Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.11.2021

ПРОЄКТ

Положення

про порядок укладення договору оренди землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської область

1. Загальні положення

1.1. Положення про порядок укладення договору оренди землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області (далі – Положення) розроблено на підставі Земельного кодексу України, Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Податкового кодексу України, законів України «Про оренду землі», «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», «Про місцеве самоврядування в Україні», постанови Кабінету Міністрів України від 03.03.2004 № 220 «Про затвердження Типового договору оренди землі» та інших нормативно-правових актів.

1.2. Положення визначає єдині умови оформлення правочинів про встановлення речових прав осіб на земельні ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області та регламентує порядок укладення, зміни, поновлення, припинення, розірвання договорів оренди землі та інших похідних речових прав на землю.

1.3. Терміни, вжиті в Положенні, мають такі значення:

орендодавець – це Тернопільська обласна рада;

орендар – це юридична або фізична особа, якій на підставі договору оренди землі належить право володіння і користування земельною ділянкою;

договір оренди землі  спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області (далі – Договір) – договір, за яким орендодавець (Тернопільська обласна рада) зобов'язується за плату передати орендареві (юридичній або фізичній особі) у користування земельну ділянку на визначений строк, а орендар зобов'язується використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства;

орендна плата за землю – це обов’язковий платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою.

Інші терміни вживаються у цьому Положенні у значенні, визначеному чинним законодавством України

2. Порядок підготовки та укладення договору оренди землі  спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області

2.1. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради забезпечує розроблення проекту Договору на підставі рішення сесії Тернопільської обласної ради та документів, які подані заявником, і на підставі яких прийнято рішення Тернопільської обласної ради, або за результатами земельних торгів.

2.2. Під час підготовки проєкту Договору управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради здійснює розрахунок розміру орендної плати.

2.3. Протягом 5 (п’яти) робочих днів після підготовки проєкту Договору управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради повідомляє заявнику про готовність цього документа і запрошує його для підписання Договору в найкоротші строки.

2.4. Підписаний заявником Договір у 2 (двох) примірниках подається на підпис голові Тернопільської обласної ради.

2.5. За бажанням однієї зі сторін, Договір може бути посвідчений нотаріально. Заявник повідомляє про таке бажання при подачі заяви. Фінансування витрат, пов'язаних з нотаріальним посвідченням, покладається на ініціатора.

2.6. Підписаний головою Тернопільської обласної ради Договір у                  2 (двох) примірниках повертається до управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради формує необхідний пакет документів та звертається (направляє) до відповідного суб'єкта державної реєстрації прав для здійснення державної реєстрації відповідних речових прав на земельну ділянку.

2.7. Після отримання від суб’єкта реєстрації відповідного договору та документів, що підтверджують виникнення (зміну) прав на земельну ділянку, управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради протягом 5 (п’яти) робочих днів повідомляє Орендаря про необхідність отримати примірник Договору.

2.8. Земельна ділянка вважається переданою в оренду заявнику з моменту державної реєстрації права оренди.

2.9. Примірник Договору, який належить Тернопільській обласній раді, разом з документами зберігається в управлінні з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

2.10. Орендар після отримання зареєстрованого державним реєстратором примірника Договору протягом 20 (двадцяти) календарних днів подає копію Договору до уповноваженого державного органу у податковій сфері.

2.11. Орендар зобов'язаний щорічно, до 31 січня поточного року, надавати до управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради  інформацію за минулий рік про здійснення сплати орендних платежів з наданням копій платіжних документів про таку сплату. 

3. Порядок поновлення, зміни, розірвання договору оренди землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області

3.1. Після закінчення строку, на який було укладено договір оренди землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами Договору, має переважне право перед іншими особами на укладання Договору на новий строк. Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення Договору на новий строк, зобов’язаний повідомити про це Тернопільську обласну раду за 1 (один) місяць до закінчення строку дії Договору та подати проєкт Договору.

3.2. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради систематично здійснює моніторинг чинних договорів оренди землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області на предмет терміну їхньої дії, корегування розміру орендної плати, відповідності вимогам чинного законодавства та вимогам цього Положення, а також наявності в орендаря заборгованості з плати за землю.

