої жертовності та героїзму, підтримка їхніх родин, увічнення пам’яті загиблих на державному та місцевому рівнях, національно-патріотичне виховання населення, надання гуманітарної допомоги, просвітницьку роботу.

Протягом року продовжувала роботу разом з командою однодумців щодо організації допомоги військовим, формування першочергової потреби та відправки її на фронт. В такий непростий час ми об’єдналися і будемо об’єднуватись під єдиним прапором –прапором України.

Моя діяльність, як депутатки Тернопільської обласної ради, була спрямована на захист інтересів громади, виконання доручень виборців у межах депутатських повноважень, наданих чинним законодавством України.Важливою складовою депутатської діяльності вважаю роботу із виборцями. Основними завданнями є забезпечення своєчасного та ефективного вирішення звернень та скарг громадян, вивчення причини їх виникнення та внесення пропозиції до відповідних органів влади щодо їх усунення. Також, важливим є вчасне реагування на виклики часу, дії вищого керівництва держави та резонансні події.

Головними викликами звітного року залишалися питання допомоги військовим, їхнім сім’ям, родинам загиблих та родинам, де зникли безвісті їхні рідні. Лікування, реабілітація, адаптація військових та ряд інших питань є також вкрай важливими.

Не зважаючи на виклики воєнного часу, Тернопільська обласна рада і депутатський корпус продовжували працювати, приймати важливі рішення для забезпечення повноцінної життєдіяльності Тернопільщини. Як депутатка обласної ради спільно з колегами шукаємо можливості для поліпшення життя жителів краю у всіх сферах.

Війна внесла у життя українців вирішення надважливих завдань пов’язаних із захистом та обороною країни. Разом долаємо ці виклики, розуміючи, що пріоритетом є і залишається допомога нашим Збройним Силам України.

 

ПРИЙОМ ГРОМАДЯН

Протягом 2023 року продовжувала проводити прийоми громадян та розглядати звернення відповідно до графіку прийому громадян та в позачерговому порядку. Розглянуто індивідуальні звернення, що стосувалися питань надання матеріальної допомоги на лікування, допомоги військовослужбовцям та їхнім сім’ям, внутрішньопереміщеним особам, вирішення житлових питань, питань соціального захисту, пенсійного забезпечення, питань допомоги в пошуку безвісті зниклих на війні жителів нашої області, встановлення меморіальних дошок загиблим захисникам України, впорядкування місць-пам’яті Героїв, тощо. Проте, найбільше звернень надійшло із проханням допомоги на лікування військовим, пораненим, їхнім сім’ям та родинам. Також звернення стосувалися надання допомоги людям з онкологією, важкохворим, дітям з особливими потребами. Усі заяви були розглянуті, зібрані необхідні документи і, в міру можливості, були виділені матеріальні допомоги на виплату разової грошової допомоги з фонду Тернопільської обласної ради особам, які перебувають у складному матеріальному становищі (депутатську допомогу отримали 29 осіб, які потребують термінового лікування на суму 43 тис. 200 грн.), разової грошової допомоги з фонду Тернопільської обласної ради мобілізованим особам та їх сім’ям, учасникам антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, пораненим, сім’ям загиблих (померлих) (депутатську допомогу отримали 23 особи з числа учасників АТО, військовослужбовців ЗСУ на суму 84 тис. грн).

Ініціювала за зверненнями громадян ряд клопотань про виділення матеріальних допомог із депутатських фондів, більшість із яких – колективні, що дає змогу акумулювати більші суми коштів на вирішення проблем та задоволення невідкладних потреб людей, особливо військових. Долучалася до інших колективних звернень про виділення допомоги мешканцям Тернопільщини із депутатських фондів.

 

УЧАСТЬ У РОБОТІ ОБЛАСНОЇ РАДИ

Одним із основних обов’язків депутата вважаю участь у пленарних засіданнях ради та роботу в комісіях. За звітний період взяла участь у роботі всіх засіданнях сесій Тернопільської обласної ради. Зокрема: двох пленарних засіданнях п’ятої сесій Тернопільської обласної ради, 1 пленарне засідання шостої сесії, одне пленарне засідання сьомої сесії Тернопільської обласної ради на яких було розглянуто і прийнято після їх розгляду 206 рішень. Як заступник керівника депутатської фракції Політичної партії «Європейська Солідарність» у Тернопільській обласній раді брала активну участь в роботі усіх погоджувальних нарад та засідань президій Тернопільської обласної ради.

На засіданнях президії Тернопільської обласної ради у 2023 році було розглянуто подання щодо 3 кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Тернопільської області». Президія підтримала подані кандидатури і прийняла рішення винести їх на розгляд сесії Тернопільської обласної ради.

Тернопільською обласною радою прийняті рішення про присвоєння звання «Почесний громадянин Тернопільської області» (посмертно) трьом особам за вагомий особистий внесок у захист суверенітету і територіальної цілісності України. Також за звітний період почесними відзнаками Тернопільської обласної ради було нагороджено більше двох тисяч краян.

