Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.11.2021

ПРОЄКТ

ПОРЯДОК

укладення договору про встановлення земельного сервітуту

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок укладення договору про встановлення земельного сервітуту (далі – Порядок) розроблено з метою раціонального використання земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

1.2. У цьому Порядку терміни вживаються у наступному значенні:

право сервітуту – це право фізичної чи юридичної особи на обмежене, строкове, платне користування земельною ділянкою спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області для розміщення тимчасових споруд,  проїзду на транспортному засобі чи інших потреб передбачених чинним законодавством;

користувач – підприємство, установа чи організація спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, якому відповідно до закону надано у користування земельну ділянку; 

сервітуарійфізична чи юридична особа, в інтересах якої встановлено земельний сервітут;

сервітутне користування– право користування чужою земельною ділянкою, а саме: земельною ділянкою спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.Всі інші терміни та поняття вживаються у цьому Порядку відповідно до Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України«Про місцеве самоврядування в Україні» та інших нормативно-правових актів.1.3.    Сервітутне користування землями спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області є платним і строковим.1.4.     Сервітут, який встановлюються відповідно до вимог цього Порядку, є особистим.

1.5. Використання земельної ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області для розміщення тимчасових споруд,  проїзду на транспортному засобі чи інших потреб, передбачених чинним законодавством, без оформлення права сервітутного користування відповідно до вимог цього Порядку заборонено.

1.6. Сервітут відповідно до цього Порядку встановлюються щодо земельної ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, яка має присвоєний кадастровий номер і укладається між користувачем та сервітуарієм на підставі відповідного рішення Тернопільської обласної ради.

2. Загальний порядок встановлення земельного сервітуту

2.1. Право сервітутного користування встановлюється за заявою фізичної чи юридичної особа, в інтересах якої буде встановлено земельний сервітут (далі – Особа).

2.2. Для встановлення земельного сервітуту на земельну ділянку спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області  Особа подає до користувача письмову заяву про встановлення земельного сервітуту, в якій зазначається обґрунтування необхідності встановлення земельного сервітуту, орієнтовний розмір земельної ділянки (ділянок), бажане місце розташування та строк дії сервітуту.

2.3.До заяви Особа додає:

2.3.1. Виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для юридичних осіб або паспорт та ідентифікаційний код – для фізичних осіб.

2.3.2. Належним чином засвідчену копію установчих документів (для юридичних осіб).

2.3.3. Графічні матеріали в масштабі не менше 1:2000, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки (ділянок), а також у разі необхідності розрахунок потреби площі.

2.3.4. В разі подання документів представником до заяви додається  довіреність, на підставі якої інтереси Особи представляє уповноважена ним особа.

2.4. Користувач земельної ділянки у разі звернення Особи з заявою про надання погодження на встановлення земельного сервітуту надає письмове погодження або письмову мотивовану відмову з посиланням на відповідні нормативно-правові акти або нормативно-технічні документи, що унеможливлюють встановлення земельного сервітуту.

2.5. Особа після отримання погодження користувача звертається до Тернопільської обласної ради із клопотанням про надання дозволу (погодження) на розроблення документації із землеустрою.

2.6. До клопотання про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою додаються:

2.6.1. Графічні матеріали в масштабі не менше 1:2000, на яких зазначено бажане місце розташування та розмір земельної ділянки (ділянок).

2.6.2. Виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

2.6.3. Належним чином засвідчена копія установчих документів (для юридичних осіб).

2.6.4. Погодження користувача щодо доцільності встановлення земельного сервітуту та укладення договору про встановлення земельного сервітуту.

2.6.5. Довіреність або засвідчена в установленому порядку її копія, на підставі якої інтереси заявника представляє уповноважена ним особа (якщо клопотання подається представником).

2.7. За результатами опрацювання клопотання про надання дозволу на розроблення документації із землеустрою Тернопільська обласна рада приймає відповідне рішення.

2.8. Рішення Тернопільської обласної ради про надання дозволу  на розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, або відмова в наданні такого дозволу передається Особі.

3. Розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту

3.1. Розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, здійснюється на підставі рішення Тернопільської обласної ради.

3.2. Технічна документація із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, розробляється за замовленням Особи, виконавцем робіт із землеустрою, який відповідно до законодавства є розробником землевпорядної документації із землеустрою.

3.3. Умови і строки розроблення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, визначаються договором, укладеним між Особою та розробником документації із землеустрою.

3.4. До технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту, додається погодження користувача, що має бути враховане при розробці зазначеної технічної документації із землеустрою.

3.5. Після виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюються право сервітуту в порядку, визначеному законодавством, Особа укладає договір про встановлення земельного сервітуту із користувачем.

