Електронна приймальня
ТЕРНОПІЛЬСЬКА
ОБЛАСНА РАДА
Офіційний сайт Тернопільської обласної ради
Для людей з вадами зору Звичайна версія сайту
ПОШУК НА САЙТІ | КОНТАКТИ | КАБІНЕТ
вул. Грушевського 8, м. Тернопіль, 46000
телефон: (0352) 43-11-16
факс: (0035) 25-22-10
e-mail: rada.trc@tor.gov.ua
ВАЖЛИВО
ГРАФІК ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН РЕГЛАМЕНТ ОБЛАСНОЇ РАДИ СТРУКТУРА ВИКОНАВЧИХ ОРГАНІВ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПРЕЗИДІЮ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОСТІЙНІ КОМІСІЇ ПОЛОЖЕННЯ ПРО ПОМІЧНИКА-КОНСУЛЬТАНТА ДЕПУТАТА ПРАВОВА ДОПОМОГА ДІЮЧІ ОБЛАСНІ ПРОГРАМИ ІНФОРМУЄ ТЕРНОПІЛЬСЬКЕ ВІДДІЛЕННЯ АНТИМОНОПОЛЬНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ МІЖНАРОДНІ ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ І ГРАНТИ ІНДУСТРІАЛЬНІ ПАРКИ ЗВІТИ ПРО РОБОТУ ДЕПУТАТІВ У 2022-2023 РОКАХ ЗВІТИ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ ПРО РОБОТУ ЗА РІК ОСОБИСТИЙ ПРИЙОМ ГРОМАДЯН ДЕПУТАТАМИ ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
НАШ КРАЙ
ТЕРНОПІЛЬЩИНА. ІСТОРІЯ МІСТ І СІЛ ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ЕНЦИКЛОПЕДИЧНИЙ СЛОВНИК ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ АСОЦІАЦІЇ ОРГАНІВ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ "РАДИ ТЕРНОПІЛЬЩИНИ" (СТАТУТ, ПЕРЕЛІК)
КОМУНАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ
ОСВІТА СІМ’Я ТА МОЛОДЬ ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я КУЛЬТУРА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА ТА СПОРТ СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ПІДПРИЄМСТВА, ФІРМИ АПТЕЧНА МЕРЕЖА
РАДА
ОН-ЛАЙН
ДОКУМЕНТИ
АРХІВ
Погода у Тернополі

вологість:
тиск:
вітер:

09.02.2024

На Тернопільщині 2024 рік оголошено Роком родини Степана Бандери

Під час сесії Тернопільської обласної ради депутати ухвалили рішення про проголошення 2024 року Роком родини Степана Бандери.

Степан Бандера – символ визвольної боротьби українського народу у ХХ столітті. Його іменем називали ціле покоління українців – бандерівців. Світогляд Великого українця формувався у його родині, кожен член якої заслуговує на увагу, вивчення та пошану нащадків.

 

Довідково:

Батько Степана Бандери, отець Андрій, народився 1882 року у Стрию.

Після гімназії навчався на богословському факультеті Львівського університету. Студентом Андрій Бандера вступив до Української національно-демократичної партії (УНДП) – на той час провідної української політсили Галичини. Здобувши освіту, одружився з Мирославою Глодзінською, яка походила зі старовинної галицької родини священників.

За рік у подружжя народилася донька – Марта-Марія (педагогиня, громадсько-політична діячка), у 1909-му на світ з'явився Степан (один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX ст., голова Проводу ОУН(б), за ним, у 1911 році, народився Олександр (політик, діяч ОУН від 1933), у 1913 р. – Володимира (громадсько-культурна діячка, учасниця національно-визвольного руху), у 1915 р. – Василь (учасник національно-визвольних змагань, член ОУН), за два роки – Оксана (педагогиня, громадсько-культурна діячка), та в 1919-му – Богдан (учасник національно-визвольних змагань, член ОУН).

У 1906 році Андрій Бандера був рукоположений у сан священика митрополитом УГКЦ Андреєм Шептицьким. І сім років він служив в одній церкві зі своїм тестем у селі Угринові, на Івано-Франківщині. 1913 році став настоятелем сільського храму.

1919 році було проголошено ЗУНР. Отця Андрія призначили послом Української Національної Ради ЗУНР в Станіславові (нині Івано-Франківськ). Він був духовним опікуном Української Галицької армії.

У 1922 році пережив страшне горе – його 34-річна дружина померла від туберкульозу горла, залишивши восьмеро дітей. Невдовзі відійшла у вічність наймолодша донька, ще немовлям.

Андрій Михайлович залишився сам із сімома дітьми на руках – наймолодшому синові було всього 2 роки. Усі сили батько спрямував на виховання нащадків. Вони отримали гідну освіту, були виховані в любові до України та до слова Божого. Але тоді ніхто не міг і уявити, яка доля спіткає їх у майбутньому.

Богдан Бандера загине в лавах ОУН у 1944 році.

Братів Олександра, доктора економічних наук, та Василя, випускника факультету філософії Львівського університету, у 1942 році закатують нацисти в концтаборі Аушвіц.

Степана Бандеру, голову Проводу ОУН, агент радянського КДБ Богдан Сташинський уб'є у 1959 році в Мюнхені.

Три доньки – Марта-Марія, Оксана і Володимира – стануть бранками радянських концтаборів. Марта-Марія так ніколи й не повернеться з Красноярського краю на Батьківщину, Оксана отримає дозвіл на це тільки через 48 років після арешту, Володимира – через 10.

Отець Андрій і вся його родина були під пильним оком більшовиків. Кілька разів українські підпільники організовували для священика і його дітей нелегальний переїзд за кордон, у Мюнхен, де тоді перебував Степан Бандера. Та отець Андрій так і не погодився на переїзд. Він не міг залишити своїх парафіян.

22 травня 1941 року, за місяць до початку німецько-радянської війни, отця Андрія і його доньок Марту й Оксану заарештували. Слідство вів уповноважений третього відділу, молодший лейтенант держбезпеки Войцехівський. Допити були безкінечними.

8 липня 1941 року Андрія Бандеру засудили на смерть. 10 липня 1941 року його розстріляли. Лиш у 1992 році діти священника дізналися про долю свого батька. У тому ж році він був реабілітований прокуратурою, тобто визнаний невинним в інкримінованих йому більшовиками злочинах. Проте досі так і невідомо, де поховані останки отця.

5 жовтня 2010 року в онука Степана Бандери, названого на честь свого діда, народився син. Цікаво, що до цієї щасливої події Степан-молодший був останнім чоловіком у роду, який носив знамените прізвище.

Назвали нащадка Богданом-Андрієм. Богданом – на честь одного з братів провідника ОУН Степана Бандери, який загинув у похідних групах у Східній Україні, а Андрієм – у пам'ять про батька Степана-молодшого, а також прадіда-священика.

 За інформацією з відкритих джерел