Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.11.2021

Аналіз регуляторного впливу проєкту

«Положення про проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо  об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області»

 

       Аналіз регуляторного впливу розроблено на виконання та з дотриманнямвимог відповідно до Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України, Земельного кодексу України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про інвестиційну діяльність», «Про режим іноземного інвестування», «Про оренду землі», «Про господарські товариства», «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю». Аналіз визначає правові та організаційні засади регуляторного акта.

         Розробником регуляторного акту є управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

 

І. Визначення проблеми

 

          Прийняття цього рішення зумовлено необхідністю у затвердженні «Положення про проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області» з метою приведення процедури до вимог чинного законодавства України та підвищення ефективності та прозорості процесу проведення інвестиційних конкурсів.

           На сьогодні інвестиційний процес є затягнутим та складним; відсутні чіткі та прозорі процедури; недостатність комунікації з інвесторами (втрата довіри); існує можливість відмови учасникам інвестиційного конкурсу з більш вигідною конкурсною пропозицією на формальних підставах тощо. Прийняття даного рішення забезпечить створення сприятливих умов для впровадження інвестиційної діяльності та застосування відкритих економічних методів залучення додаткових коштів для збалансованого економічного і соціального розвитку Тернопільської області.

           Здійснення державної регуляторної політики є одним із важливих напрямків роботи Тернопільської обласної ради, який спрямовано на подальше впровадження засад державної регуляторної політики на території Тернопільської області та поліпшення умов для розвитку господарської діяльності.

           Головне завдання інвестиційного конкурсу - визначення на конкурсних засадах юридичної чи фізичної особи, яка забезпечить найкращі умови здійснення інвестиційної діяльності з будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, реконструкції, на умовах проведення інвестиційного конкурсу.

           Вирішення цієї проблеми дасть можливість забезпечити створення сприятливих умов для провадження інвестиційної діяльності та стимулювання притоку інвестиційних вкладень для соціально-економічного та культурного розвитку Тернопільської області.

                          

ІІ. Цілі місцевого регулювання

 

           Основними цілями прийняття проекту даного рішення є:

- стимулювання залучення інвестицій для впровадження проектів щодо будівництва нових будівель та проведення реконструкцій чи реставрацій наявних будівель, приміщень за рахунок коштів інвестора на території Тернопільської області;

- зменшення витрат бюджетних коштів на підготовку інвестиційних проектів;

- підвищення ділової активності у сфері інвестування в Тернопільській області;

- мінімізування корупційної складової;

- встановлення чіткого порядку дій для зацікавлених осіб(потенційних інвесторів) щодо участі в інвестиційних конкурсах.

У разі прийняття даного рішення, це дасть змогу місцевій владі вести постійний контроль за перебігом інвестиційних процесів на території Тернопільської області, ефективного використання місцевої інфраструктури та майна спільної власності, вирішити проблему ефективного відбору інвестиційних проектів, усунення перешкод та запровадження стимулів для інвестування, і тим самим, створення нових робочих місць.

 

ІІІ. Визначення та оцінка альтернативних способів досягнення зазначених цілей

 

Під час розробки проекту регуляторного акту було розглянуто такі альтернативні способи досягнення визначених цілей:

 

Вид альтернативи

Опис альтернативи

Альтернатива 1

Неприйняття цього проекту регуляторного акту призведе до недотримання норм діючого законодавства (ЗУ «Про інвестиційну діяльність»), недонадходження коштів до обласного бюджету, стагнації у розвитку інвестиційної діяльності області, зменшення кількості нових об’єктів інвестування, тощо.

Альтернатива 2

Альтернативним способом досягнення встановлених цілей може бути прийняття відповідних регуляторних актів, якими будуть визначатись умови проведення інвестиційних конкурсів по кожному окремому об’єкту. Але в такому разі Тернопільській обласній раді, як організатору конкурсу, необхідно готувати регуляторний акт, яким окремо затверджувати положення про проведення інвестиційного конкурсу по кожному об’єкту, склад конкурсної комісії, розробляти конкурсну документацію тощо

 

Ухвалення запропонованого проекту регуляторного акту встановлює законодавчо обґрунтовані та прозорі умови щодо питань проведення інвестиційних конкурсів, створює умови підвищення інвестиційної активності, сприяє забезпеченню зайнятості населення, збільшенню надходжень до бюджету, зростанню довіри інвесторів до влади.