3.3. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради не пізніше ніж за 4 (чотири) місяці до дати закінчення строку дії Договору:

3.3.1. направляє запит до контролюючого органу, що реалізує державну податкову політику за місцем знаходження земельної ділянки про надання інформації щодо наявності/відсутності у орендаря заборгованості з плати за землю.

3.3.2. перевіряє наявність в орендаря зареєстрованих прав на об’єкти нерухомого майна, що розташовані на орендованій земельній ділянці.

3.4. Якщо орендар належним чином користувався земельною ділянкою, управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради направляє повідомлення орендарю про необхідність в межах строків, встановлених законодавством, звернутися до Тернопільської обласної ради із заявою про поновлення Договору, до якої додає проєкт Договору.

3.5. Якщо в управлінні з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради відсутні необхідні для поновлення Договору документи, у листі також зазначається, які документи слід орендарю надати для укладення нового Договору.

3.4. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін шляхом укладення додаткової угоди. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку.

3.5. Дія договору припиняється в разі:

3.5.1. закінчення строку, на який його було укладено;

3.5.2. придбання орендарем земельної ділянки у власність;

3.5.3. викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

3.5.4. ліквідації юридичної особи-орендаря;

3.5.5. смерті фізичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.6. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

3.6.1. взаємною згодою сторін;

3.6.2. рішенням суду на вимогу однієї зі сторін унаслідок невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, що істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

3.7. Розірвання Договору в односторонньому порядку не допускається, за винятком:

3.7.1. використання земельної ділянки не за цільовим призначенням;

3.7.2. систематичної несплати орендної плати;

3.7.3. здійснення самочинного будівництва на земельній ділянці;

3.7.4. встановлення тимчасових споруд та малих архітектурних форм без оформлення відповідних документів, передбачених законодавством;

3.7.5. у разі потреби надання земельної ділянки для суспільних потреб.

3.8. Реорганізація юридичної особи орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання Договору.

4. Перехідні та прикінцеві положення

4.1. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради готує для розгляду на сесії Тернопільської обласної ради проєкти  рішень про розірвання Договору.

4.3. Управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради щороку, до 1 лютого, подає контролюючому органу з питань податкової політики за місцезнаходженням земельних ділянок перелік орендарів, з якими укладено Договори на поточний рік, та інформує відповідний контролюючий орган про укладення нових, внесення змін до наявних Договорів та їхнього розірвання до 01 числа місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зазначені зміни. 

 

Типовий договір оренди землі спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області

м. Тернопіль                                                                                    «  » ________ 2021 року

Орендодавець – Тернопільська обласна рада в особі голови _______________________, який діє на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з одного боку, та

Орендар – ________________, який діє на підставі _____________ (дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі   _________за № _________,  код ________________ або ідентифікаційний код), з іншого, разом іменуються – Сторони уклали цей договір про нижченаведене.

Предмет договору

1. Орендодавець надає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку із цільовим призначенням (категорія землі, підрозділ коду КВЦПЗ) ___________  , з кадастровим номером ____________, яка розташована _____________.

Об'єкт оренди

2. В оренду передається земельна ділянка загальною площею __________га, у тому числі ріллі ___ га, багаторічних насаджень ___  га, сіножатей ___  га, пасовищ ____ га, лісів ___  га, під забудовою ____га, інших угідь _____ га.

3. На земельній ділянці розміщено об'єкти нерухомого майна - ________, а також інші об'єкти інфраструктури -  ________________________________.

4. Земельна ділянка передається в оренду разом з __________________.

5. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки на дату укладення договору становить __________________ гривень (_______________).

У разі зміни нормативної грошової оцінки земель орендар самостійно замовляє витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки і направляє його до територіального органу Державної фіскальної служби України за місцем знаходження земельної ділянки.

6. Земельна ділянка, яка передається в оренду, має такі недоліки, що можуть перешкоджати її ефективному використанню __________________.

7. Інші особливості об'єкта оренди, які можуть вплинути на орендні відносини згідно з рішенням Тернопільської обласної ради про надання в оренду земельної ділянкиспільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Строк дії договору

8. Договір укладено на________ років з ___________ по ___________. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право на укладення договору оренди землі. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію листом-повідомленням та додати проект договору оренди землі.

