Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.11.2021

ПРОЄКТ

ПОЛОЖЕННЯ

Про порядок передачі в оренду майна  спільної власності територіальних громад  сіл, селищ, міст  тернопільської області

1. Загальна частина

1. Положення про порядок передачі в оренду  майна  спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області (далі – Положення) розроблене на підставі Господарського та Цивільних кодексів України, Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про оренду державного та комунального майна» (далі – Закон), постанови Кабінету Міністрів України  від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»та інших нормативно-правових актів.

2. Це Положення регулює:

- організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, суб’єктом права власності   якого є Тернопільська обласна рада (далі –  Майно);

- майнові відносини між орендодавцями, орендарями та уповноваженим органом управління щодо господарського використання  майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

3. У цьому Положенні терміни вживаються у значеннях, визначених Законом України «Про оренду державного та комунального майна».

Передача майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в оренду здійснюється шляхом проведення електронного аукціону, крім випадків, передбачених чинним законодавством, на підставі цього Положення, з дотриманням принципів законності, рівності, відкритості, прозорості, змагальності та справедливості з урахуванням особливостей  об'єктів комунальної  форми власності.

2. Об’єкти оренди

1. Об’єктами оренди є:

- єдині майнові комплекси підприємств, їхніх відокремлених структурних підрозділів;

- нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення, а також їхні окремі частини);

- інше окреме індивідуально визначене майно;

2. Мінімальна площа об'єкта, який пропонується для надання в оренду, становить 3 (три) кв. м.

3. Орендодавці

Повноваження орендодавця здійснюють підприємства, установи та організації Тернопільської обласної ради, на балансі яких знаходиться таке майно (далі – Балансоутримувачі).

4. Орендарі

Орендарями можуть бути фізичні та юридичні особи, у тому числі фізичні та юридичні особи іноземних держав, міжнародні організації та особи без громадянства, крім осіб, визначених частиною 4 статті 4 Закону.

5. Повноваження

5.1.Тернопільська обласна рада

5.1. Приймає рішення про включення майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області до Переліків першого або другого типу (далі – Переліки).

5.2. Визначає додаткові критерії для включення об’єктів до Переліків згідно із статтею  6 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

5.3. Скасовує рішення про включення об’єкта до одного з Переліків.

5.4. Приймає рішення про передачу єдиного майнового комплексу в оренду.

5.5. Затверджує примірний договір оренди.

5.6. Затверджує Методику розрахунку орендної плати.

5.7. Визначає порядок розподілу орендної плати.

5.8. Приймає рішення про надання дозволу орендарю на проведення капітального ремонту або інших невід’ємних поліпшень орендованого майна.

5.2. Управління комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради

5.2.1. Здійснює контроль у сфері оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

5.2.2. На підставі рекомендацій профільної постійної комісії Тернопільської обласної ради надає погодження або відмову у погодженні передачі в оренду майна об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

5.2.3. Погоджує договори оренди, внесення змін до договорів оренди, контролює за  виконанням умов договорів оренди та вирішує інші питання, що належать до компетенції  управління.

5.2.4. Організовує контроль за виконанням умов договорів оренди єдиних майнових комплексів та бере участь у відповідних заходах контролю.

5.3. Балансоутримувач/орендодавець

5.3.1. Звертається  до Тернопільської обласної ради про намір передачі Майна в оренду або/та включенняМайна до відповідного переліку за заявою потенційного орендаря або за власною ініціативою.

5.3.2. Вносить інформацію про потенційний об’єкт оренди до електронної торгової системи (далі – ЕТС).

5.3.3. Виступає орендодавцем майна, визначеного цим Положенням, у випадках, передбачених його статутом (положенням) та/або рішенням Тернопільської обласної ради.

5.3.4. Забезпечує проведення оцінки майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, яке знаходиться у нього на балансі. 

5.3.5. Здійснює контроль за використанням переданого ним у оренду Майна спільно з управліннямкомунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

6. Ініціатива щодо оренди майна та порядок його передачі

1. Ініціатива щодо оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області  може виходити від:

- потенційного орендаря;

- орендодавця (балансоутримувача);

- уповноваженого органу управління (управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради);

- власника Майна.

2. Потенційний орендар, зацікавлений в отриманні Майна в оренду, через ЕТС звертається до орендодавця/ балансоутримувача із заявою про включення такого Майна до Переліку відповідного типу.

3. У заяві потенційний орендар зазначає такі відомості:

- відому йому інформацію про потенційний об’єкт оренди, яка дозволяє його ідентифікувати;

- бажаний розмір площі об’єкта в разі, коли заява подається лише щодо частини об’єкта;

- цільове призначення, за яким об’єкт оренди планується до використання;

- бажаний строк оренди, а в разі, коли об’єкт планується до використання погодинно, — бажаний графік використання об’єкта;

- обґрунтування доцільності включення майна до Переліку відповідного типу;

- контактні дані заявника (поштова адреса, номер телефону, адреса електронної пошти), а для юридичних осіб — також ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України.

3. У разі подання заяви щодо включення Майна до Переліку другого типу, до неї додаються документи, передбачені додатком 1 до Порядку Постанови Кабінету Міністрів України  від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

4. Заяву потенційного орендаря з доданими документами відповідно до цього Положення орендодавець/балансоутримувач протягом 10 (десяти) робочих днів подає до Тернопільської обласної ради і повідомляє  про намір передачі Майна в оренду і включення об’єкта до відповідного Переліку.

5. Відсутність погодження або відмови у погодженні протягом 40 (сорока) робочих днів з дати отримання заяви потенційного орендаря вважається погодженням уповноваженого органу управління.

6. Якщо ініціатором оренди Майна є уповноважений орган управління, то такий уповноважений орган надає балансоутримувачу рішення про доцільність передачі Майна в оренду, яке є погодженням уповноваженого органу управління рішення балансоутримувача про намір передачі Майна в оренду. Таке рішення може стосуватися включення до Переліку відповідного типу одного або кількох об’єктів оренди.

7. Балансоутримувач протягом 10 (десяти) робочих днів з дати отримання рішення про доцільність передачі Майна в оренду приймає рішення про намір передачі Майна в оренду.

8. Про прийняте рішення щодо наміру передачі Майна в оренду або про відмову у включенні об’єкта до Переліку відповідного типу балансоутримувач (орендодавець) повідомляє ініціатора оренди та надсилає йому копію рішення і оприлюднює через особистий кабінет в електронній торговій системі протягом 3 (трьох) робочих днів з дати його отримання.

9. У разі включення об’єкта до Переліку відповідного типу за заявою іншої особи, яка подана раніше, балансоутримувач (орендодавець) інформує потенційного орендаря протягом 3 (трьох) робочих днів.

10. Протягом 10 (десяти) робочих днів з дати прийняття балансоутримувачем (орендодавцем) рішення про намір передачі Майна в оренду або отримання від уповноваженого органу управління відомостей про доцільність передачі Майна в оренду, балансоутримувач (орендодавець)вносить інформацію про потенційний об’єкт оренди до ЕТС в порядку, обсязі та строки, передбачені цим Положенням.

11. Рішення про включення майна до Переліку другого типу (крім випадків надання в оренду приміщень для розміщення громадських приймалень народних депутатів України і депутатів місцевих рад, комунальних закладів і установ, що фінансуються за рахунок обласного бюджету, приміщень для організації та проведення науково-практичних, культурних, мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів на строк, що не перевищує 5 (п’ять) календарних днів протягом шести місяців, а також щодо приміщень, які надаються суб’єктам виборчого процесу для проведення публічних заходів (зборів, дебатів, дискусій) під час та на період виборчої кампанії) приймається Тернопільською обласною радою.

12. Балансоутримувач (орендодавець) надсилає інформацію про потенційний об’єкт оренди шляхом її внесення до ЕТС через свій особистий кабінет протягом десяти робочих днів з дати прийняття рішення про намір передачі Майна в оренду або отримання від уповноваженого органу управління рішення про доцільність передачі Майна в оренду.

13. Уповноважений орган має право внести зміни або запропонувати балансоутримувачу (орендодавцю) внести зміни до інформації про об’єкт оренди, якщо інформацію про об’єкт оренди розкрито у неповному обсязі або суперечливо.

14. Якщо рішення балансоутримувача (орендодавця) про відмову у включенні об’єкта до Переліку відповідного типу було скасовано або змінено Тернопільською обласною  радою або в разі, коли уповноважений орган управління надав балансоутримувачу (орендодавцю) рішення про доцільність передачі майна в оренду, інформація про потенційний об’єкт оренди може бути внесена балансоутримувачем (орендодавцем) до електронної торгової системи.

15. Не можуть бути використані за будь-яким іншим цільовим призначенням, аніж визначено у договорі оренди, такі об’єкти оренди:

-  майно закладів охорони здоров’я;

- майно закладів освіти;

- об’єкти соціально-культурного призначення (майно закладів культури, фізичної культури і спорту);

- нерухоме майно, в якому розміщений орган місцевого самоврядування;

- майно, щодо якого Радою прийняте рішення про його використання за конкретним цільовим призначенням.

16. Такі об’єкти оренди можуть використовуватися лише для розміщення відповідних закладів або лише із збереженням профілю діяльності за конкретним цільовим призначенням, встановленим рішенням Тернопільської обласної ради.         

17. Обмеження щодо використання майна закладів охорони здоров’я, освіти, соціально-культурного призначення (майна закладів культури, об’єктів спортивної інфраструктури) не поширюються на оренду будівель, споруд, окремих приміщень та їхніх частин, іншого нерухомого майна, що перебуває в аварійному стані або не використовується у діяльності таких закладів та об’єктів протягом трьох років.

18. Не можуть також використовуватися за будь-яким цільовим призначенням об’єкти оренди, щодо яких укладено договір оренди до набрання чинності Законом та відповідно до якого встановлено обов’язок орендаря використовувати майно за визначеним цільовим призначенням.

19. У разі відмови у включенні майна до Переліку відповідного типу з підстав, передбачених пунктом 3 і пунктом 8 частини 1 статті 7 Закону, балансоутримувач (орендодавець) протягом трьох робочих днів з дати прийняття такого рішення надсилає ініціатору оренди копію рішення, що повинна містити підстави та причини такої відмови.

20. Якщо станом на дату прийняття рішення про включення об’єкта до Переліку відповідного типу право власності не зареєстровано, балансоутримувач (орендодавець) вживає заходів для здійснення реєстрації майна.

21. У разі прийняття рішення про зміну або скасування рішення про включення об’єкта до Переліку відповідного типу або про відмову у включенні об’єкта до Переліку відповідного типу орган, який прийняв таке рішення, надсилає його копію балансоутримувачу (орендодавцю) майна, який оприлюднює його в електронній торговій системі протягом трьох робочих днів з дати отримання відповідного рішення.

