Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

03.06.2024

У Кременці погасили рідкісну поштову марку, присвячену матері Степана Бандери

Спецпогашення унікальних поштової марки та конверта, присвячених матері Провідника ОУН Степана Бандери Мирославі Глодзінській-Бандері, відбулося 31 травня в Кременецькому краєзнавчому музеї.

Спільно з учнями третіх і четвертих класів Великомлинівецької початкової школи їх здійснили керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, міський голова Кременця Андрій Cмаглюк, директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук, представник АТ «Укрпошта», заступник голови обласної спілки філателістів Василь Дідух.

«На травень припадають День Матері й День Героїв. Саме тому п’ятою з 12 поштових марок серії, присвяченої родині Бандер, згадуємо матір провідника українських націоналістів Степана Бандери, дружину капелана УГА о. Андрія Бандери, Мирославу Глодзінську-Бандеру. У серпні відзначатимемо 137-річчю від дня її народження, – зауважив Олег Сиротюк. – Мирослава зростала у великій українській патріотичній родині. Мала трьох братів й чотирьох сестер. Здобула гімназійну освіту, вчителювала, добре грала на фортепіано, була учасницею руху українства за відродження й відбудову української держави. У 19 років вийшла заміж за отця Андрія Бандеру, народила йому чотирьох синів і чотирьох доньок. Восени 1919-го, дорогою з Ягільниці до Старого Угринова, захворіла, а 22 квітня 1921-го, потішившись лише кілька днів новонародженою донечкою Мирославою, – померла. Їй було тільки 34 роки. Через сім днів не стало й немовляти. Так вони й спочивають поруч на кладовищі Старого Угринова».

Світлина надгробка з тієї могили є на спеціально випущеному поштовому конверті. Напис на ньому вістить, що тут поховані й батьки Мирослави, а також о. Андрій Банедра, хоча досі невідомо, де його тіло. У колажі також використані знимки хати, в якій народився Степан Бандера, і родини Бандер.

«На поштовій марці – єдина прижиттєва світлина Мирослави Глодзінської-Бандери. Нині її зберігають в архівах Історико-меморіального музею Степана Бандери, – акцентував Олег Сиротюк. – Ця ж світлина розміщена й на пам’ятному значкові».

Нагадаємо, 2024-ий на Тернопільщині, згідно з рішенням сесії обласної ради, оголошений Роком родини Степана Бандери.

«У лавах ЗСУ сьогодні сотні тисяч військових. І їхні сім’ї, родичі, близькі щодня допомагають їм у знищенні нашого одвічного ворога. Підтримкою, волонтерством, молитвою… Українська нація стала єдиною міцної родиною, котра завзята у боротьбі й незламна в захисті своєї державності та свободи, – зауважив Олег Сиротюк. – Родина Бандер – своєрідний символ цієї могутньої української родини, яка робить все для наближення перемоги. Вшановуючи її, вшановуємо родини усіх Героїв, які захищали незалежність України у різні часи й продовжують надійно та мужньо захищати зараз. Слава Героям!». 

У рамках Року родини Степана Бандери за проєктом «Власна марка» Укрпошти на Тернопільщині запланували видати й презентувати 12 марок, конвертів і пам’ятних значків, присвячених родині Провідника ОУН. Світ уже побачив марки з посвятою Степану Бандері, його братам Василеві й Богдану, а також сестрі Володимирі.

Серія також стане унікальною добіркою пам’ятників Степану Бандері, встановлених у різні роки на Тернопільщині.