Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

12.11.2021

Аналіз регуляторного впливу проєкту

«Положення про порядок укладання договорів про встановлення земельного сервітуту»

 

Аналіз регуляторного впливу розроблено на виконання та з дотриманням Земельного кодексу України, Законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про землеустрій» та інших нормативно-правових актів. Аналіз визначає правові та організаційні засади реалізації проекту вказаного регуляторного акта.

Розробником регуляторного акта є управління з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

 

І.Визначенняпроблеми

 

Одним з методів ефективного управління земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області є сервітут. Укладення договорів про встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області – це один із джерел додаткових доходів як комунальних некомерційних підприємств, так і інших підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, а також відповідні надходження до обласного бюджету.

Здійснення державної регуляторної політики є одним із важливих напрямів роботи Тернопільської обласної ради, який спрямований на подальше впровадження засад державної регуляторної політики на території області та поліпшення умов для розвитку господарської діяльності.

Сервітутне користування земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області для розміщення тимчасових споруд, проїздів на транспортних засобах чи інших потреб, передбачених чинним законодавством, є платним.

Порядком укладення договорів про встановлення земельних сервітутів передбачається врегулювати організаційні відносини, пов’язані з передачею в платне користування земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області та майнові відносини між сервітуарієм (фізичною чи юридичною особою, в інтересах якої встановлено земельний сервітут), користувачем (підприємством, установою чи організацією спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, якому відповідно до закону надано у користування земельну ділянку), Тернопільською обласною радою та управлінням з питань комунального майна та природних ресурсів Тернопільської обласної ради.

Причиною виникнення проблемиє потреба узгодити відповідно до вимог чинного законодавства процедуру передачі земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в сервітутне користування зметою дотримання вимог статті 100 Земельного кодексу України, якою передбачено проведення державної реєстрації земельного сервітуту в порядку, встановленому для державної реєстрації прав на нерухоме майно, а також Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

 

 

 

 

             Розв’язання цієї проблеми за допомогою ринкового механізму неможливе у зв’язку з тим, що право самостійно встановлювати і визначати порядок передачі земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області в сервітутне користування відповідно до чинного законодавства належить Тернопільській обласній раді шляхом прийняття відповідного рішення.

 

ІІ.Цілімісцевогорегулювання

 

Цілями, на досягнення яких спрямований проект рішення Тернопільської обласної ради «Про затвердження Порядку укладення договору про встановлення земельного сервітуту» (далі – Проект), є:

         - забезпечення підвищення ефективності використання земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області шляхом передачі їх в сервітутне користування фізичним і юридичним особам;

         - правове забезпечення процесу управління і внесення плати за використання земельних ділянок спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області;

       - підвищення прозорості, відкритості і доступності процедури розрахунку і порядку використання плати за сервітутне користування землею, упорядкування процесу розрахунку та ефективне використання вільних площ земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

 

  1. Визначеннятаоцінкаальтернативнихспособівдосягненняцілей

 

  1. Визначенняальтернативнихспособів.

Під         час    розробки    Проекту    розглянуто    такі                       альтернативні      способидосягненнявизначенихцілей

 

Видальтернативи

Описальтернативи

НеприйняттяПроекту

Не буде забезпечено безумовне виконання вимог чинного законодавства. Альтернатива не є прийнятною, оскільки вона веде до  неузгодженостей з деякими нормами законодавства України.

Прийняття Проекту

Застосування цієї альтернативи є найбільш прийнятною для досягнення цілей, оскільки укладення договору про встановлення земельного сервітуту відповідатиме прийнятим на сьогодні державним нормативно-правовим актам України.

 

  1. Оцінка вибраних альтернативнихспособівдосягненняцілей.

 

Оцінкавпливунасферуінтересів

 

Видальтернативи

Вигоди

Витрати

НеприйняттяПроекту

відсутні

Неузгодженість                                окремих

норм законодавства України.

Відсутність технічної

можливості                             укладати договори про встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області. Цестворитьпідґрунтядлясвідомогозаниження плати або взагалі її відсутності за таке користування.

ПрийняттяПроекту

Відсутністьнеузгодженостіокремих

норм законодавства України. Технічна можливості    укладати договори про встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Тернопільської області, щостворитьпідґрунтядляпрозорого нарахування коштів за сервітутне користування.

Додатковівитративідсутні

 

Оцінка впливу на сферу інтересів держави

 

Видальтернативи

Вигоди

Витрати

НеприйняттяПроекту

Відсутні

Відсутні

ПрийняттяПроекту

-        виконання та дотримання норм чинного законодавства України

Відсутні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оцінкавпливунасферуінтересів громадян

 

Видальтернативи

Вигоди

Витрати

НеприйняттяПроекту

відсутні

Укладення договорів про встановлення земельного сервітуту на землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області нездійснюється. Реєстрація речових прав на нерухоме майно непроводиться. Оплата за користування земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області не сплачується.

