Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

16.07.2024

«Олександр Бандера»: у Бучачі погасили марку, присвячену брату Степана Бандери

Спецпогашення унікальної поштової марки  «Олександр Бандера», присвяченої 113-літтю від дня народження учасника національно-визвольних змагань, пластуна, активного діяча ОУН, доктора політично-економічних наук, брата Провідника ОУН Степана Бандери Олександра, відбулося в Бучацькому краєзнавчому музеї 15 липня.

Спеціальним календарним штемпелем другого поштового відділення міста Бучач його здійснили керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк, директор Бучацького краєзнавчого музею Лариса Легка, начальник ВПЗ №2 м. Бучач Зеновія Остапишин, очільниця Тернопільського обласного вишкільного пластового центру Оксана Шмайдей, голова громадської організації «Об’єднання українок Тернопілля «Яворина» Наталія Музичук і заступник голови Тернопільської обласної спілки філателістів Василь Дідух.

«Чому Бучач? – риторично перепитав, звертаючись до присутніх співініціатор видання марок, художніх конвертів та значків, присвячених родині Степана Бандери, Олег Сиротюк. – Олександр перебував тут ще дитиною, в 1919-му. Згодом родина рушила до Ягільниці. Вдома рідні кликали його Лесем та Олексою. Був дуже допитливим. Закінчив Стрийську гімназію, агрономічний факультет Львівської політехніки в Дублянах. Особливо цікавився історією, літературою, політикою. Мав таланти організатора та оратора. У 19 років вступив до старшопластунського куреня «Червона калина», а в 22 – до лав ОУН. Був правою рукою брата Степана. Зазнав переслідувань від польської влади. У 1933-му за рішенням Проводу ОУН вступив до Римської вищої школи економічно-політичних наук, що в Італії. Навчався на кошти зі стипендії від митрополита Андрея Шептицького. Захистив докторат, працював у римській станиці ОУН, одружився з італійкою Марією Доміні, яка була родичкою міністра закордонних справ Італії та зятя Беніто Муссоліні Чіано Галеаццо. Коли в 1941-му німецькі війська окупували Галичину, міг спокійно будувати своє життя в Європі, але вирішив повернутися в Україну, щоб продовжити боротьбу за українську державність. Гестапівці заарештували його в 1942-му. Наприкінці липня після звірських допитів у тюрмах Львова й Кракова 31-річного Олександра перевели до концтабору «Аушвіц» в окупованій Польщі. 23 липня 1942-го польські фольксдойчі замордували його. Днем раніше у тому ж концтаборі закатували його брата Василя».

Олег Сиротюк наголосив, що інформації про Олександра Бандеру, як і про решту членів родини Бандер, дуже мало.

«За однією з версій у нього був син, але підтвердження цьому немає, – констатував. – Не вдалося наразі знайти жодної світлини Марії Доміні, а в нетрях інтернету можна зустріти багато фото Олександра, на яких насправді зображений не він. Завдяки тісній співпраці з фахівцями Історико-меморіального музею Степана Бандери, що в Старому Угринові на Івано-Франківщині, ми поволі спростовуємо чимало неточностей про Бандер та відкриваємо все більше й більше нового про цю патріотичну родину. Вшановуючи її, вшановуємо родини усіх Героїв, які мужньо боронили й зараз боронять українську державність у цій священній війні».

«Олександр Бандера» – сьома марка, випущена АТ «Укрпошта» за проєктом «Власна марка» в межах оголошеного обласною радою на Тернопільщині Року родини Степана Бандери. Світ уже побачили марки «Степан Бандера», «Василь Бандера», «Володимира Бандера-Давидюк», «Богдан Бандера», «Мирослава Бандера», «Марта-Марія Бандера».

Тираж марки – лімітований, усього 84 штуки. На зображенні – фото Олександра Бандери на тлі червоно-чорного стягу та роки його життя.

До марки випущено художній конверт та значок «Рік родини Степана Бандери». Випуск здійснено за сприяння депутатів Тернопільської обласної ради Олега Сиротюка та Михайла Тимошика.

На художньому конверті – колаж з рідкісних світлин Олександра, а також лист, написаний ним до батька з проханням про благословення на одруження. Зі зворотного боку конверта – коротка біографія Олекси, а також погруддя його брата, Степана Бандери, встановлене в Бучачі в 2007-му.

В оформленні конверта використано екслібрис залуженого художника України  Ярослава Стецька.

На значкові – фото Олександра Бандери на фоні тризубу й червоно-чорного прапора, а також роки його життя.