22. Балансоутримувач (орендодавець) оприлюднює в ЕТС оголошення про передачу майна в оренду на аукціоні в таких випадках та у такі строки:

- протягом 20 (двадцяти) робочих днів з дати включення об’єкта оренди до Переліку першого типу, якщо включення такого об’єкта до Переліку відбулося за заявою потенційного орендаря згідно з частини 2 статті 6 Закону України «Про оренду державного та комунального майна;

-  протягом 20 (двадцяти) робочих днів з дати подання потенційним орендарем заяви на оренду майна, включеного до Переліку першого типу;

- у будь-який час після включення об’єкта оренди до Переліку першого типу, якщо включення такого об’єкта до Переліку відбулося за ініціативою балансоутримувача, уповноваженого органу управління або власника і щодо якого відсутня заява на оренду майна, передбачена частиною 1 статті 11 Закону України «Про оренду державного та комунального майна.

7. Визначення орендної плати, інших платежів та встановлення строку оренди

1. Вартістю об’єкта оренди для цілей визначення стартової орендної плати є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті визначення стартової орендної плати.

 

2. Балансоутримувач (орендодавець) потенційного об’єкта оренди обов’язково здійснює переоцінку такого об’єкта у разі, якщо:

-  у об’єкта оренди відсутня балансова вартість;

-  залишкова балансова вартість об’єкта оренди дорівнює нулю;

-  залишкова балансова вартість об’єкта оренди становить менше 10 відсотків його первісної балансової вартості (балансової вартості за результатами останньої переоцінки).

3. Переоцінка здійснюється після внесення інформації про потенційний об’єкт оренди до ЕТС в порядку, передбаченому частиною   четвертою статті 6 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», і до розміщення оголошення про передачу майна в оренду.

Після переоцінки потенційного об’єкта оренди балансоутримувачі (орендодавці) зобов’язані збільшити балансову вартість відповідного майна згідно з результатами експертної оцінки відповідно до правил бухгалтерського обліку.

4. Вартість об’єкта оренди встановлюється на рівні його ринкової (оціночної) вартості, за умови наявності однієї з таких підстав:

- об’єктом оренди є єдиний майновий комплекс;

- об’єкт оренди пропонується для передачі в оренду без проведення аукціону;

- об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону або конкурсу, і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк.

5. Ринкова (оціночна) вартість об’єкта оренди для цілей оренди визначається на замовлення балансоутримувача.

6. Орендар, визначений за результатами аукціону, або орендар, якому було передано в оренду об’єкт без аукціону, зобов’язаний відшкодувати балансоутримувачу (орендодавцю) вартість проведення оцінки об’єкта оренди.

7. Ринкова (оціночна) вартість об’єкта, який перебуває в оренді на підставі договору, який орендар бажає продовжити на новий строк без проведення аукціону у випадках, передбачених Законом, визначається на замовлення орендаря як особи, у якої орендоване майно перебуває на законних підставах, без доручення балансоутримувача.

8. Ринкова (оціночна) вартість об’єкта оренди визначається відповідно до Методики оцінки майна, затвердженої Кабінетом Міністрів України.

9. Порядок проведення оцінки майна регулюється Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» та іншими нормативно-правовими актами з оцінки майна.

10. Результати незалежної оцінки є чинними протягом шести місяців від дати оцінки.

11. Звіт з незалежної оцінки зберігається у балансоутримувача (орендаря)  протягом трьох років після закінчення дії договору оренди.

12. Орендна плата встановлюється у грошовій формі. Строки внесення орендної плати та її розмірвизначаються  у договорі оренди.

13. Початок нарахування орендної плати та інших платежів, пов'язаних з орендою майна, починається з дати підписання акта приймання-передачі об'єкта оренди, який підписується балансоутримувачем (орендодавцем) та орендарем, протягом 20 (двадцяти) робочих днів з дати прийняття рішення про укладення договору оренди.

14. Нарахування орендної плати припиняється у разі припинення договору оренди з дати підписання акта приймання-передачі об'єкта оренди орендарем та балансоутримувачем (орендодавцем).

15. Розмір орендної плати визначається:

- у разі передачі майна в оренду  шляхом проведення електронного аукціону – відповідно до цінових пропозицій учасників аукціону;

- у разі передачі майна в оренду без проведення аукціону – згідно з Методикою розрахунку орендної плати за майно, яке належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

16.  До складу орендної плати не входять витрати на утримання орендованого майна (комунальні послуги, витрати на утримання прибудинкової території та місць загального користування, вартість послуг з ремонту і технічного обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі, у т. ч. покрівлі, фасаду, вивіз сміття тощо).

17. Строк оренди становить 5 (п’ять) років.

18. Менш тривалий строк може бути встановлений у таких випадках:

- об’єкт оренди пропонується для використання, що має сезонний характер;

- об’єкт оренди пропонується для добового або погодинного використання;

-  потенційним орендарем заявлено менш тривалий строк.

19. Більш тривалий строк оренди може бути встановлений у разі визначення додаткової умови оренди майна.

20.  Строк оренди визначається під час затвердження умов оренди майна.

21. З моменту включення об’єкта оренди до Переліку першого типу та до моменту оприлюднення оголошення про передачу майна в оренду потенційні орендарі можуть подати орендодавцю заяву на оренду відповідного об’єкта із зазначенням бажаного строку оренди такого об’єкта.

8. Порядок передачі майна в оренду шляхом проведення електронного аукціону

1. Передача майна в оренду здійснюється шляхом проведення електронного аукціону, крім випадків, коли таке майно передається в оренду без проведення аукціону

2. Порядок організації, проведення та визначення переможців електронних аукціонів здійснюється відповідно до Порядку передачі  державного та комунального майна, з урахуванням приписів цього Положення.

9. Порядок передачі в оренду майна без проведення електронного аукціону

1. Право на отримання в оренду майна, без права передачі в суборенду, без проведення аукціону мають особи, визначені статтею  15 Закону України «Про оренду державного так комунального майна».

2. Протягом 20 (двадцяти) робочих днів з дати включення об’єкта оренди до Переліку другого типу або визначення статусу об’єкта оренди як «вільний», у Переліку другого типу балансоутримувач (орендодавець)  повинен розробити, затвердити та опублікувати в ЕТС умови та додаткові умови (у разі наявності) оренди майна.

3. Умови передачі майна в оренду обов’язково містять розмір орендної плати, визначений відповідно до Методики розрахунку орендної плати та строк оренди.

4.  Балансоутримувачем  (орендодавцем) може бути врахований бажаний строк оренди, зазначений потенційним орендарем у поданій ним заяві.

5. Додаткові умови оренди майна, включеного до Переліку другого типу, розробляються балансоутримувачем (орендодавцем)  з власної ініціативи або на підставі пропозицій уповноваженого органу і подаються на погодження до Тернопільської обласної ради.

6. У заяві   потенційний орендар зазначає бажаний строк оренди та надає згоду сплачувати орендну плату, розмір якої визначається відповідно до Методики розрахунку орендної плати.

До заяви додаються документи, передбачені абзацом 6 пункту 113 Порядку постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

7. Народний депутат України або депутат місцевої ради може подати заяву на оренду для розміщення громадської приймальні лише щодо одного об’єкта оренди в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці (району, міста, району в місті, селища, села) за умови, що такий депутат не орендує інше державне або комунальне майно для розміщення громадської приймальні в цій адміністративно-територіальній одиниці (районі, місті, районі в місті, селищі, селі).

Для розміщення громадської приймальні народного депутата України об’єкт оренди надається згідно з вимогами Закону України «Про статус народного депутата України».

8. Балансоутримувач (орендодавець)  протягом 5 (п’яти) робочих днів з дати отримання заяви на оренду об’єкта, включеного до Переліку другого типу, приймає рішення про укладення договору оренди або про відмову в передачі в оренду відповідного об’єкта оренди.

9. Рішення про відмову в передачі в оренду відповідного об’єкта оренди може бути прийняте орендодавцем в таких випадках:

- встановлення рішенням орендодавця невідповідності заявника вимогам, передбаченим статтями 4, 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна»;

- подання недостовірної чи неповної інформації щодо особи або діяльності заявника, який звернувся із заявою про оренду об’єкта без проведення аукціону;

- неподання документів, передбачених додатком 1 Порядку постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна»;

- наявності обґрунтованих власних потреб уповноваженого органу управління та/або балансоутримувача (орендодавця) або потреб іншої бюджетної установи, що розміщена в будівлі, споруді, їхній окремій частині;

- скасування рішення про включення відповідного об’єкта оренди до Переліку другого типу або виключення об’єкта оренди з Переліку другого типу в разі наявності інших підстав, передбачених статтею 7 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

10. Орендодавець протягом 15 (п’ятнадцяти) робочих днів з дати отримання заяви на оренду об’єкта, включеного до Переліку другого типу, оприлюднює через електронну торгову систему інформаційне повідомлення про передачу об’єкта оренди без проведення аукціону, якщо заяву подано особами, передбаченими частиною 2 статті  15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна».

11. Протягом 20 (двадцяти)  робочих днів з дати оприлюднення інформаційного повідомлення про передачу об’єкта оренди без проведення аукціону, суб’єкти, які згідно із статтею 15 Закону мають право на оренду майна без проведення аукціону за зазначеним в інформаційному повідомленні цільовим призначенням, мають право подати заяву на оренду відповідного об’єкта оренди та додані до неї документи згідно з пунктом  113 Порядку  постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

Такі потенційні орендарі подають орендодавцю оригінали документів протягом 5 (п’яти) робочих днів з дня, наступного за днем закінчення строку на подання заяв на оренду об’єкта оренди.   Протягом 10 (десяти) робочих днів після закінчення строку на подання потенційними орендарями заяв на оренду об’єкта оренди, включеного до Переліку другого типу, балансоутримувач (орендодавець) перевіряє подані заяви та додані до них документи та приймає одне з таких рішень: про укладення договору оренди або відмову в укладенні договору оренди.

12. Рішення про відмову в передачі в оренду відповідного об’єкта оренди може бути прийняте балансоутримувачем у випадку невідповідності заявника кваліфікаційним критеріям, передбаченим додатком 2 до Порядку  постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

13. У разі надходження кількох заяв на оренду одного і того ж об’єкта від організацій/установ, передбачених абзацами 3, 5 та 6 частини 2 статті 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна (крім комунальних підприємств, установ, організацій), договір оренди укладається з організацією/установою за результатами оцінки таких організацій/установ за критеріями та у спосіб, визначений пунктом 119 Порядку постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

У разі надходження кількох заяв на оренду одного і того ж об’єкта, договір оренди укладається з особою, яка першою подала заяву.

14.  Потенційні орендарі, передбачені абзацами 3, 5 та 6 частини 2 статті 15 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» (крім комунальних підприємств, установ, організацій, а також членів національних творчих спілок під їх творчі майстерні), разом із заявою на оренду об’єкта оренди, включеного до Переліку другого типу, подають документи, що підтверджують кількісні показники за кожним із критеріїв оцінки, передбачених додатком 2 до Порядку постанови Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна».

15. Розмір орендної плати за користування нерухомим майном для бюджетних установ, які фінансуються:

- з обласного бюджету – 1,0 грн. на рік, без ПДВ

- з інших бюджетів – 1,0 грн. за 1 кв.м за місяць, без ПДВ, крім  Тернопільської обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів.