ПрийняттяПроекту

Укладення договорів про встановлення земельного сервітуту на землі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської областіздійснюється. Реєстрація речових прав на нерухоме майно проводиться. Оплата за користування земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області сплачується.

непередбачаються

 

Оцінкавпливунасферуінтересівсуб‘єктівгосподарювання

 

Вид альтернативи

Вигоди

Витрати

НеприйняттяПроекту

Вплив на фізичних чи юридичних осіб, які мають намір законного використання вільних земель спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, залишається не вирішеним

Надходження коштів за платне використання земельними ділянками спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області відсутнє

ПрийняттяПроекту

Відкритість процедури, прозорість дії підприємств, установ організацій, власником яких є Тернопільська обласна рада при вирішенні питань, пов’язаних із укладенням договору про встановлення земельного сервітуту на земельні ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

Непередбачаються

 

 

 

  1.       Механізмтазаходи,якізабезпечатьрозв’язання визначеноїпроблеми

 

Реалізація запропонованого регулювання буде здійснюватися шляхом впровадження таких заходів:

а) економічно-фінансові заходи, які містять:

- перспективи і цілі укладення договору про встановлення земельного сервітуту, прогнозування надходжень коштів на рахунки підприємств, установ, організацій, власником яких є Тернопільська обласна рада;

- забезпечення направлення коштів, отриманих від укладених сервітутів на утримання і розвиток об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області.

б) роль у впровадженні цього регулювання:

- інформування підприємств, установ, організацій, власником яких є Тернопільська обласна рада, про розрахунок і порядок використання плати за укладені договори про встановлення земельних сервітутів.

         Реалізацію цього питання пропонується розв’язати шляхом прийняття рішення Тернопільської обласної ради, яким  пропонується затвердити:

-        порядок укладення договору про встановлення земельного сервітуту;

-        типовий договір про встановлення земельного сервітуту.

Крім того, пропонується врегулювати інші питання, пов’язані з платним користуванням землями спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, а саме: контроль за використанням таких земель та відповідальність сторін за невиконання зобов'язань за договором про встановлення земельного сервітуту.

 

  1. Обґрунтуваннязапропонованого строкудіїрегуляторногоакта

 

         Строк дії запропонованого регуляторного акта необмежений у зв’язку із можливістю внесення до нього змін або його відміни у разі зміни чинного законодавства України.

         Впровадження регулювання організаційних відносин, пов’язаних з укладенням договорів про встановлення земельних сервітутів на земельні ділянки, які перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області, шляхом прийняття вищезазначеного рішення Тернопільської обласної ради надає можливість:

- здійснювати належний розрахунок плати за використання земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ Тернопільської області;

- упорядкувати раціональне використання земель спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області;

- поповнювати обласний бюджет та власні обігові кошти підприємств, установ, організацій - балансоутримувачів при формуванні бюджету.

Рішеннянабираєчинностіздняйогоофіційногоопублікування.

 

VI. Очікувані результати прийняття акта

 

Прийняття зазначеного проекту рішення Тернопільської ради надасть можливість:

-   здійснювати чіткий контроль за цільовим використанням земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області;

-контролювати надходження коштів від укладених договорів про встановлення земельного сервітуту та планувати надходження на майбутні періоди;

-збільшити надходження коштів до обласного бюджету;

-забезпечити реєстрацію договорів про встановлення земельних сервітутів у реєстрі речових прав на нерухоме майно.

                 Кількісними показниками результативності впровадження цього регуляторного акта є - збільшення кількості договорів про встановлення земельних сервітутів.

 

VII. Визначення показників результативності дії регуляторного акта

 

         Для об’єктивного визначення результативності регуляторного акту буде використано такі показники:

- кількість укладених договорів про встановлення земельних сервітутів;

- сума надходжень від укладених договорів про встановлення земельних сервітутів;

- кількість суб’єктів господарювання, на яких поширюватиметься дія акту.

 

VIII. Визначення заходів, за допомогою яких здійснюватиметься

відстеження результативності дії регуляторного акта

 

         Для відстежень результативності буде застосовано:

- статистичні дані;

- відстеження динаміки зростання надходжень за результатами укладених договорів про встановлення земельних сервітутів;

- опитування сервітуаріїв про неузгодженість прийнятого регуляторного акта з наявними умовам, використання земельних ділянок спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області;

- відстеження змін у чинному законодавстві;

- відстеження кількості площі, переданої у сервітутне користування.

        Базове відстеження результативності вказаного регуляторного акта буде здійснюватись до початку набуття його чинності під час надходження пропозицій і зауважень та їх аналізу.

        Повторне відстеження - результативності буде проведено через рік після набуття чинності регуляторним актом.

        Періодичні відстеження - кожні три роки після прийняття регуляторного акта.

        Метод проведення відстеження результативності – статистичний.

        Вид даних – статистичні дані.