Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

20.06.2024

У Тернополі відкрили виставку відомого художника з Почаєва

Пропам’ятну виставку творчого доробку видатного художника, пейзажиста, іконописця, педагога Івана Хворостецького відкрили 20 червня в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї. В її експозиції – 52 полотна уродженця Юридиків, що біля Почаєва, та портрет, написаний його учнем. Здебільшого це кримські, почаївські, кременецькі пейзажі, натюрморти, етюди.

Насолодитися ними поціновувачі таланту митця зможуть завдяки колаборації трьох музеїв: Тернопільських обласних краєзнавчого та художнього, а також Кременецького краєзнавчого. Експозиція сформована саме з їхніх фондових збірок.

«Ця виставка не тільки про мистецтво, а й про популяризацію імені нашого славного земляка та плідну співпрацю трьох музеїв, що значно укріплює позиції розвитку культури на Тернопіллі,  акцентував у вітальному слові керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк. – Важливо, щоб експозиція стала пересувною, щоб якомога більше людей змогли побачити її та дізнатися про художника, чиє полотно «Пралі» ще в 1928-му здобуло премію на Венеційському бієнале».

Виставка діятиме впродовж місяця. Оглянути її зможуть всі бажаючі.

Довідка.

Іван Федорович Хворостецький народився 18 квітня 1888-го в Юридиках поблизу Почаєва в родині робітника почаївських майстерень. Закінчив церковнопарафіяльну школу. Саме в майстерні Свято-Успенської Лаври 12-річний Іван вчився малярству в дядька-іконописця Андроника Лазарчука. З ним працював над розписами храмів Кременеччини, Білої Церкви. Заробляв цим на хліб.

У 1908-му у віці 37 років вступив до Київського художнього училища, в 1919 році  до Петербурзької академії мистецтв. Перша світова війна завадила продовженню навчання. Художника мобілізували, а через місяць звільнили від проходження служби через хворобу.

Повернувся до Києва та взявся викладати малювання в школах, вишах й училищах. Загалом, за 25 років викладацької праці став наставником для цілого покоління сучасних українських митців. Багато малював й виставлявся.

На початку Другої світової війни на будинок у Києві, в якому жив Хворостецький, впала бомба, і всі його довоєнні твори згоріли. З того періоду збереглися лише чотири роботи у Національному художньому музеї. Це була найтрагічніша сторінка життя митця. Опісля неї з сім’єю переїхав до Почаєва, де провів решту свого життя. Викладав і творив.

Помер 19 листопада 1958 року в Почаєві.

У 1968-му до 80-ліття від дня народження художника на його хаті у с. Юридики відкрили меморіальну дошку. Твори художника прикрашають колекції Національного художнього музею України, музеїв Тернополя, Кременця, Почаєва.