15.1. Розмір орендної плати за користування нерухомим майном для Тернопільського державного  медичного університету імені І.Я.Горбачевського,   – 1.0 грн. на рік, без ПДВ

15.2. Розмір орендної плати за користування нерухомим майном для  структурних підрозділів  Головного управління  Держпродспоживслужби в Тернопільській області - 1.0 грн. на рік, без ПДВ

10. Порядок укладення договору оренди

1. Договір оренди укладається на підставі примірного договору оренди, затвердженого Тернопільською обласною радою.

2. Орендар, що уклав договір оренди майна за результатами аукціону, має право використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням, крім випадків і з урахуванням обмежень, визначених власником майна.

3. Договір оренди підлягає нотаріальному посвідченню, якщо строк, на який укладається цей договір, перевищує 5 (п’ять) років.

4. До укладення договору оренди про передачу майна без проведення аукціону або в день його підписання потенційний орендар, який відповідає вимогам, передбаченим Законом України «Про оренду державного та комунального майна» та цим Положенням, зобов’язаний сплатити на рахунок балансоутримувача (орендодавця) авансовий внесок у розмірах та порядку, передбаченому проектом договору оренди майна, опублікованому в інформаційному повідомленні.

5. Балансоутримувач (орендодавець)  майна зараховує авансовий внесок в рахунок майбутніх платежів орендаря з орендної плати та перераховує його відповідно до пропорцій, що визначені Тернопільською обласною радою.

6. Договір оренди майна без проведення аукціону та акт приймання-передачі укладаються з потенційним орендарем, який відповідає вимогам, передбаченим Законом України «Про оренду державного та комунального майна» та цим Положенням, протягом 20(двадцяти) робочих днів з дати прийняття рішення про укладення договору з потенційним орендарем.

7. Договір оренди укладається між балансоутримувачем (орендодавцем) та потенційним орендарем.

8. Балансоутримувач (орендодавець) завантажує договір оренди та акт приймання-передачі до електронної торгової системи в межах строку для укладення договору оренди.

11. Страхування об'єкта оренди

10. Орендар протягом 10 (десяти) календарних днів з дати укладення договору оренди зобов’язаний застрахувати орендоване нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно на користь балансоутримувача, а єдиний майновий комплекс —  на період строку дії договору оренди на суму

вартості майна, відповідно до висновку про ринкову вартість (акта оцінки), визначеного відповідно до законодавства про оцінку майна, під час передачі такого майна в оренду.

11. Орендар зобов’язаний постійно поновлювати договір страхування так, щоб протягом строку дії договору оренди майно було постійно застрахованим.

12. Орендар протягом 10 (десяти) календарних днів з дати укладення договору страхування надає балансоутримувачу (орендодавцю) та управлінню з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради завірені належним чином копії договору страхування (договорів страхування) і платіжного доручення (платіжних доручень) про сплату страхового платежу (страхових платежів).

13. Оплата послуг страховика здійснюється за рахунок орендаря (страхувальника).

14. Балансоутримувачі (орендодавці) та управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради контролюють своєчасність укладення договорів страхування орендованого майна та у разі порушення орендарем обов’язку щодо укладення договору страхування повідомляють орендаря про розірвання договору оренди.

15. У разі настання страхового випадку, в результаті якого було пошкоджене орендоване майно, на балансоутримувача (орендодавця) покладається обов’язок щодо вжиття заходів для відновлення орендованого майна за рахунок отриманих ним страхових виплат.

12. Передача майна в суборенду

1. Орендар має право за письмовою згодою балансоутримувача (орендодавця) та погодження управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради і рекомендацій профільної постійної комісії Тернопільської обласної ради передати в суборенду орендоване майно.

2. Наявність згоди на суборенду обов’язково зазначається в оголошенні про передачу майна в оренду та договорі оренди.

3.Орендар, який отримав майно в оренду на аукціоні, вважається таким, що отримав письмову згоду на суборенду.

Такий орендар протягом 3 (трьох) робочих днів з моменту укладення договору суборенди зобов’язаний подати балансоутримувачу (орендодавцю) та управлінню з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради один примірник договору суборенди та інформацію про суборендаря.

4. Балансоутримувач (орендодавець) протягом 5 (п’яти) робочих днів з дати його отримання перевіряє інформацію про суборендаря на відповідність вимогам Закону та оприлюднює договір суборенди в електронній торговій системі.

5. Передача в суборенду майна, отриманого орендарем без проведення аукціону або конкурсу не допускається.

6. Передача в суборенду єдиних майнових комплексів не допускається.

7. Надання орендарем майна в суборенду не звільняє його від виконання умов договору оренди.

8. До договору суборенди обов’язково застосовуються положення договору оренди в частині прав балансоутримувача (орендодавця) майна та управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради на доступ до об’єкта оренди з метою проведення його перевірки або огляду.

9. Розмір плати за суборенду встановлюється за згодою сторін відповідно до договору суборенди.

13. Порядок внесення змін до договору оренди

1. Внесення змін до договору оренди здійснюється за згодою сторін до закінчення строку його дії.

2. Договір оренди може бути змінений у частині зміни площі орендованого майна, якщо:

- зміна площі здійснюється у зв’язку з уточненням площі за наслідками технічної інвентаризації приміщення. При цьому різниця між зміненою площею приміщення і площею приміщення, передбаченою первісним договором, протягом усього строку дії договору становить не більше 5.0 кв.м  та не перевищує 10 % площі приміщення, передбаченої первісним договором;

- зміна площі відбувається внаслідок відмови орендаря від частини орендованого приміщення за умови, що частина приміщення, від якої орендар відмовляється, може бути самостійним об’єктом оренди, що має окремий вхід і може користуватися попитом, та бути переданим в оренду іншим особам.

У разі зміни площі об’єкта оренди перерахунок орендної плати здійснюється за формулою:

Опл.н = Опл.д * Пф / Пд,

де Опл.н — нова орендна плата;

Опл.д — орендна плата за договором;

Пф — нова площа об’єкта оренди;

Пд — площа об’єкта оренди за договором.

3. Графік використання об’єкта оренди за договором оренди, що передбачає погодинну оренду, може бути змінений, якщо внаслідок змін використання майна використовуватиметься не більш як 6 годин протягом доби у будні дні та/або не довше ніж з 7 години до 22 години у вихідні дні. При цьому, якщо об’єкт використовується погодинно у вихідні дні, то для цілей розрахунку орендної плати вважається, що об’єкт використовується  протягом повної доби (24 години) у такий вихідний день.

У разі зміни графіка використання об’єкта оренди сума орендної плати змінюється пропорційно зміненій кількості годин використання об’єкта впродовж місяця, крім випадків, коли зміна графіка використання поширюються на вихідні дні. У такому разі оренда плата розраховується за повну добу відповідного вихідного дня незалежно від змін у графіку використання.

4. Не допускається внесення змін до договору оренди з метою збільшення строку дії договору оренди, крім випадків коли договір був укладений на строк, що становить менш як 5 (п’ять) років, та з моменту укладення не продовжувався, і заява орендаря стосується збільшення строку оренди з метою приведення його відповідно до визначеного Законом України «Про оренду державного та комунального майна» мінімальним строком.

5. Внесення змін до договору оренди майна в частині зміни цільового призначення не допускається:

- для договорів, укладених до набрання чинності Закону України «Про оренду державного та комунального майна», крім випадків, коли договір укладено за результатами конкурсу або з єдиним претендентом (за результатом вивчення попиту) в межах цільових призначень, і зміна цільового призначення не призведе до зменшення розміру орендної плати, яку орендар сплачує за результатами конкурсу (вивчення попиту);

- для договорів, укладених після набрання чинності Закону, за умовами якого орендар не має права використовувати майно за будь-яким цільовим призначенням (зобов’язаний використовувати майно за визначеним цільовим призначенням).

6. Не допускається внесення змін до договору оренди в частині зменшення суми орендної плати (призупинення її нарахування тощо) протягом строку його дії, крім випадку, коли можливість користування майном істотно зменшилася через обставини, за які орендар не відповідає (істотне пошкодження об’єкта оренди внаслідок дії обставин непереборної сили, які настали після підписанням сторонами акта приймання-передачі об’єкта, за умови, що відновлення об’єкта до того стану, в якому він перебував до настання таких обставин, потребуватиме капітального ремонту об’єкта оренди).

У такому випадку зменшення орендної плати або тимчасове (на період здійснення капітального ремонту) звільнення орендаря від сплати орендної плати здійснюється в порядку, встановленому законодавством.

Внесення змін до договору оренди в частині збільшення суми орендної плати протягом строку його дії допускається за згодою сторін.

7. Не допускається внесення інших змін до договору оренди в частині додаткових умов.

8. Для внесення змін до договору оренди орендар звертається до балансоутримувача (орендодавця) із заявою, де зазначаються положення договору, які він пропонує змінити, та пояснення необхідності внесення таких змін.

9. Балансоутримувач (орендодавець) протягом 10 (десяти) робочих днів з моменту отримання заяви орендаря про зміни до договору оренди  надсилає заяву для погодження до Тернопільської обласної ради.

10. Протягом 40 (сорока) робочих днів надається погодження або відмова у погодженні на внесення змін до договору оренди. Відсутність погодження або відмови у погодженні протягом 40 (сорока) робочих днів з дати отримання заяви вважається погодженням про задоволення заяви про внесення змін до договору оренди.

11. Балансоутримувач (орендодавець) протягом 5 (п’яти) робочих днів з дати отримання погодження на внесення змін до договору оренди приймає рішення про задоволення заяви орендаря та готує проект додаткової угоди до договору оренди.

Зміни і доповнення до договору оренди оприлюднюються балансоутримувачем (орендодавцем) в електронній торговій системі протягом 3 (трьох) робочих днів з дати внесення до договору таких змін і доповнень.

14. Поліпшення орендованого майна

1. Орендар має право за письмовою згодою балансоутримувача (орендодавця) майна та погодженням  уповноваженого органу -  управління за з питань комунального майна і природних ресурсів Тернопільської обласної ради  -  за рахунок власних коштів здійснювати поточний та/або капітальний ремонт орендованого майна.

2. Для отримання такої згоди орендар звертається до балансоутримувача (орендодавця) із клопотанням, у якому обґрунтовує необхідність проведення такого ремонту. До клопотання додаються:

- опис ремонтних робіт;

- орієнтовний строк їх проведення.

3. Балансоутримувач (орендодавець) розглядає клопотання орендаря та протягом 10 (десяти) робочих днів приймає одне з рішень про надання згоди на здійснення ремонту або відмову у наданні згоди на здійснення ремонту.

4. До клопотання додаються такі документи:

- опис передбачуваних робіт;

- кошторис витрат на їх проведення;

- графік виконання робіт.

5. Орендодавець розглядає клопотання орендаря і протягом 10 (десяти) робочих днів з дати звернення орендаря приймає одне з рішень, передбачених частиною 3 статті 21 Закону.

