Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

26.06.2024

Важливість міжнародного співробітництва обговорили під час зустрічі щодо взаємодії парламенту та органів місцевого самоврядування на Тернопільщині

Сьогодні, 26 червня, у Тернопільській обласній раді відбулась зустріч, присвячена пошуку шляхів інтенсифікації взаємодії Парламенту України та місцевого самоврядування Тернопільщини.

У зустрічі взяли участь голови районних рад та районних військових адміністрацій, міські, селищні, сільські голови територіальних громад області.

Учасників засідання привітав заступник голови Тернопільської обласної ради, член Моніторингового комітету програми «Interreg NEXT» Ігор Сопель, під головуванням якого відбувся захід.

Також зі вступним словом виступили народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін і депутат Тернопільської обласної ради, начальник відділу методичного забезпечення, взаємодії з Верховною Радою України та органами місцевого самоврядування виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Денис Милий.

Зустріч стала майданчиком для обговорення питань, важливих для ефективної взаємодії парламенту та органів місцевого самоврядування, міжмуніципального і транскордонного співробітництва.

«Місцеве самоврядування – це стовп, на якому тримається Українська Держава. Від стану економіки територіальних громад залежить міцність України. В час війни перед місцевим самоврядуванням постають нові виклики. Територіальні громади мають бути фінансово спроможними, тому їхня участь у міжнародних програмах, залучення інвестицій у різні сфери життєдіяльності області є одним з наших пріоритетних питань. Важливо, що громади мають потужні інструменти міжнародної співпраці. Тому об’єднуймо зусилля заради спільної мети», зазначив Ігор Сопель.

Про результати участі Тернопільщини у Програмі транскордонного співробітництва «Interreg NEXT «Польща – Україна 2021-2027» та можливості залучення фінансування в рамках наступних етапів Програми проінформував начальник відділу міжнародного співробітництва та промоції області Руслан Кулик.

Він зазначив, що 6 проєктів від реципієнтів Тернопільської області пройшли експертну оцінку і запропоновані до підписання угод і фінансування в межах Програми Interreg NEXT. Відтак громади нашої області зможуть отримати близько 5,5 млн євро на реалізацію проєктів для вирішення проблемних питань у сфері охорони довкілля.

Також підкреслив, що нещодавно Тернопільщина офіційно приєдналася до мережі регіонів Тримор’я, що відкриває нові можливості для громад.

Він наголосив на важливості залучення громадами фахівців з міжнародного співробітництва і пошуку закордонних партнерів.

Народний депутат України Віталій Безгін зазначив, що в умовах війни грошей всередині держави більше не ставатиме, тому треба розуміти, що єдиним основним джерелом наповнення місцевих бюджетів стануть програми міжнародної підтримки. 

Він проінформував про нещодавно прийняті Верховною Радою України закони, які суттєво розширюють права і можливості органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади, а також про важливі законодавчі ініціативи з регіонального розвитку, що перебувають на розгляді в парламенті.

Наразі існує низка можливостей для роботи громад із міжнародними партнерами. 

Зокрема, вчора Президент України підписав євроінтеграційний Закон «Про міжнародне територіальне співробітництво України», який дозволить громадам і регіонам в спрощеному та більш широкому форматі працювати з європейськими структурними фондами та залучати їхні кошти.

Також народний депутат відповів на запитання учасників стосовно проблемних аспектів роботи громад краю в умовах воєнного стану.