У разі неподання орендарем листа-повідомлення, а також подання листа-повідомлення пізніше строку, передбаченого пунктом 8 цього договору, управління з питань комунального майна та природних ресурсів у Тернопільській області інформує про це відповідний територіальний орган Державної фіскальної служби України за місцем знаходження земельної ділянки. При цьому розмір річної орендної плати встановлюється у подвійному розмірі, але не більше 12% від суми нормативної грошової оцінки земельної ділянки, до моменту поновлення права оренди або припинення права оренди земельної ділянки.

У разі подання орендарем листа-повідомлення в належний строк орендар продовжує сплачувати орендну плату в розмірі, передбаченому пунктом 9 цього договору, до моменту поновлення права оренди або припинення права оренди земельної ділянки.

Орендна плата

9. Орендна плата за земельну ділянку перераховується орендарем щомісячно в строк до 20 числа поточного місяця оренди в грошовій формі на рахунок Державного казначейства України у Тернопільській області. Інформація щодо реквізитів отримується у відповідному територіальному органі Державної фіскальної служби України за місцем розташування земельної ділянки.

Розмір орендної плати за земельну ділянку становить ___% від суми нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

10. У подальшому управління з питань комунального  самостійно здійснює обчислення орендної плати за землю з урахуванням індексації, визначеної чинним законодавством України, за затвердженими Кабінетом Міністрів України формами.

У разі зміни нормативної грошової оцінки земель, на підставі отриманого витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради розраховує розмір орендної плати із застосуванням ставки (%), передбаченої пунктом 9 цього договору, без погодження орендодавця з орендарем та без внесення змін до цього договору.

11. Орендна плата за земельну ділянку сплачується рівними частками за місцем розташування земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісячно протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

12. Платіжне доручення або квитанція мають містити обов’язкову інформацію про номер державної реєстрації Договору або/та реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна, за яку сплачується плата, та строк, за який здійснюється платіж.

13. Розмір орендної плати переглядається в разі:

а) зміни умов господарювання, передбачених договором;

б) зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, підвищення цін і тарифів, зміни коефіцієнтів індексації, визначених законодавством;

в) зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки;

г) погіршення стану орендованої земельної ділянки не з вини орендаря, що підтверджено документами;

д) в інших випадках, передбачених законом.

14. У разі невнесення орендної плати у строк, визначений цим договором:

у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором;

стягується пеня в розмірі, визначеному згідно з чинним законодавством України.

Умови використання земельної ділянки

15. Земельна ділянка передається в оренду для _____________________.

16. Цільове призначення земельної ділянки (категорія землі, підрозділ коду КВЦПЗ) _____________________________________________________.

17. Умови збереження стану об'єкта оренди: забороняється самовільна забудова земельної ділянки, розміщення тимчасових споруд та малих архітектурних форм без оформлення відповідних документів, передбачених законодавством.

Умови повернення земельної ділянки

18. Після припинення дії договору орендар повертає орендодавцеві земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду. Об’єкт за договором оренди землі вважається повернутим орендодавцеві з моменту державної реєстрації припинення права оренди.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої земельної ділянки, пов'язаних зі зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв'язується у судовому порядку.

У разі погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки або приведення її у непридатний для використання за цільовим призначенням стан, збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.1993 № 284.

19. Здійснені орендарем без згоди орендодавця витрати на поліпшення орендованої земельної ділянки, які неможливо відокремити без заподіяння шкоди цій ділянці, не підлягають відшкодуванню.

20. Питання щодо можливості компенсації поліпшення стану земельної ділянки, проведене орендарем відповідно до письмової згоди з орендодавцем землі, вирішуються за окремою угодою.

21. Орендар має право на відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання орендодавцем зобов'язань, передбачених цим договором.

Збитками вважаються:

а) фактичні втрати, яких орендар зазнав у зв'язку з невиконанням або неналежним виконанням умов договору орендодавцем, а також витрати, які орендар здійснив або повинен здійснити для відновлення свого порушеного права;

б) доходи, які орендар міг би реально отримати в разі належного виконання орендодавцем умов договору.

22. Розмір фактичних витрат орендаря визначається на підставі документально підтверджених даних.

Обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки

23. На орендовану земельну ділянку встановлено обмеження (обтяження) -_______________________________________________________

 та інші права третіх осіб - __________________________________________.