6. Орендар має право на зарахування витрат на здійснення капітального ремонту в рахунок орендної плати один раз протягом строку оренди.

7. Після проведення капітального ремонту, який дає право на зарахування витрат орендаря в рахунок орендної плати, орендар надає балансоутримувачу (орендодавцю) документи, що засвідчують обсяг виконаних робіт, дати початку та закінчення робіт, звіт про оцінку майна, виконаний суб’єктом оціночної діяльності, в якому визначається різниця між вартістю об’єкта оцінки в стані «після проведення ремонту» та стані «до проведення ремонту».

8. Перерахунок орендної плати та зарахування витрат орендарю здійснюється з урахуванням вимог абзацу 2 частини 2 статті 21 Закону після підтвердження вартості виконаних робіт шляхом зменшення орендної плати на 50 % на строк не більше 6 (шести) місяців один раз протягом строку оренди.

9. Якщо об’єктом оренди є занедбана пам’ятка архітектури, згода на здійснення капітального ремонту, реставрацію, яка дає право на зарахування витрат орендаря у рахунок орендної плати, надається потенційному орендарю під час оприлюднення оголошення про передачу майна в оренду.

10. Перерахунок орендної плати здійснюється орендодавцем шляхом зарахування витрат орендаря, здійснених на проведення капітального ремонту, реставрації після підтвердження вартості виконаних робіт шляхом зменшення орендної плати на 50 відсотків на строк не більше
24 (двадцяти чотирьох) місяців один раз протягом строку оренди.

11. Таке зарахування здійснюється після виконання орендарем умов договору оренди в частині здійснення капітального ремонту, реставрації об’єкта оренди та за умови виконання ним вимог законодавства про охорону культурної спадщини.

12. Орендар не може вилучати з об’єкта оренди здійснені ним невід’ємні поліпшення, отримані у результаті проведення капітального ремонту, крім випадку, передбаченого абзацом 1 частини  3 статті 25 Закону.

13. Клопотання орендаря про здійснення поточного та/або капітального ремонту, невід’ємних поліпшень майна, переданого в оренду, зарахування витрат на виконання ремонтних робіт та рішення, що приймаються за результатами розгляду таких клопотань, оприлюднюються балансоутримувачем (орендодавцем) в електронній торговій системі.

14. Контроль за здійсненням невід’ємних поліпшень орендованого майна здійснюється балансоутримувачем та  управлінням з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

15. Після здійснення невід’ємних поліпшень орендар подає інформацію про завершення виконання робіт та копії підписаних замовником і підрядником актів приймання виконаних робіт уповноваженому органу, визначеному статтею 21 Закону, що приймав рішення про надання згоди на здійснення невід’ємних поліпшень.

16. Якщо орендар здійснив за рахунок власних коштів невід’ємні поліпшення орендованого майна за згодою уповноваженого органу, визначеногостаттею 21 Закону, такий орендар має право на компенсацію вартості здійснених ним невід’ємних поліпшень, якщо виконується кожна з таких умов:

-   орендарем здійснено поліпшення орендованого майна, які неможливо відокремити від відповідного об’єкта без заподіяння йому шкоди, в розмірі не менш як 25 відсотків ринкової вартості майна, крім його витрат на виконання ремонтних робіт, що були зараховані.

- орендар отримав письмову згоду Тернопільської обласної ради на здійснення невід’ємних поліпшень;

- здійснення і склад невід’ємних поліпшень, у тому числі невід’ємний характер поліпшень, що підлягають компенсації, підтверджені висновком будівельної експертизи, а вартість невід’ємних поліпшень підтверджена висновком будівельної експертизи.

- орендар належно виконує умови договору оренди, відсутня заборгованість з орендної плати;

- орендар бере участь в аукціоні на продовження договору оренди.

17. Для реалізації права на компенсацію вартості невід’ємних поліпшень вона визначається на підставі звіту незалежного оцінювача про ринкову вартість таких поліпшень. Оцінка повинна бути проведена не раніше ніж за шість місяців та не пізніше ніж за три місяці до закінчення строку договору оренди.

18. Оцінювач визначає ринкову вартість невід’ємних поліпшень, виконаних на орендованому майні орендарем, як різницю між вартістю об’єкта оцінки в стані «після проведення невід’ємних поліпшень» та стані «до проведення невід’ємних поліпшень». Рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) здійснюється відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

19. Для компенсації здійснених невід’ємних поліпшень орендар подає звіт про оцінку (акт оцінки майна) та рецензію на нього, висновок будівельної експертизи, у про продовження договору оренди, за результатами проведення аукціону.

20. Вартість невід’ємних поліпшень компенсується балансоутримувачем попередньому орендарю після сплати новим орендарем розміру компенсації таких витрат, зазначених в оголошенні про продовження договору оренди, крім випадків, коли попередньому орендарю було відмовлено у продовженні договору оренди на підставі того, що орендоване приміщення необхідне для власних потреб балансоутримувача, які обґрунтовані у письмовому зверненні балансоутримувача, поданому ним орендарю. У такому разі вартість невід’ємних поліпшень компенсується орендодавцем попередньому орендарю.

Орендодавець компенсує вартість невід’ємних поліпшень попередньому орендарю після підписання акта приймання-передачі (повернення з оренди) об’єкта оренди і в разі:

- відсутності в попереднього орендаря зобов’язань зі сплати пені, неустойки, орендної плати, платежів за договором про відшкодування витрат на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг та інших платежів, передбачених договором оренди;

- компенсації попереднім орендарем суми збитків, завданих орендованому майну, у разі їх наявності.

21. У випадку приватизації об’єкта оренди компенсація вартості невід’ємних поліпшень здійснюється у порядку, визначеному Законом України «Про приватизацію державного та комунального майна».

22. Вартість невід’ємних поліпшень орендованого майна, зроблених орендарем без згоди уповноваженого органу, компенсації не підлягає.

15. Прикінцеві положення

1. Передача в оренду нерухомого майна, що є пам’яткою культурної спадщини, здійснюється в порядку, визначеному Законом та Порядком КМУ з урахуванням Закону України «Про охорону культурної спадщини» та інших законодавчих актів.

2. Продовження терміну дії договору оренди здійснюється за згодою сторін до закінчення строку його дії за результатами проведення електронних аукціонів або без проведення аукціонів  в порядку, встановленому Законом та Порядком КМУ.

3. Питання, що не передбачені цим Положенням, регулюються нормами Закону та  постановою Кабінету Міністрів України від 03 червня 2020 року  № 483 «Деякі питання оренди державного та комунального майна», а також іншими актами законодавства.

16. Порядок здійснення контролю за використанням майна територіальної громади, переданого в оренду

1. Контрольними заходами у сфері оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області є документальний контроль за виконанням умов договору оренди та контроль за використанням переданого в оренду майна (далі – постійний контроль);

2. Контроль за виконанням умов договорів оренди покладається на балансоутримувачів (орендодавців) майна та  управління  з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

3. Під час здійснення контрольних заходів їх учасники керуються Конституцією та законами України, іншими законодавчими актами, цим Положенням та рішеннями  Тернопільської обласної ради, а також договором оренди.

4. Орендар на вимогу уповноваженої особи орендодавця та/або  органу управління зобов’язаний забезпечити доступ на об’єкт оренди з метою здійснення контрольних заходів, про що обов’язково зазначається в усіх договорах оренди майна.

5. Протиправний недопуск уповноважених осіб орендарем вважається порушенням (невиконанням) умов договору та є підставою для ініціювання розірвання договору оренди.

6. Факт недопущення уповноважених представників підтверджується актом про недопуск.           

7. Акт складається у трьох примірниках, які підписують присутні представники орендаря, балансоутримувача (орендодавця) та управління з питань комунального майна та природних ресурсів.

8. Під час здійснення контролю перевіряються:

-  цільове використання об’єкта оренди (якщо цільове використання визначено договором);

- технічний стан об’єкта оренди (перебування об’єкта у стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу);

- відповідність займаної орендарем площі акту приймання-передавання орендованого майна;

- надходження плати за оренду майна до балансоутримувача (щомісяця);

- наявність чинного договору страхування об'єкта оренди;

- виконання договору відшкодування витрат на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю (щомісяця).

9. Плани-графіки контролю затверджуються розпорядчим документом не пізніше першого грудня року, що передує плановому.

10. У плані-графіку зазначаються договір оренди, об'єкт оренди, дані орендаря та орієнтовний строк проведення контрольних заходів.

11. Позаплановий контроль також здійснюється (без внесення змін до плану-графіку) у разі надходження звернення органу управління з відповідним обґрунтуванням, звернення правоохоронних органів, а також за власною ініціативою управління з питань комунального майна  та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

12. Балансоутримувач повідомляє уповноважений орган управління про проведення позапланового контролю не пізніше ніж за 5 (п’ять) робочих днів до дня проведення відповідних контрольних заходів.

13. Копії документів, що додаються до матеріалів перевірки, мають бути завірені орендарем (у разі надання ним відповідних копій) або особою, яка здійснює контрольні заходи (у разі, якщо копії робляться особами, що здійснюють контроль самостійно, з оригіналів документів, наданих орендарем).

14. За результатами здійснення контролю складається звіт, що містить інформацію про наявність/відсутність порушень умов виконання договору оренди та використання орендованого майна.

15. Відповідальним за складання звіту є балансоутримувач. Звіт складається за формою, затвердженою додатком 3 до цього Положення, у кількості примірників, яка відповідає кількості залучених до контролю сторін і підписується його учасниками. До звіту додаються документи, які підтверджують стан виконання умов договору оренди.

16. У разі відмови орендаря отримати свій примірник звіту, він надсилається орендодавцем на поштову адресу орендаря, вказану у договорі.

17. У разі виявлення порушення умов договору оренди або використання майна орендар має вжити заходів щодо їхнього усунення протягом 30 (тридцяти) днів від дати отримання орендарем відповідного повідомлення про наявність порушень.

18. Якщо протягом встановленого строку орендар не усунув порушення умов договору оренди та/або використання майна, балансоутримувач вживає відповідних заходів згідно з вимогами чинного законодавства та/або договору оренди.

ПРОЄКТ

ПРИМІРНИЙ ДОГОВІР

оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна та відшкодування витрат за спожиті комунальні послуги і витрат на утримання орендованих приміщень, стороною якого є об’єкт спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області

Розділ I. Змінювані умови договору (далі - Умови)

 

1

Найменування населеного пункту

м. Тернопіль

2

Дата

 

3

Сторони

Найменування

Код згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб,фізичних  осіб-підпри-ємців і громадських формувань

Місцезнахо-дження

Прізвище, ім’я, по батькові особи, що підписала договір

Посада особи, що підпи-сала договір

Посилання на документ, який надає повноважен-ня на підписання договору (статут, положення, наказ, довіреність тощо)

3.1.