Як секретар постійної комісії з питань земельних відносин, агропромислового комплексу та розвитку села Тернопільської обласної ради, здійснювала методичний супровід роботи комісії, ініціювала ряд пропозицій та рішень. За звітний період відбулося три засідання постійної комісії Тернопільської обласної ради, під час яких розглянуто 24 питання, з яких Тернопільською обласною радою прийнято 3 рішення сесійно.

Зокрема, постійною комісією погоджено чотири проєкти рішень для розгляду на пленарних засідання сесії Тернопільської обласної ради, проаналізовано та взято до відома з відповідними рекомендаціями три звіти департаменту агропромислового розвитку Тернопільської обласної військової адміністрації про використання коштів обласного бюджету, заслухано три звіти про виконання заходів відповідних обласних програм.

Також опрацьовано ряд звернень і клопотань комунальних установ Тернопільської обласної ради, звернення обласних рад у сфері земельних відносин.

Забезпечувала організацію роботи утворених комісій, окремих робочих груп Тернопільської обласної ради, зокрема:

-організаційного комітету та журі обласної учнівської олімпіади з питань публічного права, місцевого самоврядування та децентралізації влади. Відбулось 2 засідання журі обласної учнівської олімпіади. Чотири переможці олімпіади отримують фінансування на здобуття вищої освіти за освітньою програмою «Публічне управління та адміністрування» за кошти обласного бюджету згідно регіонального замовлення в межах асигнувань, передбачених на виконання заходів програми розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2019-2023 роки;

- комісії Тернопільської обласної ради для забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку по вул.Б.Лепкого,5 у м. Тернополі. Відбулося 4 засідання комісії. З врахуванням прийнятих рішень комісії видано 4 розпорядження голови Тернопільської обласної ради щодо приватизації житла мешканцями гуртожитку по вул.Б.Лепкого,5 у м. Тернополі.

В рамках роботи депутатської групи з гендерних питань «Рівні можливості» у Тернопільській обласній раді сьомого скликання проводимо та беремо участь у заходах щодо активності жінок у волонтерських рухах, тощо.

В Тернопільській обласній раді мною ініційовано за підтримки депутатської фракції Політичної партії «Європейська Солідарність» у Тернопільській обласній раді:

- звернення до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради України щодо повернення військовослужбовцям і силовикам додаткової винагороди в розмірі 30 000 гривень (подання від 20 лютого 2023 року № 5);

- звернення до Президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради України щодо недопущення вилучення коштів місцевих бюджетів (подання від 14 вересня 2023 року № 26);

- звернення до Верховної Ради України щодо заборони народним депутатам України, обраним від політичної партії «Опозиційна платформа - за життя» займати посади голови, заступників голови, секретаря комітету Верховної Ради України, входити до складу тимчасових комісій, утворених у Верховній Раді України, депутатських груп і займати керівні посади в будь-яких інших органах, утворених у Верховній Раді України, та необхідності прийняття змін до законів України, що унеможливить здійснення депутатських повноважень у Верховній Раді України, місцевих радах й подальше балотування особами, що обиралися таабо були обраними від політичних партій, чия діяльність була призупинена рішеннями РНБО (подання від 16 листопада 2023 року № 37).

- звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну (подання                                      від 16 листопада 2023 року № 38).

Також звернення, котрі стосувалися допомоги Збройних Сил України, заборони московського патріархату на території України, повернення комплексу споруд Почаївської Свято-Успенської Лаври до державної власності, заборони діяльності релігійних організацій УПЦ МП на території Тернопільської області, заборони ходи паломників московського патріархату до Почаївської лаври територією Тернопільщини та інших звернень і заяв на суспільно-політичну тематику.

Протягом року підготовлено та подано Тернопільській обласній раді клопотання щодо ініціативи проведення процедури присвоєння звання «Почесний громадянин Тернопільської області» (посмертно) Теребію Андрію Івановичу і Мялікгулиєву Назару Курбангельдийовичу, які загинули захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України (подання від 21 грудня 2023 року № 55, № 56).

Також подані клопотання щодо нагородження Почесною грамотою Верховної ради України військовослужбовця Збройних Сил України Барни С.С. (нагороджений грамотою Верховної Ради України) та відзначення щорічною Премією Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування у 2023 році» кандидатуру депутата Тернопільської районної ради, військовослужбовця Збройних Сил України Бича Павла Дмитровича (подання від 21 березня 2023 року № 8, Премія Верховною Радою України присвоєна).

Ініційовано подання на відзначення жителів Тернопільщини до пам’ятних подій та дат, відзначення державних, регіональних і професійних свят, ювілейних дат та інших заходів, заохочення за заслуги перед Тернопільською областю у 2023 році.