24. Передача в оренду земельної ділянки не є підставою для припинення або зміни обмежень (обтяжень) та інших прав третіх осіб на цю ділянку.

Інші права та обов'язки сторін

25. Орендодавець має право вимагати:

а) використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим договором;

б) дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил, у тому числі місцевих правил забудови населених пунктів;

в) дотримання режиму водоохоронних зон, прибережних захисних смуг, зон санітарної охорони, санітарно-захисних зон, зон особливого режиму використання земель та територій, які особливо охороняються;

г) своєчасного внесення орендної плати;

д) сплати орендарем у повному обсязі розміру орендної плати;

е) своєчасного надання орендарем інформації (листів, копій платіжних документів) у строк, встановлений цим договором, щодо задекларованих та сплачених щомісячно платежів з орендної плати за землю.

26. Обов'язки орендодавця:

а) передати в користування земельну ділянку у стані, що відповідає умовам договору оренди;

б) при передачі земельної ділянки в оренду забезпечувати відповідно до закону реалізацію прав третіх осіб щодо орендованої земельної ділянки;

в) не вчиняти дій, які б перешкоджали орендареві користуватися орендованою земельною ділянкою;

г) відшкодувати орендарю капітальні витрати, пов'язані з поліпшенням стану об'єкта оренди, яке проводилося орендарем за згодою орендодавця;

д) попередити орендаря про особливі властивості та недоліки земельної ділянки, які в процесі її використання можуть спричинити екологічно небезпечні наслідки для довкілля або призвести до погіршення стану самого об'єкта оренди.

27. Права орендаря:

а) самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі;

б) за письмовою згодою орендодавця зводити у встановленому законодавством порядку жилі, виробничі, торговельні, культурно-побутові, інші будівлі та споруди і закладати багаторічні насадження;

в) отримувати продукцію і доходи;

г) звертатися у відповідні органи щодо витребування орендованої земельної ділянки з будь-якого незаконного володіння і користування, усунення перешкод у користуванні нею, відшкодування збитків, заподіяних земельній ділянці громадянами та юридичними особами, у тому числі Орендодавцем;

д) у разі належного виконання своїх обов’язків відповідно до умов договору має за інших рівних умов переважне право на поновлення та продовження цього договору після закінчення строку його дії у порядку, визначеному в пункті 8 договору;

е) передавати земельну ділянку або її частини в суборенду без зміни умов використання земельної ділянки за рішенням орендодавця.

Умови договору суборенди земельної ділянки мають бути визначені в межах договору оренди земельної ділянки і не суперечити йому. Строк договору суборенди не може перевищувати строку дії договору оренди земельної ділянки. У разі припинення права оренди земельної ділянки право суборенди припиняється, що не потребує складання будь-яких угод з цього приводу.

Право суборенди підлягає державній реєстрації.

є) Орендар, який відповідно до Закону України «Про оренду землі» може мати у власності орендовану земельну ділянку, має переважне право на придбання її у власність у разі продажу цієї земельної ділянки за умови, що він сплачує ціну, за якою вона продається, та у разі продажу на земельних торгах (аукціонах), якщо його пропозиція є рівною з пропозицією, яка є найбільшою із запропонованих учасниками земельних торгів (аукціону).

28. Обов'язки орендаря:

а) починати використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, зареєстрованим в установленому законом порядку;

б) сплачувати орендну плату у строк та в розмірі, що встановлені цим договором;

в) у разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки вчинити дії, передбачені чинним законодавством України;

г) виконувати встановлені щодо об'єкта оренди обмеження (обтяження) в обсязі, передбаченому законом або договором оренди землі;

д) дотримуватися режиму використання земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення;

е) використовувати земельну ділянку за цільовим призначенням згідно з договором;

є) дотримуватися екологічної безпеки землекористування і зберігання родючості ґрунтів, не допускати погіршення екологічного стану земельної ділянки в результаті своєї господарської діяльності;

ж) дотримуватися правил добросусідства, державних норм і правил, проектних рішень, чинного законодавства України;

з) дотримуватися санітарних і протипожежних норм, забезпечити зберігання інженерних комунікацій і споруд, що знаходяться на орендованій земельній ділянці та під її поверхнею;