Орендодавець (який є Балансоутри-мувачем)

 

30165302

 

 

 

 

3.1.1

Адреса електронної пошти Орендодавця, на яку надсилаються офіційні повідомленням за цим договором

 

3.2

Орендар

 

 

 

 

 

 

3.2.1

Адреса електронної пошти Орендаря, на яку надсилаються офіційні повідомленням за цим договором

 

3.2.2

Офіційний вебсайт (сторінка чи профіль у соціальній мережі) Орендаря, на якому опублікована інформація про Орендаря та його діяльність1

 

4

Об’єкт оренди та склад майна (далі – Майно)

4.1

Інформація про об’єкт оренди 

 

 

4.2

Посилання на сторінку в електронній торговій системі, на якій розміщено інформацію про об’єкт оренди відповідно до оголошення про передачу майна в оренду (в обсязі, передбаченому пунктом 55 Порядку передачі в оренду державного і комунального майна, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 червня 2020 р. № 483 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 51, ст. 1585) (далі – Порядок), або посилання на опубліковане відповідно до Порядку інформаційне повідомлення/інформацію про об’єкт оренди, якщо договір укладено без проведення аукціону (в обсязі, передбаченому пунктом 115 або 26 Порядку)

_________________________________________________________________________________

 

4.3

Інформація про належність Майна до пам’яток культурної спадщини, щойно виявлених об’єктів культурної спадщини

 

4.4

Погодження органу охорони культурної спадщини на передачу в оренду Майна, що є пам’яткою культурної спадщини, щойно виявленим об’єктом культурної спадщини чи її (його) частиною (за наявності)

 

4.5

Інформація про укладення охоронного договору щодо Майна

 

4.6

Витрати Балансоутримувача/колишнього орендаря, пов’язані з укладенням охоронного договору

 

5

Процедура, в результаті якої Майно отримано в оренду

5.1.

(А) аукціон (Б) без аукціону (В) продовження – за результатами проведення аукціону
(Г) продовження – без проведення аукціону

Виписати необхідне:

5.1.1

Якщо цей договір є договором типу (Г) – продовження без проведення аукціону, вписати дату, номер договору, інші реквізити договору, який проводжується________________

6

Вартість Майна

6.1

Ринкова (оціночна) вартість, визначена на підставі звіту про оцінку Майна (частина четверта статті 8 Закону України від 3 жовтня 2019 р. № 157-IX«Про оренду державного і комунального майна» (Відомості Верховної Ради України, 2020 р., № 4,  ст. 25)  (далі – Закон)

сума (гривень), без податку на додану вартість  

6.1.1

Оцінювач

 

дата оцінки

«___» ___________ _______р.

 

дата затвердження висновку про вартість Майна

«___» ___________ _______р.

6.1.2

Рецензент

 

дата рецензії

«___» ___________ _______р.

6.2

Страхова вартість

 

6.2.1

 

Сума, яка дорівнює визначеній у пункті 6.1 Умов

сума (гривень) без податку на додану вартість ___________ грн.

6.3

Витрати Балансоутримувача, пов’язані з проведенням оцінки Майна

сума (гривень) __________ грн.

7

Цільове призначення Майна

7.1
 

Для розміщення _____________________________________________________________________________ або

для використання______________________________________________________________________________

 

8

Графік використання (заповнюється, якщо майно передається в погодинну оренду)

 

9

Орендна плата та інші платежі

(залежно від типу договору залишити одне із чотирьох
формулювань пункту 9.1)

9.1
(1)

Місячна орендна плата, визначена за результатами проведення аукціону

сума (гривень) без податку на додану вартість ___________

(у разі, якщо Орендодавець є платником ПДВ, сума вказується з ПДВ)

дата і реквізити протоколу електронного аукціону ________________

або

9.1
(2)

 

Місячна (річна) орендна плата, визначена рішенням уповноваженого органу

сума (гривень) без податку на додану вартість ___________

(у разі, якщо Орендодавець є платником ПДВ, сума вказується з ПДВ)

дата визначення ринкової вартості майна

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

або

9.1
(3)

 

Місячна орендна плата, визначена на підставі абзацу 3 частини 7
статті 18 Закону

сума (гривень) без податку на додану вартість _____________

(у разі, якщо Орендодавець є платником ПДВ, сума вказується з ПДВ)

 

останнє число місяця, за який підлягала сплаті остання місячна орендна плата, встановлена договором, що продовжується,

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

або

9.1
(4)

 

Місячна орендна плата, визначена на підставі абзацу 4 частини 7 статті 18 Закону

сума (гривень) без податку на додану вартість _____________

(у разі, якщо Орендодавець є платником ПДВ, сума вказується з ПДВ)

дата оцінки ринкової вартості майна

«__» _____ 20__ р., що є датою визначення орендної плати за базовий місяць оренди

9.2

Витрати на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю

компенсуються Орендарем в порядку, визначеному пунктами 3.13, 6.5, 9.2.2 розділу ІІ цього договору (у разі передачі в оренду нерухомого майна, яке обслуговується Орендодавцем)

або

Орендар самостійно здійснює витрати на утримання орендованих приміщень та сплату комунальних послуг

10

Розмір авансового внеску орендної плати

10.1

 

2 (дві) місячні орендні плати

сума (гривень)

 (у разі, якщо Оредодавець є платником ПДВ, сума вказується з ПДВ)

*У разі, якщо вартість орендної плати 1 грн. (1 грн. 20 коп. з ПДВ) на рік, авансовий внесок орендної плати  не застосовується

11

Сума забезпечувального депозиту

Не вимагається

12

Строк договору

12.1

 

__________ років (місяців, днів) з дати передачі майна в оренду після підписання укладеного договору  та діє до «______»_______________ р.

*або згідно з рішенням уповноваженого органу

13

Згода на суборенду1: Орендодавець _______________(надав/не надав) згоду на передачу майна в суборенду згідно з оголошенням про передачу майна в оренду

14

Додаткові умови оренди

Відшкодування частки витрат Орендаря на утримання орендованих приміщень та комунальних послуг пропорційно займаній загальній площі оренди відповідно до умов договору (*у разі передачі в оренду нерухомого майна, яке обслуговується Орендодавцем)

15

Банківські реквізити для сплати орендної плати та інших платежів відповідно до цього договору: 

IBAN: ______________________________________ в банку ________________________________________

16

 

Співвідношення розподілу орендної плати станом на дату укладення договору

 

Орендодавцю  _________   орендної плати

172

Дата заяви Орендаря про продовження договору оренди, поданої Орендодавцю:

«__»___________20__р.

 

дата і вихідний номер довідки Балансоутримувача, передбаченої частиною шостою статті 18 Закону

«__»___________20__р.

№ __________________________

дата і номер рішення (наказу) Орендодавця про продовження договору оренди

«__»___________20__р.

№ __________________

1 Пункт заповнюється, якщо цей договір є договором типу 5(А) або 5(В) і майно за цим договором передається за результатами проведення аукціону.

2 Пункт 17 Умов заповнюється лише для договорів типу 5.1(Г) – продовження договору без проведення аукціону.

Розділ II. Незмінювані умови договору

Предмет договору

1.1. Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування майно, зазначене у пункті 4 Умов, вартість якого становить суму, визначену у пункті 6 Умов.

1.2. Майно передається в оренду для використання згідно з пунктом 7 Умов.

1.3. Орендодавець забезпечує обслуговування, експлуатацію та ремонт будівлі, його електро-, газо-, водопостачання та водовідведення, вивезення побутових відходів, утримання прибудинкової території, охорону будівлі та прибудинкової території, а Орендар відшкодовує свою частку понесених у зв'язку з цим витрат Орендодавця пропорційно до займаної ним загальної площі в цій будівлі, яка зазначена в пункті 4.1 Умов та акті приймання-передачі в оренду нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна (додаток 1 до цього договору).    

Крім пропорційно займаної площі,  договір може передбачати  й інший критерій  розподілу  і  оплати  фактично спожитих комунальних послуг, а саме: за лічильниками (за наявності технічних можливостей). У разі відсутності лічильників  з  обліку  фактично спожитих  комунальних послуг  окремим Орендарем   або  з інших поважних причин, застосовується критерій – пропорційно до займаної Орендарем загальної площі.

Умови передачі орендованого Майна Орендарю

2.1. Орендар вступає у строкове платне користування Майном з дати, вказаної в акті приймання- передачі в оренду нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна.

2.2. Передача Майна в оренду здійснюється за його страховою вартістю, визначеною у пункті 6.2 Умов.

Орендна плата

3.1. Орендна плата становить суму, визначену у пункті 9 Умов. Нарахування податку на додану вартість на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

До складу орендної плати не входять витрати на утримання орендованого майна (комунальних послуг,  охорони, обслуговування ліфтів, утримання орендованих приміщень та прибудинкової території, вартість послуг з ремонту місць загального користування, технічного обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі, у тому числі покрівлі, фасаду тощо), а також компенсація витрат Балансоутримувача за користування земельною ділянкою.

3.2. (1) Якщо орендна плата визначена за результатами аукціону, орендна плата за січень-грудень року оренди, що настає за роком, на який припадає перший місяць оренди, визначається шляхом коригування орендної плати за перший місяць оренди на річний індекс інфляції року, на який припадає перший місяць оренди. Орендна плата за січень-грудень третього року оренди і кожного наступного календарного року оренди визначається шляхом коригування місячної орендної плати, що сплачувалась у попередньому році, на річний індекс інфляції такого року.

Або (залишити одне з двох альтернативних формулювань):

3.2. (2) Якщо орендна плата визначена на підставі абзаців 3 або 4 частини 7 статті 18 Закону, то:

орендна плата за перший місяць оренди визначається з урахуванням таких особливостей: якщо між датою визначення орендної плати за базовий місяць (визначеної відповідно до пункту 9.1 Умов) і датою підписання акта приймання-передачі минуло більш як один повний календарний місяць, то розмір орендної плати за перший місяць оренди встановлюється шляхом коригування орендної плати за базовий місяць на індекс інфляції у місяцях, що минули з дати визначення орендної плати за базовий місяць;

орендна плата за другий і кожний наступний місяці оренди визначається шляхом коригування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за наступний місяць.

3.3. Орендар сплачує орендну плату Орендодавцю у співвідношенні, визначеному у пункті 16 Умов.

3.4. Орендар сплачує орендну плату на підставі рахунків Орендодавця. Орендар сплачує Орендодавцю належну йому частину орендної плати разом із податком на додану вартість, нарахованим на загальну суму орендної плати. Орендодавець надсилає Орендарю рахунок не пізніш як за 5 (п’ять) робочих днів до дати платежу. Протягом 5 (п’яти) робочих днів після закінчення поточного місяця оренди Орендодавець передає Орендарю акт наданих орендних послуг разом із податковою накладною за умови реєстрації Орендаря платником податку на додану вартість.

3.5. У день укладення цього договору Орендар сплачує орендну плату за кількість місяців, зазначену у пункті 10 Умов (авансовий внесок з орендної плати), на підставі документів, визначених у пункті 3.6 розділу ІІ цього договору.

3.6. Якщо цей договір укладено без проведення аукціону (договір
типу 5.1(Б), то підставою для сплати авансового внеску з орендної плати є рішення, прийняте відповідно до пункту 121 Порядку.