З нагоди відзначення 90 – ї річниці від дня народження Блаженнішого Любомира Гузара - співініціатор проєкту рішення Тернопільської обласної ради «Про проголошення 2023 року в Тернопільській області Роком Патріарха Любомира Гузара» (ріщення Тернопільської обласної ради прийнято 22 березня 2023 року № 698). Також мною організовано в рамках діяльності ТМО товариства «Просвіта імені Тараса Шевченка захід світлої пам’яті з нагоди 90-ї річниці з дня народження Верховного Архиєпископа Української Греко-Католицької Церкви кардинала Любомира Гузара «Бути собою – це єдиний гідний шлях!».

Напрацьовано та подано на включення до порядку денного сесії Тернопільської обласної ради проєкт рішення Тернопільської обласної ради «Про перейменування обласного закладу культури «Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека» (проєкт підтриманий профільною постійною комісією Тернопільської обласної ради).

Розглянуто звернення комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр Мати і дитина» Тернопільської обласної ради від 17 квітня 2023 року № 150 щодо недопущення ліквідації підприємства (мною скеровано відповідні депутатські звернення голові Тернопільської обласної ради Головку М.Й. та начальнику Тернопільської обласної військової адміністрації Трушу В.Л. щодо вжиття заходів стосовно збереження комунального некомерційного підприємства «Тернопільський обласний клінічний перинатальний центр Мати і дитина» Тернопільської обласної ради).

Розглянуто звернення та актуалізовано питання сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Вітамінний Бункер Тур» щодо оренди приміщення Тернопільської обласної ради за адресою м. Підгайці для волонтерських цілей та формування допомоги Збройним Силам України (звернення від 14 листопада 2023 року) та підтримано (надано організаційну допомогу) щодо реалізації ініціативи педагогічного та учнівського колективу Тернопільського класичного ліцею Тернопільської міської ради щодо встановлення на фасаді закладу меморіальної дошки випускнику Тернопільського класичного ліцею Федорківу Андрію Михайловичу(посмертно), який загинув 29 травня 2021 року захищаючи територіальну цілісність та суверенітет України.

Підготовлено подання депутатської фракції Політичної партії «Європейська Солідарність» у Тернопільській обласній раді щодо включення до складу робочих груп представників від фракції:

- до складу робочої групи з питань вивчення функціонування та підготовки до передачі цілісних майнових комплексів у державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області депутата Тернопільської обласної ради Юрика Ю.З. (кандидатура подана мною листом до Тернопільської обласної ради від 01 червня 2023 року № 35);

- до складу наглядової ради Тернопільського мистецького фахового коледжу ім. Соломії Крушельницької депутатку Тернопільської обласної ради Кривоніс В.Б. (кандидатура подана мною листом до Тернопільської обласної ради від 06 жовтня 2023 року № 35 а);

Брала участь в роботі робочих груп щодо внесення зміни до обласних програм: обласної комплексної програми соціальної підтримки малозахищених верств населення «Турбота» на 2021-2025 роки, програми розвитку місцевого самоврядування в Тернопільській області на 2019-2023 роки, обласної програми «Ветеран» на 2020-2024 роки, обласної комплексної програми «Здоров’я населення Тернопільської області на 2022-2026 роки» та ін.

Брала участь у навчальних семінарах щодо відкритості, ефективності та підзвітності у процесі стратегування, тематик жіночої рівності, жінки – це 50 відсотків успіху України, польсько-українському бізнес – форумі (м. Тернопіль) тощо.

Організовувала акції та була співорганізатором заходів: акції до Дня захисту дітей, «Світлій пам’яті Соломії Крушельницькій», заходу за участі родин захисників «Квітка скорботи за Героями», А ти сій квіти   », національно-мистецького проєкту «Рушник Волі», «З молитвою до наших захисників» (відвідання поранених військових в комунальному некомерційному підприємстві «Тернопільська обласна клінічна лікарня» Тернопільської обласної ради, Заліщицькому обласному госпіталі для ветеранів,Микулинецькій обласній фізіотерапевтичній лікарні реабілітації, передано допомогу, реалізовано акції реабілітаційного характеру: збір літератури, художня терапія тощо), благодійної акції «Усе для Перемоги», заході вшанування пам’яті відомого підгайчанина Олексія Мелимуки, «Зігрій воїна», тощо.

Взято участь в презентації етнографічного фотоальбому Лесі Воронюк і Володимира Щибрі «Нетлінні», заходах з відзначення державних, регіональних і професійних свят, ювілейних дат та інших заходів у 2023 році.

Продовжувалася співпраця з благодійними фондами «Штаб Перемога», ТБФ «Карітас», громадськими організаціями та об’єднаннями.

 

ВИСВІТЛЕННЯ ДЕПУТАТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Свою діяльність як депутатки Тернопільської обласної ради, постійно висвітлюю у місцевих засобах масової інформації, в соціальних мережах, на офіційній сторінці Тернопільської обласної ради.