Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

21.05.2024

Іван Горбачевський – вчений світової слави

У травні минає 170 років від дня народження Івана Горбачевського – українського біохіміка, гігієніста й епідеміолога, громадсько-політичного та освітнього діяча.

Народився майбутній вчений 15 травня 1854 р. в родині священника у с. Зарубинці на Збаражчині.

Закінчив у 1877 р. зі ступенем доктора наук Віденський університет, працював у Відні в Хімічному, згодом – у Фізичному інститутах.

1882 року вперше у світі синтезував сечову кислоту, встановив джерела і шляхи її утворення в організмі.

Із 1883 р. І. Горбачевський працював у Карловому університеті в Празі: надзвичайним професором медичної хімії, деканом медичного факультету, ректором. У 1888 р. відкрив фермент ксантиноксидазу.

Засновник і перший директор Інституту медичної хімії при університеті у Празі. У1898 р. відзначений найвищою нагородорю Австро-Угорщини – орденом Залізної Корони.

Академік ВУАН (1925 р.), дійсний член НТШ. Кандидат на Нобелівську премію з фізіології та медицини (1911 р.).

Під час Першої світової війни І. Горбачевський займався влаштуванням утікачів у Празі. У 1917 р. увійшов до австрійського уряду, створив перше у світовій практиці Міністерство народного здоров’я та очолив його  (1917 – 18).

Після розпаду Австро-Угорщини – один із організаторів Українських університетських курсів, які у 1921 р. реорганізовано в Український Вільний Університет у Відні, з 23 жовтня того ж року – в Празі.  У 1923, 1931, 1932, 1933, 1934 рр. був обраний ректром цього університету, в 1934 р. – почесним доктором права, в 1937 – почесним професором.

Автор понад сорока ґрунтовних наукових праць переважно експериментального характеру з біологічної хімії, понад 100 наукових опрацювань у галузі санітарії. Підготував два томи підручника органічної та неорганічної хімії українською мовою, що заклало основи української наукової термінології.

Рішенням Кабінету Міністрів України в 1992 році іменем академіка І. Горбачевського найменований Тернопільський медичний інститут (нині – національний медичний університет).

На фасаді цього навчального закладу є меморіальна таблиця, а в 2004 році біля морфологічного корпусу встановлено пам’ятник. Таким чином наукова тернопільська спільнота вшанувала вклад відомого земляка.

Ім’я І.Горбачевського також носить школа в с. Зарубинці.

Більше про І.Горбачевського читайте на ресурсах “Вони прославили наш край” та “Пам’ятник Іванові Горбачевському”->

Знайомтесь із переліком джерел про його життя та діяльність, які є у фонді Тернопільської обласної бібліотеки для молоді.