3.6.  Право використовувати земельну ділянку згідно з договором про встановлення земельного сервітуту  виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

4. Платне користування сервітутом

4.1. Сервітутне користування земельною ділянкою спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області для розміщення тимчасових споруд,  проїзду на транспортному засобі чи інших потреб, передбачених чинним законодавством, є платним.

4.2. Розмір плати за землю, індексація, форми платежу, строки, порядок внесення, перегляд розміру плати, відповідальність за її несплату прописуються у договорі про встановлення земельного сервітуту згідно з чинним законодавством України. 

4.3. Плата за земельний сервітут вноситься у грошовій безготівковій формі на умовах, визначених договором, та не залежить від наслідків господарської діяльності Особи.

4.4. Плата за землю при встановленні земельного сервітуту  вноситься щомісячно на рахунок користувача до 20-го числа місяця, наступного за звітним.

4.5. Контроль за внесенням плати за землю при встановленні земельного сервітуту Особою здійснює користувач та управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

5. Договір про встановлення земельного сервітуту

5.1. Договір про встановлення земельного сервітуту укладається між Особою та користувачем за формою, затвердженою Тернопільською обласною радою.

5.2. Проект договору про встановлення земельного сервітуту готується управлінням з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради після розроблення технічної документації із землеустрою  щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту,  та надається на розгляд користувачу і Особі.

5.3. Договір про встановлення земельного сервітуту укладається у письмовій формі.

5.4. Особа вживає всіх необхідних заходів для забезпечення державної реєстрації договору про встановлення земельного сервітуту та несе всі пов’язані з державною реєстрацією права сервітутного користування витрати.

6. Заключні положення

6.1. Встановлення земельного сервітуту не веде до позбавлення власника (розпорядника) земельної ділянки, щодо якої встановлений земельний сервітут, прав володіння, користування та розпорядження нею.

6.2. Земельний сервітут не може бути предметом купівлі-продажу, застави та не може передаватися будь-яким способом суб’єктом господарювання, в інтересах якого цей сервітут встановлено, іншим юридичним та фізичним особам.

6.3. Тернопільська обласна рада має право на відшкодування збитків, завданих неналежним використанням земельної ділянки, щодо якої встановлено земельний сервітут.

6.4. Спори, що виникають з питань застосування положень, передбачених цим Порядком, вирішуються в судовому порядку.

 

ТИПОВИЙ ДОГОВІР

про встановлення земельного сервітуту

м. Тернопіль                                                                                   «  » ________ 2021 року

Ми, що нижче підписалися,________________________________, в особі керівника ______________________, що діє на підставі ______________________, надалі – «Користувач», з однієї Сторони, та_________________________, в особі керівника ____________________, який діє на підставі ________________________, (або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи) надалі – «Сервітуарій», з іншої Сторони, уклали цей Договір про наступне:

1. Предмет Договору

1.1. Земельний сервітут (обмежене платне користування) встановлюється на земельну ділянку, яка знаходиться в ___________________________, в інтересах «Сервітуарія» для _________________________________________.

1.2. Земельний сервітут встановлюється на частину земельної ділянки площею _______ га, кад. номер _____________________, без зміни цільового призначення земельної ділянки.

1.3. Площа земельного сервітуту становить _____ га.

2. Строк дії Договору

2.1. Договір набуває чинності з моменту його реєстрації.

2.2. Договір укладено терміном на ________________________________.

3. Розрахунки за Договором

3.1. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 20__ рік становить _____________________. Плата за Договором вноситься в грошовій формі з розрахунку    4 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки за рік в розмірі _________ грн. щомісячнодо 20-го числа місяця, наступного за звітним, з врахуванням коефіцієнтів, встановлених відповідними нормативно-правовими актами та коефіцієнтів індексації.

3.2. Визначення розміру плати переглядається «Сервітуарієм» самостійно в разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки, коефіцієнтів, встановлених відповідними нормативно-правовими актами, коефіцієнтів індексації грошової оцінки земель, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.3. Плата за Договором здійснюється «Сервітуарієм» виключно в грошовій формі, у безготівковому порядку, з обов'язковим зазначенням у платіжному дорученні або квитанції номеру та дати  договору, а також періоду (місяця та року), за який сплачується плата за користування сервітутом.

3.4. «Сервітуарій» сплачує плату за користування сервітутом за цим Договором протягом всього строку його дії, починаючи з дати реєстрації цього Договору.

Якщо початок та закінчення дії Договору не збігаються з початком або закінченням відповідного календарного місяця, визначення розміру плати за такий календарний місяць здійснюється пропорційно кількості календарних днів, впродовж яких діяв цей Договір.

