Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

04.05.2023
Депутатам обласних рад
 
Шановні депутати обласних рад!
     Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики розглянув звернення обласних рад щодо заборони діяльності російської православної церкви, її структурних підрозділів, а також залежних від неї організацій на території України, передані для опрацювання Офісом Президента у межах своїх повноважень і повідомляє наступне.
     Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
     Спеціальним законом, який регулює правовідносини, пов'язані із свободою совісті і діяльністю релігійних організацій, є Закон України «Про свободу совісті та релігійні організації» (№ 987-XII, 23.04.1991р.). Він не передбачає заборони діяльності релігійної організації. Натомість статтею 16 визначено, що діяльність релігійної організації може бути припинено у зв'язку з її реорганізацією (поділом, злиттям, приєднанням) або ліквідацією. Реорганізація або ліквідація релігійної організації здійснюється відповідно до її власних настанов У разі порушення релігійною організацією, що є юридичною особою, положень цього Закону та інших законодавчих актів України її діяльність також може бути припинена за рішенням суду. У судовому порядку діяльність релігійної організації припиняється лише у випадках, встановлених частиною четвертою згаданої статті 16, зокрема у разі: 1) вчинення релігійною організацією дій, недопустимість яких передбачена Статтями 3, 5 і 17 цього Закону; 2) поєднання обрядової чи проповідницької діяльності релігійної організації посяганнями на життя, здоров'я, свободу і гідність особи; 3) систематичного порушення релігійною організацією встановленого законодавством порядку проведення публічних релігійних заходів (богослужінь, обрядів, церемоній, походів тощо); 4) спонукання громадян до невиконання своїх конституційних обов'язків або дій, які супроводжуються грубими порушеннями громадського порядку чи посяганням на права і майно державних, громадських або релігійних організацій; 5) засудження її уповноважених осіб за правопорушення проти основ національної безпеки України, передбаченого статтею 111 Кримінального кодексу України. Від початку воєнного стану до Верховної Ради України надходили численні звернення органів місцевого самоврядування з вимогою заборонити в Україні російську православну церкву, а також діяльність її структур та організацій, які зберігають будь-яке підпорядкування рпц. Реагуючи на наявність значного суспільного інтересу, Комітет 30 травня 2022 року провів слухання у Комітеті на тему: «Про загрози національній безпеці України, пов'язані з діяльністю релігійних організацій, що мають керівні центри на території держави-агресора». У цьому заході взяли участь народні депутати України, представники центральних органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, релігійних конфесій, офіційно зареєстрованих в Україні, експерти у сфері свободи совісті, громадськість. На сайті нашого Комітету Ви можете ознайомитися із Рекомендаціями комітетських слухань (текст https://kompkd.rada.gov.ua/documents/sluhannja/75188.html).
Учасники обговорення констатували, що російська православна церква у тісній співпраці з державною владою держави-агресора відіграла значну роль у формуванні та поширенні ідеології «русского міра». Рпц виявила себе як організація, яка ідеологічно обгрунтовує та підтримує засобами пропаганди злочини російської Федерації проти України. Діяльність рпц, її структур та організацій, які зберігають будь-яке підпорядкування їй, має бути повністю заборонена на території України. Станом на сьогодні діяльність рпц на території України не заборонена на законодавчому рівні, а окремі релігійні організації в Україні зберігають канонічне підпорядкування рпц.
     За результатами комітетських слухань суб'єкти права законодавчої ініціативи зареєстрували у Верховній Раді України низку законодавчих ініціатив, які покликані вирішити питання, порушені у зверненнях обласних рад. Наразі зазначені законопроекти очікують свого розгляду Верховною Радою України. Також інформуємо, що 27 грудня 2022 року Конституційний Суд України своїм рішенням № 4-р/2022 (справа № 1-13/2019 (374/19) визнав конституційним Закон України «Про внесення зміни до статті 12 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка за законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України» (20.12.2018р. № 2662-VIII) (копія рішення додасться). Указом Президента України від 24 січня 2023 року «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року «Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» (№43/2023) запроваджено санкції проти низки архієреїв Української православної церкви. Згідно зі статтею 30 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», а також на виконання Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 1 грудня 2022 року «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні і застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) (№820/2022) Державно службою України з етнополітики та свободи совісті була здійснена релігієзнавча експертиза Статуту про управління Української Православної Церкви на наявність церковно-канонічного зв'язку з московським патріархатом (текст - https://dess.gov.ua/vysnovok-relihiieznavchoi-ekspertyzy-statutu-pro-upravlinnia-ukrainskoi-pravoslavnoi-tserkvy/).
Узагальнений висновок такої експертизи вказує на наявність церковно-канонічного зв'язку з московським патріархатом (російською православною церквою). Комітет високо цінує активну громадську позицію представників обласних рад, а також висловлює сподівання на подальшу співпрацю у сфері законотворення.
Додаток: копія рішення Конституційного Суду України - на 12 арк.
З повагою Голова Комітету Микита ПОТУРАЄВ