Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

17.07.2024

«Краса Бузького Гарду»: у Тернополі відкрили пам’ятну фотовиставку спецпризначенця Дениса Кривого

Пам’ятну фотовиставку бійця ССО з позивним «СЯО» Дениса Кривого, який загинув торік у у Бахмуті, рятуючи пораненого побратима, відкрили 16 липня в Тернопільському обласному художньому музеї. В її експозиції – 122 світлини, зроблені фотографом-натуралістом упродовж 10 років. На кожній – крихка, велична, світла краса природи Національного парку «Бузький Гард», що на Миколаївщині.

Сформувала та організувала виставку дружина загиблого фотомитця Галина Волгіна. А ще – видала альбом з його роботами, створила благодійний фонд «СЯО» та постійно проводить благодійні аукціони. Усі зібрані кошти спрямовує на підтримку підрозділу ССО, в якому служив Денис. У такий спосіб продовжує боротьбу коханого, конвертує його талант у захист для військових і зброю для перемоги.

«Є люди – метеори, – зауважила Галина, презентуючи фотороботи митця. – Вони як сірники. Приносять у цей світ справжнє світло, зароджують ідеї та надихають. Не всі такі. Я не така. Я скоріш за все як свічка, що запалюється від таких людей. Думаю, більшість також. Наша задача – світити в темні й важкі часи, запалювати інших і не гаснути».

Фотографією Денис захопився ще в студентські роки. Захоплення стало професією. Не втомлювався вдосконалюватися. Займався пейзажним і репортажним фото, опанував анімалістику, аерофотографію. Історик за фахом додатково вивчав біологію, геологію та інші сфери знань, щоб краще розуміти природу. Його ретельно продумані пейзажні композиції, макрозйомка, зйомка з квадрокоптера – вражають. Мав особливий дар – помічати найдрібніші деталі та ловити мить.

«Боржава. Травень. Вечеряємо. Дениса нема, – пригадує тернопільський фотограф Андрій Майовський. – За якусь, певне, добру годину дивимося – йде. Де ж ти був? "На дереві сидів". Чого сидів? "Вовків побачив". Скільки не ходив по Карпатах – максимум взимку сліди бачив. А він умудрився зустріти вовків… Такий він був – завжди веселий, завжди привітний, ніколи на ніщо не жалівся… І на фотографіях його все світиться, все дихає…»

Про свою роботу Денис Кривий розповів присутнім особисто. З екрана. Створив колись для старшої донечки в дитсадок невеличкий фільм. У ньому – про те, що любить, вдалі кадри, особливості й складнощі фотозйомки, характер і результат…

«Не випадково, що митець, який бачив цю дивовижну красу української землі, фіксував унікальні моменти з життя флори та фауни, закарбовував у кадрі й відкривав світу, став на її захист, – акцентував, оглянувши виставку, керуючий справами виконавчого апарату Тернопільської обласної ради Олег Сиротюк. –  Дякую, пані Галино, за те, що тримаєте життя в усьому тому, що створив ваш чоловік. Це більше, ніж пам’ять… Кожна світлина – уособлення України, за яку боремося та обов’язково переможемо. Закликаю тернополян і гостей міста відвідати експозицію, залишити відгук і донат на ЗСУ».

Діятиме виставка до 7 серпня. Тернопіль – 12 місто, в якому презентували її. На згадку про красу одного зі семи чудес України, Бузький Гард, кожен охочий зможе придбати фотоальбом, блокнот зі світлиною Дениса Кривого на обкладинці, сувенірну продукцію, або ж котрусь з фоторобіт митця. Усі кошти – на допомогу підрозділу ССО, в якому служив «СЯО».

ДОВІДКА.

Денис Кривий – фотограф-натураліст, володар престижної премії «Блакитна стрічка» Міжнародної федерації фотомистецтва FIAP, входив у ТОП-100 кращих фотографів світу, його роботи публікували в міжнародному науково-популярному часописі «National Geographic».

Народився в Черняхові, що на Житомирщині. Навчався на історичному факультеті Первомайського інституту Одеського національного університету імені І. І. Мечникова. Вів активне студентське життя, грав на барабанах у гурті, почав захоплюватися фотографією, комп’ютерною графікою, медіа-дизайном, туризмом, спортом. Їздив в археологічні експедиції від Національної Академії Наук. В одній з них і отримав прізвисько «СЯО».

У 2008-му познайомився з майбутньою дружиною Галиною Волгіною. За фахом – психологом. У подружжя народилося двоє донечок.

Після закінчення вишу почав працювати в дизайн-студіях, одночасно проводив фотографічні тури та походи Українськими Карпатами і Бузьким Гардом.

У лютому 2022-го пішов до військкомату. Не взяли. Активно волонтерив, а в липні 2022-го таки потрапив до лав Сил спеціальних операцій. Служив старшим оператором-вогнеметником групи СпП. Навіть перебуваючи на фронті, не полишав улюбленої справи: фотографував зорі за допомогою телефона та нічника.

34-річний фотомитець і воїн Денис Кривий загинув 11 травня 2023 року від ворожого снаряда в Бахмуті, рятуючи пораненого побратима.