3.5. Розмір плати за цим Договором обов’язково переглядається в разі зміни нормативної грошової оцінки земельної ділянки, коефіцієнтів, встановлених відповідними нормативно-правовими актами, коефіцієнтів індексації грошової оцінки земель, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

3.6. У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування сервітутом у строки, передбачені цим Договором, нараховується пеня із розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, яка діяла на день виникнення такого боргу або на день його (його частини) погашення, залежно від того, яка з величин таких ставок є більшою, за кожний календарний день прострочення у його сплаті.

3.7. У разі невнесення «Сервітуарієм» плати за користування сервітутом у строки, передбачені цим договором, «Сервітуарієм» сплачується штрафна санкція в розмірі:

 при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми недоплати;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми недоплати.

3.8. Плата за сервітут може бути зменшена у випадку настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили), що підтверджується відповідною довідкою.

4. Права та обов'язки Сторін

4.1. «Користувач» має право:

4.1.1. Вимагати від «Сервітуарія» використання земельної ділянки виключно з метою, в порядку та на умовах, визначених в цьому Договорі.

4.1.2. Вимагати від «Сервітуарія» своєчасного внесення плати за користування сервітутом.

4.1.3. Вимагати від «Сервітуарія» підтримувати в належному стані земельну ділянку.

4.1.4. Вільного доступу до переданої земельної ділянки для контролю за додержанням «Сервітуарієм» умов цього Договору.

4.1.5. У разі порушення «Сервітуарієм» умов Договору достроково розірвати (припинити) Договір в порядку, визначеному чинним законодавством України.

4.1.6. Встановлений  цим Договором сервітут не позбавляє «Користувача» прав володіння, користування об'єктом цього Договору.

4.2. «Користувач» зобов'язаний:

4.2.1. Не перешкоджати «Сервітуарію» використовувати земельну ділянку згідно з умовами Договору.

4.3. «Сервітуарій» має право:

4.3.1. Використовувати земельну ділянку з дотриманням умов цього Договору.

4.4. «Сервітуарій» зобов'язаний:

4.4.1. Дотримуватися умов цього Договору. Використовувати встановлений  сервітут виключно з метою, в порядку та на умовах, визначених в цьому Договорі.

4.4.2. Своєчасно вносити плату за користування сервітутом. В порядку, визначеному Договором, самостійно визначати щомісячні платежі за користування сервітутом, а також самостійно обраховувати та сплачувати пеню у випадку порушення строків оплати Договору.

4.4.3. За власний рахунок забезпечувати підтримання в належному стані земельної ділянки.

4.4.4. Відшкодовувати «Користувачу» збитки в зв'язку з погіршенням якості земель в результаті своєї діяльності.

4.4.5. Після закінчення терміну договору припинити використання земельної ділянки, відновити її в попередній стан та повернути користувачу.

4.4.6. Самостійно визначати розмір плати за земельний сервітут в разі зміни нормативної грошової оцінки земель коефіцієнтів, встановлених нормативно-правовими актами;

4.4.7. Самостійно провести визначення конкретного розміру плати за земельний сервітут, з врахуванням встановленого відповідно до чинного законодавства коефіцієнта індексації грошової оцінки землі;

4.4.8. Відшкодувати втрати, які виникли з моменту укладення Договору до моменту реєстрації Договору.

5. Умови зміни, припинення та розірвання Договору

5.1.  Зміна умов Договору здійснюється шляхом підписання додаткової угоди за взаємною згодою сторін.

5.2. Дія Договору припиняється у разі:

5.2.1. Закінчення терміну, на який було встановлено земельний сервітут.

5.2.2. Сервітут може бути припинений в інших випадках, встановлених чинним законодавством України.

5.3. Рішення суду про скасування земельного сервітуту.

6. Прикінцеві положення

6.1. Цей Договір укладено в двох примірниках, які мають однакову юридичну силу, по одному примірнику для кожної із Сторін.

Додаток 1. Розрахунок плати за користування сервітутом.

Додаток 2. Викопіювання розташування земельної ділянки, що надається в сервітутне користування.

Додаток 3. Кадастровий план земельної ділянки, що надається в сервітутне користування.

Додаток 4. План розташування земельної ділянки, що надається в сервітутне користування.

Додаток 5. Документ, що підтверджує нормативну грошову оцінку земельної ділянки.

Додаток 6. Витяг Державного земельного кадастру.

7. Реквізити та підписи Сторін

Користувач

Сервітуарій

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

 

 

 

_____________________________

_____________________________

_____________________________

 

 

 

 

 

Договір зареєстровано в книзі реєстрації договорів сервітутів за №_____ від ______20____р.