и) у разі закінчення строку оренди землі привести земельну ділянку у придатний для подальшого використання стан. Приведення земельної ділянки у придатний стан включає в себе благоустрій території та інші дії у разі потреби, при цьому за орендарем залишається право власності на всі будівлі, які збудовані на ділянці відповідно до вимог чинного законодавства України;

і) у разі зміни своїх реквізитів, юридичної адреси, назви, організаційно-правової форми тощо у 10-денний строк з моменту настання таких змін письмово повідомити про це орендодавця;

ї) протягом 20 робочих днів після отримання від орендодавця примірника договору оренди землі стати на облік в органах Державної фіскальної служби України за місцем розташування земельної ділянки як платник з орендної плати за землю;

к) щомісячно, до 20 числа місяця, що настає за звітним, надавати Орендодавцю інформацію про здійснені платежі з орендної плати з наданням копій платіжних документів про таку сплату;

л) у разі переходу права власності на нерухоме майно, що розташоване на орендованій земельній ділянці, до іншої особи:

при укладанні правочину про перехід права власності на такі об’єкти повідомляти нового (нових) власника (власників) нерухомого майна про наявність цього договору оренди землі з наданням його копій;

протягом 5-ти робочих днів з дати укладання правочину про перехід права власності на такі об’єкти до іншої (інших) особи (осіб) направити орендодавцеві лист-повідомлення про відчуження об’єктів нерухомого майна, в якому вказати осіб – нових власників нерухомого майна, їхнє місцезнаходження (реєстрацію), з наданням копій відповідних правочинів про перехід права власності.

29. Орендар не має права передавати в заставу або вносити до статутного фонду право оренди земельної ділянки, що є предметом цього Договору.

Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини

30. Ризик випадкового знищення або пошкодження об'єкта оренди чи його частини несе орендар.

Страхування об'єкта оренди

31. Згідно з цим договором об'єкт оренди не підлягає страхуванню на весь період дії цього договору.

32. Страхування об'єкта оренди не здійснюється.

Зміна умов договору і припинення його дії

33. Зміна умов договору здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору спір вирішується в судовому порядку.

34. Дія договору припиняється в разі:

а) закінчення строку, на який його було укладено;

б) придбання орендарем земельної ділянки у власність;

в) викупу земельної ділянки для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом;

г) ліквідації юридичної особи-орендаря;

д) смерті фізичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

35. Дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

а) взаємною згодою сторін;

б) рішенням суду на вимогу однієї зі сторін унаслідок невиконання іншою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, що істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

36. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку допускається.

Умовами розірвання договору в односторонньому порядку є використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, встановленим у п. 16 цього договору; систематична несплата орендної плати; здійснення самочинного будівництва на земельній ділянці, встановлення тимчасових споруд та малих архітектурних форм без оформлення відповідних документів, передбачених законодавством; у разі потреби надання земельної ділянки для суспільних потреб.

37. Перехід права власності на об’єкти нерухомого майна, що розташовані на орендованій земельній ділянці, до іншої особи є підставою для зміни умов договору. Реорганізація юридичної особи орендаря не є підставою для зміни умов або розірвання договору.

У разі набуття права власності на нерухоме майно, що розміщене на орендованій земельній ділянці іншою особою, зміна орендаря за цим договором на нового власника (власників) нерухомого майна може здійснюватися шляхом укладання додаткової угоди про заміну сторони в договорі.

Право на орендовану земельну ділянку у разі смерті фізичної особи- орендаря, засудження або обмеження її дієздатності за рішенням суду не переходить до спадкоємців або інших осіб, які використовують цю земельну ділянку разом з орендарем.

Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання договору

38. За невиконання або неналежне виконання договору сторони несуть відповідальність відповідно до чинного законодавства України та цього договору.

39. Сторона, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності, якщо доведе, що це порушення сталося не з її вини.

Прикінцеві положення

40. Цей договір набирає чинності з моменту його підписання сторонами. Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

Цей договір укладено у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу.

41. Земельна ділянка вважається переданою орендареві з моменту державної реєстрації права оренди.

РЕКВІЗИТИ СТОРІН

ОРЕНДОДАВЕЦЬ                                                ОРЕНДАР

Тернопільська обласна рада