Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

24.05.2024

«Вони віддали життя за волю України»: в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї розгорнули виставку

«Нескорені духом» національно-патріотичний захід, який 23 травня зібрав у стінах Тернопільського обласного краєзнавчого музею, ветеранів російсько-української війни, військовослужбовців, які проходять реабілітацію у медичних закладах міста, представників духовенства, влади, громадських організацій, істориків.

Розпочали з молитви за полеглих Героїв усіх часів, які віддали життя за волю та незалежність України. Провадив її військовий капелан отець Володимир Андрухів.

«23 травня – не просто День Героїв, а символ єдності поколінь у боротьбі за волю й незалежність України. Боротьби, що триває не два, десять чи сотню років, а цілі століття. Від часів Київської Русі – до сьогодні, – акцентував, звертаючись до присутніх керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк. – Від 2014-го 23 травня, котре досі є народним, а не державним святом, набуло нового змісту. Поруч Коновальця, Бандери, Шухевича, Міхновського, Петлюри стали імена тисяч новітніх Героїв, наших сучасників. Героїв, які – на передовій, які проходять лікування чи реабілітацію після поранення, які загинули в цій священній російсько-українській війні. Їхніх рідних і близьких, бо коли хтось з сім’ї стає до лав захисників, то вся родина включається у боротьбу, допомагає усім, чим може знищувати ворога. І в цій єдності, згуртованості довкола спільної мети, – сила української нації. Нації, яка століттями мужньо боронить власне право на українськість та Україну на своїй, українській, землі».

«Гасло ОУН «Здобудеш українську державу, або загинеш у боротьбі за неї» треба інтерпретувати сьогодні так: «Перестанеш боротися за українську державу, загине українська держава, загинуть твої рідні, загине все», – підкреслив ветеран російсько-української війни Ігор Крочак. – Ворог не залишив нам шансів. Припинимо боротися, припинимо існувати як нація».

Слово також тримали ветеран російсько-української війни, історик Микола Лазарович, військовослужбовець 44-ї окремої артилерійської бригади імені гетьмана Данила Апостола Зоя Головатюк.

До Дня Героїв в обласному краєзнавчому музеї, який очолює Ярема Шатарський, розгорнули виставку «Вони віддали життя за волю України». Експозиція висвітлює героїчний чин української нації, починаючи від Визвольних змагань 1917-1921 років, до нині. Про найцікавіші експонати присутнім оповів завідувач нової та новітньої історії Володимир Пукач.