3.7. Якщо цей договір укладено без проведення аукціону (договори типу 5.1(Б) та 5.1(Г) Умов), розмір орендної плати підлягає перегляду на вимогу однієї з сторін у разі зміни Методики.

Орендодавець зобов’язаний звернутися до Орендаря з вимогою про перегляд орендної плати, якщо зміни до Методики мають наслідком збільшення розміру орендної плати за цим договором, протягом                     30 (тридцяти)  календарних днів з моменту набрання чинності відповідними змінами.

Орендар може звернутися до Орендодавця з вимогою про перегляд орендної плати, якщо зміни до Методики мають наслідком зміну розміру орендної плати за цим договором, протягом будь-якого строку після набрання чинності відповідних змін.

Новий розмір орендної плати починає застосовуватися з першого числа місяця, що настає за датою укладення сторонами додаткового договору до цього договору щодо приведення розміру орендної плати відповідно до змін, внесених до Методики. Відмова Орендаря укласти додатковий договір щодо збільшення орендної плати з метою приведення її відповідно до змін, внесених до Методики, є підставою для дострокового припинення дії цього договору.

3.8. Орендна плата, перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, стягується Орендодавцем. Орендодавець має право звернутися з позовом про стягнення орендної плати та інших платежів за цим договором, за якими в Орендаря є заборгованість.

3.9. На суму заборгованості Орендаря з сплати орендної плати нараховується пеня в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України на дату нарахування пені від суми заборгованості за кожний день прострочення перерахування орендної плати.

3.10. Надміру сплачена сума орендної плати, що надійшла до Орендаря, підлягає в установленому порядку зарахуванню в рахунок майбутніх платежів, а у разі неможливості такого зарахування у зв’язку з припиненням орендних відносин – поверненню Орендарю. Сума орендної плати, сплаченої авансом відповідно до пункту 3.5 розділу ІІ цього договору, підлягає зарахуванню в рахунок сплати орендної плати за перші місяці оренди після підписання акта приймання-передачі Майна.

3.11. Припинення договору оренди не звільняє Орендаря від обов’язку сплатити заборгованість за орендною платою, якщо така виникла, у повному обсязі, ураховуючи пеню та неустойку (за наявності).

3.12. Орендар зобов’язаний на вимогу Орендодавця проводити звіряння взаєморозрахунків за орендними платежами і оформляти акти звіряння.

3.13. Крім орендної плати та витрат на утримання орендованих приміщень, Орендар зобов'язаний відшкодувати свою частку витрат Орендодавця  за фактично спожиті комунальні послуги за розцінками і тарифами ліцензованих постачальників (надавачів) таких товарів (послуг), що мають укладені договори з Орендодавцем на надання комунальних послуг (постачання товарів), чинними на момент надання до оплати Орендодавцем рахунків.  У разі змін цін і тарифів постачальниками (надавачами) комунальних послуг (товарів), чинних на час укладення цього договору, оплата Орендарем наданих йому послуг (спожитих товарів) здійснюється за новими цінами і тарифами без зміни інших умов договору.

3.14. При зміні цін і тарифів постачальників комунальних послуг (товарів) за надані послуги (товари) додаткового погодження від Орендаря чи внесення змін до цього договору не вимагається. Повідомлення про таку зміну цін і тарифів здійснюється через надання Орендарю рахунків.

3.15. Розрахунковим періодом для розрахунків між Сторонами вважається період з першого до останнього числа місяця. Орендодавець після закінчення розрахункового періоду надає Орендарю до оплати рахунки на відшкодування  фактично спожитих комунальних послуг та рахунок на відшкодування  частки  витрат Орендодавця на утримання орендованих приміщень. Термін оплати рахунків становить 5 (п’ять) банківських днів з дати отримання.

Повернення Майна з оренди

4.1. У разі припинення дії цього договору Орендар зобов’язаний:

звільнити протягом 3 (трьох) робочих днів орендоване Майно від належних Орендарю речей і повернути його відповідно до акта повернення з оренди орендованого Майна в тому стані, в якому Майно перебувало на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу, а якщо Орендарем були виконані невід’ємні поліпшення або проведено капітальний ремонт, – то разом із такими поліпшеннями/капітальним ремонтом;

сплатити орендну плату, нараховану до дати, що передує даті повернення Майна з оренди, пеню (за наявності), сплатити Орендодавцю платежі з відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю, нараховану до дати, що передує даті повернення Майна з оренди;

відшкодувати Орендодавцю збитки в разі погіршення стану чи втрати (повної або часткової) орендованого Майна з вини Орендаря (і в межах сум, що перевищують суму страхового відшкодування, якщо воно поширюється на випадки погіршення стану або втрати орендованого Майна) або в разі демонтажу чи іншого вилучення невід’ємних поліпшень/капітального ремонту.

4.2. Протягом 3 (трьох) робочих днів з моменту припинення дії цього договору Орендодавець зобов’язаний оглянути Майно і зафіксувати його поточний стан, а також стан розрахунків за цим договором в частині сплати орендної плати та своєї частки відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованого Майна та надання комунальних послуг Орендарю в акті повернення з оренди орендованого Майна.

Орендодавець складає акт повернення з оренди орендованого Майна у 2 (двох) оригінальних примірниках і надає підписані 2 (два) примірники Орендарю.

Орендар зобов’язаний:

підписати 2 (два) примірники акта повернення з оренди орендованого Майна не пізніш як протягом наступного робочого дня з моменту їх отримання від Орендодавця і одночасно повернути Орендодавцю 1 (один) примірник підписаного Орендарем акту разом з ключами від об’єкта оренди (у разі, коли доступ до об’єкта оренди забезпечується ключами);

звільнити Майно одночасно з поверненням підписаних Орендарем актів.

4.3. Майно вважається повернутим з оренди з моменту підписання Орендодавцем та Орендарем акта повернення з оренди орендованого Майна.

4.4. Якщо Орендар не повертає Майно після отримання від Орендодавця 2 (двох) примірників акта повернення з оренди орендованого Майна, Орендар сплачує  Орендодавцю неустойку у розмірі подвійної орендної плати за кожний день користування Майном після дати припинення дії цього договору.

Поліпшення і ремонт орендованого Майна

5.1. Орендар має право:

за згодою Орендодавця проводити поточний та/або капітальний ремонт Майна і виступати замовником на виготовлення проектно-кошторисної документації на проведення ремонту;

здійснювати невід’ємні поліпшення Майна за наявності рішення Орендодавця про надання згоди, прийнятого відповідно до Закону та Порядку;

за згодою Орендодавця, наданою відповідно до Закону та Порядку, і один раз протягом строку оренди зарахувати частину витрат на проведення капітального ремонту в рахунок зменшення орендної плати.

5.2. Порядок отримання Орендарем згоди Орендодавця на проведення відповідних видів робіт, передбачених пунктом 5.1 розділу ІІ цього договору, порядок отримання Орендарем згоди Орендодавця на зарахування витрат на проведення таких робіт у рахунок орендної плати і умови, на яких здійснюється таке зарахування, а також сума витрат, які можуть бути зараховані, визначаються Порядком.

5.3. Орендар має право на компенсацію вартості здійснених ним невід’ємних поліпшень Майна у порядку та на умовах, встановлених Порядком.

Режим використання орендованого Майна

6.1. Орендар зобов’язаний використовувати орендоване Майно відповідно до призначення, визначеного у пункті 7 Умов.

6.2. Орендар зобов’язаний забезпечувати збереження орендованого Майна, запобігати його пошкодженню і псуванню, тримати Майно в порядку, передбаченому санітарними нормами та правилами пожежної безпеки, підтримувати орендоване Майно в належному стані, не гіршому, ніж на момент передачі його в оренду, з урахуванням нормального фізичного зносу, здійснювати заходи протипожежної безпеки.

6.3. Орендар зобов’язаний:

відповідно до вимог нормативно-правових актів з пожежної безпеки розробляти комплексні заходи щодо забезпечення пожежної безпеки об’єкта оренди Майна;

забезпечувати додержання протипожежних вимог, стандартів, норм, правил, а також виконання вимог приписів і постанов органів державного пожежного нагляду та вимог відповідних служб (підрозділів) Балансоутримувача;

утримувати у справному стані засоби протипожежного захисту і зв’язку, пожежну техніку, обладнання та інвентар, не допускати їх використання не за призначенням;

проводити внутрішні розслідування випадків пожеж та подавати Орендодавцю відповідні документи розслідування.

Орендар несе відповідальність за дотримання правил експлуатації інженерних мереж, пожежної безпеки і санітарних норм у приміщеннях згідно із законодавством.

6.4. Орендар зобов’язаний забезпечити представникам Орендодавця доступ на об’єкт оренди у робочі дні у робочий час (а у разі отримання скарг на порушення правил тиші або провадження Орендарем діяльності у неробочий час, яка завдає шкоди або незручностей власникам суміжних приміщень, – то у будь-який інший час) з метою здійснення контролю за його використанням та виконанням Орендарем умов цього договору. Про необхідність отримання доступу до об’єкта оренди Орендодавець повідомляє Орендареві електронною поштою принаймні за 1 (один) робочий день, крім випадків, коли доступ до об’єкта оренди необхідно отримати з метою запобігання нанесенню шкоди об’єкту оренди чи власності третіх осіб через виникнення загрози його пошкодження внаслідок аварійних ситуацій або внаслідок настання надзвичайних ситуацій, техногенного та природного характеру, а також у разі отримання скарг на порушення правил тиші або провадження Орендарем діяльності у неробочий час, яка завдає шкоди або незручностей власникам суміжних приміщень. У разі виникнення таких ситуацій Орендар зобов’язаний вживати невідкладних заходів для ліквідації їх наслідків.

6.5. При підписанні цього договору Орендодавець надає Орендарю очікуваний кошторис відшкодування за спожиті комунальні послуги та витрат на утримання орендованих приміщень на період з дати початку поширення дії договору та до 31 грудня поточного фінансового року. Даний очікуваний кошторис є додатком 2 до цього договору та його невід'ємною частиною. Кожного наступного фінансового року Орендодавець укладає з Орендарем додатковий договір про введення в дію додатку 2 до цього договору у новій редакції на наступний фінансовий рік. У разі зменшення бюджетного фінансування Орендаря останній зобов’язаний повідомити Орендодавця про таку ситуацію та привести кількість орендованої площі (повернути з оренди та звільнити частину приміщень) у відповідність до своїх бюджетних зобов’язань.

Страхування об’єкта оренди, відшкодування витрат на оцінку Майна та укладення охоронного договору

7.1. Орендар зобов’язаний:

протягом 10 (десяти) календарних днів з дня укладення цього договору застрахувати Майно на суму його страхової вартості, визначеної у пункті 6.2 Умов, на користь Орендодавця згідно з Порядком, зокрема від пожежі, затоплення, протиправних дій третіх осіб, стихійного лиха, та протягом 10 (десяти) календарних днів з дня укладення договору страхування (договорів страхування) надати Орендодавцю завірені належним чином копії договору страхування і документів, які підтверджують сплату страхового платежу (страхових платежів);

поновлювати щороку договір страхування так, щоб протягом строку дії цього договору Майно було застрахованим, і надавати Орендодавцю належним чином завірені копії договору страхування і документів, які підтверджують сплату страхового платежу. Якщо договір страхування укладений на строк, що є іншим, ніж 1 (один) рік, такий договір повинен бути поновлений після закінчення строку, на який він укладений.

