Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.06.2024

«Сороча премія»: у Тернополі вперше відбудеться нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу 

16 червня вперше у Тернополі відбудеться нагородження переможців міжнародного літературного конкурсу на здобуття «Сорочої премії». Конкурс проводиться з 2019 року на честь видатного письменника, літературознавця, засновника нового літературного жанру – денника, уродженця Тернопілля Петра Сороки.

Історія конкурсу розпочалася після смерті Петра Івановича у 2018 році – його близькі друзі Володимир Шовкошитний, Михайло Ратушняк, Михайло Маслій та дружина Галина Сорока заснували літературний конкурс і відтоді щорічно присуджують премії кращим літераторам на честь видатної та непересічної особистості, чим фактично виконали волю і втілили у життя найсокровеннішу мрію самого письменника.

Ще у 2014 році Петро Сорока в одному із своїх денників писав: «Якби у мене були відповідні кошти, то започаткував би видання літературних щоденників – українських і зарубіжних письменників. Добрих щоденників в Україні не так багато, але вони є і буде ще більше, бо наш час сприяє популяризації цього жанру. Ще мрію про літературну премію для кращих щоденникарів. Давно мрію, давно ношуся з нею. Це, може, моя найсокровенніша мрія. Якщо не поталанить здійснити її за життя, то вірю, що знайдеться такий сподвижник, жертовний чоловік і мій відданий пошанувальник у майбутньому, після моєї смерті. Я помагатиму йому з небес. Хай би це була Сороча премія і головні вимоги до твору ставилися такі: віра в Бога, любов до світу природи, щоб письменник словом малював, як художник барвою».

Голова журі конкурсу, директор видавництва «Український пріоритет» Володимир Шовкошитний повідомив, що цього року було відзначено кращі роботи у двох номінаціях «Денникова проза» та «Поезія».

Переможцем в номінації «Денникова проза» визнано Василя Чепурного (м. Чернігів) за книгу «Сто днів широкої війни». 

Переможцями в номінації «Поезія» визнано:

- Наталію Ковалик (м. Золочів) за збірку «Сонячне прозріння»;

- Галину Сливку (м. Вишгород) за збірку «Будь!»;

- Олену Євтєєву (м. Київ) за збірку «Калинове серце».

Нагородження переможців конкурсу відбудеться у неділю, 16 червня 2024 року, в приміщенні Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Початок о 14:00 годині.

ДОВІДКОВО.

Петро Сорока – поет, прозаїк, критик, літературознавець.

Народився 6 січня 1956 року в с.Грицівці, Збаразького району, Тернопільської області. Закінчив Кременецьке медичне училище і Тернопільський національний педагогічний інститут ім. В.Гнатюка, захистив кандидатську дисертацію з проблем розвитку гумору і сатири. Працював кореспондентом, редактором журналу «Сова» і «ТО», доцентом кафедри теорії літератури і порівняльного літературознавства ТНПУ ім. В.Гнатюка. Співзасновник і видавець ряду альманахів та видавництв. Член міжнародного ПЕН-клубу. Українською мовою переклав Михайла Пришвіна і Крістіана Бобена.

Лауреат міжнародних і всеукраїнських літературно-мистецьких премій «Слово України», «Тріумф», ім. Володимира Сосюри, ім. Григорія Сковороди, ім. Братів Лепких, ім. Миколи Гоголя, ім. Івана Филипчака, ім. Романа Федоріва, ім. Дмитра Нитченка, ім. Іванни Блажкевич, «Лісова пектораль», ім. Степана Сапеляка.

Член Національної Спілки письменників України з 1994 року.

Петра Сороку вважають засновником нового літературного жанру – денника. У цьому жанрі він написав і видав 14 серій денників. Його твори перекладені англійською, російською і чеською мовами.

Загалом доробок Петра Сороки складає понад 100 різножанрових збірок. Про творчість Петра Сороки вийшла книга «Вивільнення світла» (2011) і «Лісові денники Петра Сороки: малярство і метафізика», написана Сергієм Ткаченком (2016, США).

28 травня 2019 року в рідному селі Грицівцях на Збаражчині відкрито меморіальну дошку Петрові Сороці і його іменем названо школу.