 

 

Оцінка впливу у сфері інтересів громадян, суб’єктів господарювання, органу місцевого самоврядування. Сфери та види впливу регулювання

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

Інтереси громадян

-розширення можливостей працевлаштування,

-поліпшення надання якісних послуг та умов відпочинку

-затрати часу;

-ознайомлення з прийнятим рішенням

Інтереси суб’єктів господарювання (інвесторів)

-створення системи нормативно-правового забезпечення тривалих гарантій прав інвесторів;

-отримання прибутку на відповідних місцевих пріоритетів;

-зменшення витрат коштів на нейтралізацію неефективних владних рішень

Ознайомлення з проектом регуляторного акту; у разі зацікавленості-участь в обговоренні; можливість мати на місцевому рівні прозорий порядок проведення інвестиційних конкурсів, забезпечення зайнятості населення на об’єктах інвестування, збільшення надходжень до бюджету, покращення соціальних умов життєдіяльності громадян.

Інтереси органів місцевого самоврядування

-створення системи вимог до інвесторів по кожному окремо визначеному об’єкту;

-розвиток місцевої інфраструктури;

-підвищення ефективності владних рішень за рахунок оптимізації процедури проведення конкурсів;

-обмеження монополізму, розвиток конкуренції, запобігання проявам корупції

-витрати часу для проведення інвестиційного конкурсу та визначення переможця;

-витрати на забезпечення контролю за виконанням умов інвестиційного договору

 

 

IV. Опис механізму який пропонується застосувати для розв’язання проблеми

 

Прийняття відповідного регуляторного акта забезпечить спрощення та конкретизацію процедури проведення інвестиційних конкурсів в Тернопільській області, що призведе до збільшення надходжень до обласного бюджету та значно покращить інвестиційний клімат області в цілому.  

Реалізація такого регуляторного акта сприятиме створенню сучасного правового простору, який буде відповідати потребам Тернопільської області та інвестора і сприяти розвитку відповідної сфери в області.

Для вирішення поставлених цілей пропонуються наступні заходи:

-        підготовка до розгляду рішення обласної ради « Про затвердження положення про проведення інвестиційних конкурсів для будівництва, реконструкції, реставрації тощо об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області » у порядку визначеному регламентом та з дотриманням чинного законодавства України.

-        проект регуляторного акту виноситься на розгляд Тернопільській обласній раді для прийняття відповідного рішення згідно чинного законодавства України.

 

   V. Обгрунтування можливості досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

 

           Затвердження регуляторного акту забезпечить належне виконання заходів, направлених на реалізацію місцевої політики в частині:

-        регулювання інвестиційної діяльності;

-        створення нових робочих місць;

-        розвитку інфраструктури області;

-        додаткова економія бюджетних коштів.

-         

VI.Очікувані результати прийняття акта

 

Затвердження цього проекту регуляторного акту надасть можливість:

- органу місцевого самоврядування стимулювати інвестиційну активність до фінансування будівництва, реконструкції,реставрації тощо об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області;

- сприяти збалансованому економічному та соціальному розвитку Тернопільської області, зростанню надходжень до обласного бюджету, створенню нових робочих місць.

 

VII. Обґрунтування запропонованого строку дії регуляторного акта

 

Термін дії запропонованого регуляторного акта не обмежений.

Потреби визначити строк його дії не існує у зв’язку з невизначеністю термінів, протягом яких будуть діяти правовідносини, що регулюються ним. У подальшому, за підсумками проведення аналізу відстежень результативності регуляторного акта, а також у разі змін у чинному законодавстві та з урахуванням відповідних нормативних актів до регуляторного акта буде внесено зміни.

 

VIII. Визначення показників результативності дії регуляторного акта

 

Прогнозними значеннями показників результативності регуляторного акта є:

- збільшення ефективності організації та проведення інвестиційних конкурсів відповідно до прийнятого Положення та збільшення їх кількості відповідно (кількість об’єктів, включених до переліку проектів, які потребують залучення інвестицій; кількість оголошених конкурсів тощо);

- збільшення кількості учасників інвестиційного процесу;

 

- раціональне використання бюджетних коштів та комунального майна (зменшення витрат з обласного бюджету на підготовку інвестиційних проектів);

- збільшення надходжень до обласного бюджету відповідно до умов інвестиційних угод;

- залучення додаткових коштів для збалансованого економічного та соціального розвитку Тернопільської області;

- забезпечення сприятливих умов для розвитку підприємництва;

- створення нових робочих місць.

IX. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься відстеження результативності дії регуляторного акта

Відносно цього регуляторного акта повинно послідовно здійснюватися базове, повторне та періодичне відстеження його результативності, зокрема:

базове відстеження результативності регуляторного акта буде проведено після набрання чинності цим регуляторним актом, але не пізніше дня, з якого починається проведення повторного відстеження результативності цього акта;

повторне відстеження результативності – через рік з дня набрання ним чинності, але не пізніше двох років з дня набрання чинності цим актом;

періодичне відстеження результативності – один раз на кожні три роки починаючи з дня закінчення заходів з повторного відстеження результативності цього акта. Відповідні відстеження будуть проводитись шляхом аналізу статистичних даних.