Оплата послуг страховика здійснюється за рахунок Орендаря (страхувальника).

7.2. Протягом 10 (десяти) робочих днів з дня укладення цього договору Орендар зобов’язаний компенсувати Орендодавцю витрати, пов’язані з проведенням незалежної оцінки Майна, в сумі, зазначеній у пункті 6.3 Умов.

Суборенда

8.1. (1) Орендар має право передати Майно в суборенду, якщо Орендар отримав Майно за результатами аукціону (у тому числі в результаті продовження договору оренди) і оголошення про передачу майна в оренду містило згоду орендодавця на суборенду, про що зазначається у пункті 13 Умов. Цільове призначення, за яким Майно може бути використано відповідно до договору суборенди, визначається з урахуванням обмежень, передбачених цим договором (за наявності).

Або*:

8.1. (2) Орендар не має права передавати Майно в суборенду.

*Альтернативне формулювання пункту 8.1 розділу ІІ цього договору застосовується, якщо орендар отримав Майно в оренду без проведення аукціону або якщо одночасно виконуються такі умови: договір є договором типу 5.1 (Г) - договір, що продовжується без проведення аукціону, і договір, що продовжується, не передбачав право Орендаря на суборенду.

Або**:

8.1. (3) Орендар має право здавати Майно в суборенду за письмовою згодою Орендодавця.

**Альтернативне формулювання пункту 8.1 розділу ІІ цього договору застосовується, якщо одночасно виконуються такі умови:

договір є договором типу 5.1 (Г) - договір, що продовжується без проведення аукціону;

договір, що продовжується, передбачав право Орендаря на суборенду.

8.2. Орендар може укладати договір суборенди лише з особами, які відповідають вимогам статті 4 Закону.

8.3. Орендар протягом 3 (трьох) робочих днів з дня укладення договору суборенди зобов’язаний надати Орендодавцю інформацію про суборендаря та 1 (один) примірник договору суборенди для його оприлюднення Орендодавцем в електронній торговій системі.

Запевнення сторін

9.1. Орендодавець запевняє Орендаря, що:

9.1.1. Крім випадків, коли про інше зазначене в акті приймання-передачі, об’єкт оренди є вільним від третіх осіб, всередині об’єкта немає майна, належного третім особам, повний і безперешкодний доступ до об’єкта може бути наданий Орендарю в день підписання акта приймання-передачі разом із комплектом ключів від об’єкта у кількості, зазначеній в акті приймання-передачі.

9.1.2. Інформація про Майно, оприлюднена в оголошенні про передачу в оренду або інформаційному повідомленні/інформації про об’єкт оренди, якщо договір укладено без проведення аукціону (в обсязі, передбаченому пунктом 115 або пунктом 26 Порядку), посилання на яке зазначене у пункті 4.2 Умов, відповідає дійсності, за винятком обставин, відображених в акті приймання-передачі.

9.1.3. Орендодавець з метою утримання будівлі в належному технічному та санітарному стані зобов'язаний вчиняти наступні дії та нести такі витрати:

-  здійснювати постійний контроль за технічним станом приміщень, дотриманням протипожежної безпеки в будівлі, виконувати поточні ремонтно-будівельні роботи місць загального користування;  

- проводити ремонт електрообладнання, сантехобладнання, системи опалення, системи вентиляції будівлі, забезпечувати обслуговування котельні будівлі;

- забезпечувати проведення дератизації та дезинфекції будівлі;

- забезпечувати належний санітарний стан приміщень будівлі, проводити прибирання службових приміщень та місць загального користування, обслуговувати прибудинкову територію (озеленення, прибирання);

- забезпечувати належний технічний стан ліфтового господарства будівлі, забезпечувати обслуговування ліфтів будівлі спеціалізованим підприємством;

- забезпечувати охорону будівлі та  прибудинкової території.

9.1.4. Орендодавець зобов'язаний нести витрати на забезпечення будівлі комунальними послугами (товарами) за чинними розцінками і тарифами комунальних служб (постачальників товарів (надавачів послуг)), зокрема:

- витрати на забезпечення будівлі  електропостачанням;

- витрати на забезпечення будівлі газопостачанням;

- витрати на забезпечення будівлі водопостачанням та водовідведенням;

- витрати на забезпечення вивезення побутових відходів будівлі.

9.2. Орендар запевняє Орендодавця, що:

9.2.1. Має можливість, забезпечену його власними або залученими фінансовими ресурсами, своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату та інші платежі відповідно до умов цього договору.

9.2.2. Не пізніше 5 (п’яти) банківських днів з дати отримання рахунків відшкодовуватиме Орендодавцю витрати, визначені пунктами 9.1.3 і 9.1.4 розділу І цього договору, а також свою частку витрат Орендодавця за фактично спожиті комунальні послуги за попередній місяць згідно з виставленими рахунками.

9.2.3. Сплачувати вартість витрат за  фактично спожиті комунальні послуги та витрат на утримання орендованих приміщень за весь період користування приміщеннями до моменту їх передавання (повернення) Орендодавцю.

9.2.4. Одночасно з датою укладення цього договору Орендар повністю сплатив авансовий внесок з орендної плати в розмірі, визначеному у пункті 10 Умов.

Додаткові умови оренди

10.1. Орендар зобов’язаний виконувати обов’язки, покладені на нього рішенням уповноваженого органу про встановлення додаткових умов оренди, визначених у пункті 14 Умов, за умови, що посилання на такі додаткові умови оренди було включено до оголошення про передачу майна в оренду, інформаційного повідомлення про об’єкт (пункт 4.2 Умов).

Відповідальність і вирішення спорів за договором

11.1. За невиконання або неналежне виконання зобов’язань за цим договором сторони несуть відповідальність згідно із законом та договором.

11.2. Орендодавець не відповідає за зобов’язаннями Орендаря. Орендар не відповідає за зобов’язаннями Орендодавця, якщо інше не передбачено цим договором. Орендар відповідає за своїми зобов’язаннями і за зобов’язаннями, за якими він є правонаступником, виключно власним майном. Стягнення за цими зобов’язаннями не може бути звернене на орендоване комунальне Майно.

11.3. Спори, які виникають за цим договором або в зв’язку з ним, не вирішені шляхом переговорів, вирішуються в судовому порядку.

11.4. Стягнення пені та неустойки (за наявності), передбачених цим договором, може здійснюватися на підставі рішення суду. Стягнення заборгованості з оплати орендної плати відповідно до частини шостої статті 17 Закону може здійснюватися в безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса. Виконання даного пункту є правом, а не обов’язком для Орендодавця.

11.5. Орендодавець не несе відповідальності за майнову шкоду, заподіяну Орендарю  надавачами комунальних послуг (постачальниками товарів) внаслідок припинення або обмеження постачання (надання) комунальних послуг (товарів), що  сталося не з вини Орендодавця.

Строк чинності, умови зміни та припинення дії договору

12.1. Цей договір укладено на строк, визначений у пункті 12 Умов. Строк оренди за цим договором починається з дати передачі майна, вказаної в акті приймання-передачі і закінчується датою припинення дії цього договору.

12.2. Умови цього договору зберігають силу протягом всього строку дії цього договору, в тому числі у разі, коли після його укладення законодавством встановлено правила, що погіршують становище Орендаря, крім випадку, передбаченого пунктом 3.7 розділу ІІ цього договору, а в частині зобов’язань Орендаря щодо орендної плати - до виконання зобов’язань.

12.3. Зміни і доповнення до цього договору вносяться до закінчення строку його дії за взаємною згодою сторін з урахуванням встановлених статтею 16 Закону та Порядком умов та обмежень шляхом укладення додаткових договорів про внесення змін і доповнень у письмовій формі, які підписуються сторонами та є невід’ємними частинами цього договору.

12.4. Продовження цього договору здійснюється з урахуванням вимог, встановлених статтею 18 Закону та Порядком.

Орендар, який бажає продовжити цей договір на новий строк, повинен звернутись до Орендодавця не пізніш як за 3 (три) місяці до закінчення строку дії цього договору із заявою.

До заяви додається звіт про оцінку об’єкта оренди - якщо об’єкт оренди використовується на підставі договору оренди, укладеного без проведення аукціону або конкурсу, і орендар бажає продовжити договір оренди на новий строк.

До заяви додається звіт про оцінку об’єкта оренди та рецензія на нього, якщо договір оренди продовжується вперше за умови, якщо строк оренди за таким договором становить 5 (п’ять) років або менше і був укладений без проведення конкурсу чи аукціону, або договір оренди, що продовжується, був укладений без проведення аукціону з підприємствами, установами, організаціями, передбаченими статтею 15 Закону.

Якщо заява подається підприємством, установою, організацією, що надає соціально важливі послуги населенню, орендар подає також документи, що підтверджують відповідність критеріям, установленим абзацом другим пункту 137 Порядку.

Пропуск строку подання заяви Орендарем є підставою для припинення дії цього договору на підставі закінчення строку, на який його було укладено, відповідно до пункту 143 Порядку.

Орендар, який має намір продовжити договір оренди нерухомого майна, що підлягає продовженню за результатами проведення аукціону, зобов’язаний забезпечити доступ до об’єкта оренди потенційних орендарів.

Орендар має переважне право на продовження цього договору, яке може бути реалізовано ним у визначений в Порядку спосіб.

Оприлюднення на веб-сайті (сторінці чи профілі в соціальній мережі) орендаря, який отримав в оренду Майно без проведення аукціону, недостовірної інформації, що стала підставою для укладення договору оренди, є підставою для дострокового припинення договору оренди за ініціативою Орендодавця, а також не продовження договору оренди на новий строк.

12.5. Якщо інше не передбачено цим договором, перехід права власності на орендоване Майно третім особам не є підставою для зміни або припинення чинності цим договором, і він зберігає свою чинність для нового власника орендованого Майна (його правонаступника), за винятком випадку приватизації орендованого Майна Орендарем.

12.6. Дія цього договору припиняється:

12.6.1. З підстав, передбачених частиною першою статті 24 Закону, і при цьому:

12.6.1.1. Якщо підставою припинення дії цього договору є закінчення строку, на який його укладено (абзац другий частини першої статті 24 Закону), то договір вважається припиненим з:

дати закінчення строку, на який його було укладено, на підставі рішення Орендодавця (якщо цей договір використовується для передачі в оренду Майна комунальної форми власності, то рішення приймається органом, визначеним відповідно до абзацу другого частини четвертої статті 18 Закону) про відмову у продовженні цього договору, прийнятого з підстав, передбачених статтею 19 Закону, в межах строків, визначених частиною п’ятою статті 18 Закону; або рішення орендодавця про припинення цього договору з підстав пропуску Орендарем строку на подання заяви про продовження цього договору, передбаченого частиною третьою статті 18 Закону (пункт 143 Порядку);

дати, визначеної в абзаці третьому пункту 151 Порядку, якщо переможцем аукціону на продовження цього договору стала особа інша, ніж Орендар, - на підставі протоколу аукціону (рішення Орендодавця не вимагається).

