Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.10.2024

Володимир Болєщук взяв участь у виїзних комітетських слуханнях Комітету з питань аграрної та земельної політики

У місті Хмельницький Комітет з питань аграрної та земельної політики провів виїзні комітетські слухання на тему «Стимулювання допоміжних галузей агросектору: від добрив до альтернативних видів палива». Участь у заході взяли перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук та депутат обласної ради Олег Боберський.

Основною темою засідання було питання переробки агропродукції та її відходів для виробництва альтернативних джерел енергії – біогаз та біодизель. 

«Це питання актуальне, адже у зв’язку з енергетичною кризою у світі, що виникла через початок повномаштабного вторгнення pф в Україну, сильно зріс попит на біопаливо.

На Хмельниччині знайомились з виробничими потужностями заводу з виробництва біометану «Вітагро Енерджі» (VITAGRO ENERGY). На цьому іноваційному підприємстві відходи сільськогосподарського виробництва перетворюють у біометан.

27 вересня «Вітагро Енерджі» вперше запустив вироблений на с/г сировині біометан в газотранспортну мережу України. Для українських аграріїв це перший подібний досвід і сподіваюся він стане ще одним напрямком прикладання зусиль для наших ініціативних та креативних сільгоспвиробників. Відрадно, що українські підприємства розвиваються, стають передовиками на ринку та роблять кроки до енергетичної незалежності держави. Вкотре наголошую, що вся державна політика має бути спрямована на створення доданої вартості в аграрному виробництві. Це додаткові робочі місця у сільській місцевості, податки у бюджет та підтримка України та українців у такий складний період»,- сказав Володимир Болєщук. 

Довідково.

До видів біопалива, виробництво яких України початково налагодила та може збільшувати обсяги, відносяться біометан, біоетанол, біодизель та біомаса. 

По-перше, за прогнозами фахівців Біоенергетичної асоціації України «UABIO» стосовно об’ємів виробництва біометану, Україна може конкурувати з будь-якою країною Європейського Союзу. Цьому сприяють наступні фактори:

• біометан за фізико-хімічними показниками готовий для закачування 

в газотранспортну систему України, яка при цьому є найрозвинутішою в Європі (протяжність 33400 км);

• структура сільськогосподарських підприємств сприятлива для виробництва біометану (велика частка крупних і середніх підприємств);

• Україна має найбільшу в ЄС площу сільськогосподарських угідь, і, відповідно, один з найкращих в світі потенціалів аграрної сировини для виробництва біопалива. Так, для виробництва біометану в перспективі можливо використовувати 35 % стебел кукурудзи та соломи, 16 % відходів тваринництва, та 80 % відходів харчової промисловості. 

Як і у випадку з біометаном, Україна має велику кількість сировини для виробництва біоетанолу. Переваги збільшення виробництва і використання в промисловості та транспорті наступні: 

• біоетанол є відновлюваним ресурсом;

• 10% біоетанолу у паливі знижує токсичність вихлопу на 30%, а при такому співвідношення компонентів, не потрібно спеціальної конструкції двигуна.