12.6.1.2. Якщо підставою припинення дії цього договору є обставини, передбачені абзацами третім, четвертим, сьомим, восьмим частини першої статті 24 Закону, договір вважається припиненим з дати настання відповідної обставини на підставі рішення Орендодавця або на підставі документа, який свідчить про настання факту припинення юридичної особи або смерті фізичної особи.

12.6.2. Якщо Орендар надав недостовірну інформацію про право бути орендарем відповідно до положень частин третьої і четвертої статті 4 Закону, а також якщо Орендар, який отримав Майно в оренду без проведення аукціону, надав та/або оприлюднив на веб-сайті (сторінці чи профілі в соціальній мережі) недостовірну інформацію про себе та/або свою діяльність.

Договір вважається припиненим з цієї підстави в односторонньому порядку на 30 (тридцятий)  день після надіслання Орендодавцем листа Орендарю про дострокове припинення цього договору, крім випадку, коли протягом зазначеного строку Орендар звернувся до суду з оскарженням такого рішення Орендодавця.

У такому разі договір вважається припиненим:

після закінчення 2 (двох) місяців з дня звернення Орендарем за таким позовом до суду, якщо судом не відкрито провадження у справі за таким позовом Орендаря протягом зазначеного двомісячного строку; або

з дати набрання законної сили рішенням суду про відмову у позові Орендаря; або

з дати залишення судом позову без розгляду, припинення провадження у справі або з дати відкликання Орендарем позову.

Лист про дострокове припинення надсилається на адресу електронної пошти Орендаря і поштовим відправленням із повідомленням про вручення і описом вкладення за адресою місцезнаходження Орендаря, а також за адресою орендованого Майна.

12.6.3.  Якщо цей договір підписаний без одночасного підписання акта приймання-передачі Майна. Договір вважається припиненим з цієї підстави на 5 (п’ятий) робочий день після підписання цього договору, якщо станом на цей день акт приймання-передачі не підписаний через відмову Орендаря, про що повинен скласти акт.

12.6.4. На вимогу Орендодавця з підстав, передбачених пунктом 12.7 розділу ІІ цього договору, і при цьому договір вважається припиненим у день, визначений відповідно до абзацу третього пункту 12.8 розділу ІІ цього договору.

12.6.5. На вимогу Орендаря з підстав, передбачених пунктом 12.9 розділу ІІ цього договору, і при цьому договір вважається припиненим в день, визначений відповідно до абзацу другого пункту 12.10 розділу ІІ цього договору.

12.6.6. За згодою сторін на підставі договору про припинення з дати підписання акта повернення Майна з оренди.

12.6.7. На вимогу будь-якої із сторін цього договору за рішенням суду з підстав, передбачених законодавством.

12.7. Дія цього договоур може бути достроково припинена на вимогу Орендодавця, якщо Орендар:

12.7.1. Допустив прострочення сплати орендної плати чи відшкодування витрат Орендодавця на утримання орендованих приміщень та комунальних послуг на строк більше 3 (трьох) місяців або сумарна заборгованість за договором більша, ніж плата за 3 (три) місяці.

12.7.2. Використовує Майно не за цільовим призначенням, визначеним у пункті 7.1 Умов.

12.7.3. Без письмового дозволу Орендодавця передав Майно, його частину у суборенду.

12.7.4. Перешкоджає співробітникам Орендодавця здійснювати контроль за використанням Майна, виконанням умов цього договору.

12.7.5. Порушує додаткові умови оренди, зазначені у пункті 14 Умов.

12.7.6. Відмовився внести зміни до цього договору у разі настання підстав, передбачених пунктами 3.7, 6.5 розділу ІІ цього договору.

12.8. Про наявність однієї з підстав для дострокового припинення дії цього договору з ініціативи Орендодавця, передбачених пунктом 12.7 розділу ІІ цього договору, Орендодавець повідомляє Орендареві листом. У листі повинен міститись опис порушення і вимогу про його усунення в строк не менш як 15 (п'ятнадцять) та не більш як 30 (тридцять) робочих днів з дати реєстрації листа (у строк 5 (п’яти) робочих днів, якщо порушення стосується прострочення сплати орендної плати або перешкоджання у здійсненні Орендодавцем контролю за використанням Майна). Лист пересилається на адресу електронної пошти Орендаря і поштовим відправленням з повідомленням про вручення і описом вкладення за адресою місцезнаходження Орендаря, а також за адресою орендованого Майна.

Якщо протягом встановленого у приписі часу Орендар не усунув порушення, Орендодавець надсилає Орендарю лист, у якому повідомляє Орендареві про дострокове припинення договору на вимогу Орендодавця. У листі зазначаються підстава припинення договору, посилання на вимогу про усунення порушення, а також посилання на обставини, які свідчать про те, що порушення триває після закінчення строку, відведеного для його усунення.

Договір вважається припиненим на 5 (п’ятий) робочий день після надіслання Орендодавцем Орендарю листа про дострокове припинення цього договору. Орендодавець надсилає Орендарю лист про дострокове припинення цього договору електронною поштою, а також поштовим відправленням з повідомленням про вручення і описом вкладення за адресою місцезнаходження Орендаря, а також за адресою орендованого Майна. Дата дострокового припинення дії цього договору на вимогу Орендодавця встановлюється на підставі штемпеля поштового відділення на поштовому відправленні Орендодавця.

12.9. Дія цього договору може бути достроково припинена на вимогу Орендаря, якщо:

12.9.1. Протягом 1 (одного) місяця після підписання акта приймання-передачі Орендар отримає докази істотної невідповідності об’єкта оренди інформації про нього, зазначеній в  акті приймання-передачі. або

12.9.2. Протягом 2 (двох) місяців після підписання акта приймання-передачі Орендар не матиме можливості використовувати об’єкт або приступити до виконання ремонтних робіт на об’єкті через відсутність на об’єкті можливості підключення до комунальних послуг.

12.10. Про виявлення обставин, які дають право Орендарю на припинення договору відповідно до пункту 12.9 розділу ІІ цього договору, Орендар повинен повідомити Орендодавцю з наданням відповідних доказів протягом 3  (трьох) робочих днів після закінчення строків, передбачених пунктом 12.9 розділу ІІ цього договору. Якщо протягом 30 (тридцяти) днів з моменту отримання повідомлення Орендаря зауваження Орендаря не будуть усунені, Орендар надсилає Орендодавцю вимогу про дострокове припинення дії цього договору і сплачених сум орендної плати. Вимоги Орендаря, заявлені після закінчення строків, встановлених цим пунктом договору, задоволенню не підлягають.

Договір вважається припиненим на 10 (десятий) робочий день після надіслання Орендарем Орендодавцю  вимоги про дострокове припинення цього договору, крім випадків, коли Орендодавець надав Орендарю обґрунтовані зауваження щодо обставин, викладених у повідомленні Орендаря. Спори щодо обґрунтованості цих зауважень вирішуються судом.

За відсутності зауважень Орендодавця, передбачених абзацом другим цього пункту:

Орендодавець повертає Орендарю відповідну частину орендної плати, сплаченої Орендарем, протягом 10 (десяти) календарних днів з моменту отримання вимоги Орендаря і підписання Орендарем акта повернення Майна з оренди.

Повернення орендної плати, що була надміру сплачена Орендарем, здійснюється у порядку, визначеному законодавством.

12.11. У разі припинення дії цього договору:

поліпшення орендованого Майна, здійснені Орендарем за рахунок власних коштів за згодою осіб, визначених у пункті 5.1 розділу ІІ цього договору, які можна відокремити від орендованого Майна, не завдаючи йому шкоди, є власністю Орендаря, а поліпшення, які не можна відокремити без шкоди для майна, -комунальною власністю;

поліпшення Майна, зроблені Орендарем без згоди осіб, визначених у пункті 5.1 розділу ІІ цього договору, які не можна відокремити без шкоди для Майна, є комунальною власністю та їх вартість компенсації не підлягає.

12.12. Майно вважається поверненим Орендодавцю з моменту підписання Орендодавцем та Орендарем акта повернення з оренди орендованого Майна.

Інше

13.1. Орендар письмово повідомляє Орендодавцю протягом 5 (п’яти) робочих днів з дати внесення змін у його найменуванні, місцезнаходженні, банківських реквізитах і контактних даних. Орендодавець  повідомляє Орендареві про відповідні зміни письмово або на адресу електронної пошти.

13.2. Якщо цей договір підлягає нотаріальному посвідченню, витрати на таке посвідчення несе Орендар.

13.3. Якщо протягом строку дії договору відбувається зміна Орендодавця Майна, новий Орендодавець  стає стороною такого договору шляхом складення акта про заміну сторони у договорі  (далі - акт про заміну сторони). Акт про заміну сторони підписується попереднім і новим Орендодавцем та в той же день надсилається іншим сторонам договору листом (цінним з описом). Акт про заміну сторони складається у 3 (трьох) оригінальних примірниках. Новий Орендодавець зобов’язаний (протягом 5 (п’яти) робочих днів від дати його надсилання Орендарю) опублікувати зазначений акт в електронній торговій системі. Орендодавець за цим договором вважається заміненим з моменту опублікування акта про заміну сторін в електронній торговій системі.

У разі коли договір нотаріально посвідчено, то підписи посадових осіб попереднього і нового орендодавців на акті про заміну сторони підлягають нотаріальному посвідченню.

13.4. У разі реорганізації Орендаря договір оренди зберігає чинність для відповідного правонаступника юридичної особи - Орендаря.

У разі виділу з юридичної особи - Орендаря окремої юридичної особи перехід до такої особи прав і обов’язків, які випливають з цього договору, можливий лише за згодою Орендодавця.

Заміна сторони Орендаря набуває чинності з дня внесення змін до цього договору.

Заміна Орендаря інакше, ніж передбачено цим пунктом, не допускається.

13.5. Цей договір укладено у 2 (двох) примірниках, кожен з яких має однакову юридичну силу, по одному для Орендаря і  Орендодавця.

13.6. Додатками до цього договору та його  невід’ємними частинами є:

- акт приймання – передачі в оренду нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна (додаток 1)  - 1 арк.;

- очікуваний кошторис на відшкодування витрат за спожиті комунальні послуги та витрат на утримання орендованих нежитлових приміщень (додаток 2) – 1 арк.  

Банківські реквізити сторін 

Орендодавець

Орендар

IBAN: UA______________________________________

в ________________________________________

IBAN: UA_______________________________________ 

в _______________________________________________ 

_________________________________________

____________________________________________

Підписи сторін 

Від Орендодавця:

Від Орендаря: